Egy svájci hegymászó holttestét hozzák le az Everestről

Vágólapra másolva!
Egy svájci hegymászó holttestére bukkantak a Mount Everesten nepáli serpák, akik szemétszedés céljából tartózkodnak a világ legmagasabb hegycsúcsán.
Vágólapra másolva!

Gianni Goltzé földi maradványait találták meg, aki 2008-ban oxigénpalack nélkül jutott fel a világ legmagasabb csúcsára, majd a visszafelé vezető úton holtan esett össze - írta blogján Csakra Karki, a húsz hegymászóból álló takarító különítmény főszervezője.

A serpák április végén mászták meg a Csomolungmát, hogy a nyolcezer méter feletti úgynevezett "halálzónából" összegyűjtsék a számos Everest-expedíció által hátrahagyott szemetet és a térségben odaveszett hegymászók holttestét. Munkájuk emberfeletti, ebben a magasságban a levegő oxigéntartalma csupán egyharmada a tengerszinthez közeli mennyiségnek.

A húsz hegymászónak, akiket a csúcsot hétszer meghódító Namgyal serpa vezet, nemcsak a ritka oxigénnel, hanem a jóval fagypont alatti hőmérséklettel, erős szelekkel és hóviharokkal is meg kell küzdenie, hogy eltávolítson több mint két tonna szemetet. A hegy teteje tele van oxigénpalackokkal, régi imazászlókkal, kötelekkel, hátizsákokkal és sátrakkal.

Majdnem négyezer ember mászta meg a Mount Everestet azóta, hogy Edmund Hillary és Tenzing Norgay 1953-ban először hódította meg a világ legmagasabb, 8850 méteres hegycsúcsát - közülük háromszázan vesztették ott életüket. Bár sok halottat sikerült lehozni a hegyről, a "halálzóna" feletti területen lévő holttestek többnyire a természeti elemeknek kiszolgáltatva, de a jeges hideg által konzerválva hevernek a Csomolungmán. Továbbra is a hegycsúcs közelében vannak például az új-zélandi Rob Hall és az amerikai Scott Fischer földi maradványai - ők voltak a vezetői annak az 1996-os expedíciónak, amelynek több tagja is odaveszett.

A szemételtakarító expedícióban összesen harmincegy ember - közöttük szakácsok és teherhordók - vesz részt, de csak a húsz legtapasztaltabb megy hétezer méter fölé. Mindegyikük több utat tesz a halálzónába, egy-egy alkalommal tizenöt kilogramm szemetet hozva le.

Bár a serpák eredetileg csak a nyolcezer méter fölötti területekről tervezték a szemét lehozását, már hatezer méteres magasságban is sok hulladékot gyűjtöttek össze. A völgyben kiállításon mutatják majd be az ötven év alatt felhalmozódott és összegyűjtött tárgyakat.