Kevesebb szállodát foglalnak a turisták Görögországban

Vágólapra másolva!
Miközben bevételei növelésére óriási szüksége lenne, eddig virágzó idegenforgalma is cserbenhagyja Görögországot: a folytatódó tiltakozások, és főként a május eleji, emberéleteket követelő összecsapások miatt tömegestől mondják le nyári foglalásaikat a külföldiek.
Vágólapra másolva!

Az athéni szállodakamara elnöke szerint naponta közel 2 ezer szobafoglalást kénytelenek törölni, de a görög szigeteken sem sokkal jobb a helyzet. Rodoszon 18, Krétán 10 százalékkal csökkentek a foglalások.

Görögország a világ húsz legnépszerűbb idegenforgalmi célállomásának egyike, évente legalább 15 millió külföldi keresi fel. Az ágazat a hazai össztermék (GDP) 18 százalékát termeli, minden ötödik görög az idegenforgalomban dolgozik.

Május elején kezdődött tiltakozási hullám Görögországban a kormány megszorító intézkedései ellen. Demonstrációk mellett munkabeszüntetéssel is tiltakoztak, sztrájkoltak a közszolgálati dolgozók, a légiirányítók lezárták az ország légterét, sok kereskedő nem nyitott ki. A munkabeszüntetéshez csatlakoztak a tűzoltók, a tanárok, nem volt ügyintézés a hivatalokban, a kórházakban pedig csak a sürgős eseteket látták el.

Halálos áldozatokat is követeltek a tüntetések. Három banki alkalmazott vesztette életét abban a bankfiókban, amelynek épületét feldühödött tüntetők Molotov-koktélokkal felgyújtották.