Magyar hegymászónő másodszor az Everest csúcsán

Vágólapra másolva!
Egy amerikai expedíció tagjaként Ugyan Anita magyar hegymászónő már második alkalommal jutott föl a világ legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre.  
Vágólapra másolva!

Az amerikai 2010 Everest Challenge Expedition május 18-án, kedden ért fel a Mount Everest csúcsára. Az expedíciót Michael Kobold óragyáros vezette és rajta kívül öt másik mászó is felért a csúcsra, köztük a magyar Ugyan Anita is. Az expedíció célja, hogy adományokat gyűjtsön az amerikai elit tengerészgyalogos egység, a Navy Seals elesett, vagy megsebesült katonái hozzátartozóinak.

Ugyan Anita egyszer már járt az Everest csúcsán 2009-ben, így ő az első magyar nő, akinek ez sikerült. A magyar hegymászók közül ugyanakkor még senki sem járt kétszer a világ legmagasabb csúcsán. Ugyan Anita a Mount Everesten kívül három másik 8 ezres csúcson is járt.

Az expedíció honlapjáról nem derül ki, hogy Ugyan Anita oxigénpalackkal, vagy anélkül jutott fel a csúcsra, de korábban azt mondta, hogy amennyiben lehetősége lesz az oxigén nélküli csúcstámadásra, meg fogja próbálni.

Hasonlóra készült Május elején Klein Dávid és Várkonyi László, de az expedíciójukat lavinabaleset érte, amelyben Várkonyi László életét vesztette. Oxigénpalack nélkül még egyetlen magyar hegymászó sem jutott fel a Mount Everest csúcsára és a közel 4 ezer sikeres csúcstámadásból csupán 150 volt oxigén nélküli sikeres kísérlet.