Olcsóbbak a szállodák Thaiföldön a zavargások miatt

Vágólapra másolva!
Vélhetően hatalmas gazdasági károkat okoz a thaiföldi turizmus számára a szerdán véget ért véres bangkoki tüntetéssorozat. A szállodák és az utazásszervezők árcsökkentésekkel próbálják visszacsalogatni a turistákat, de hosszú távon ezzel sokkal nagyobb károkat okoznának.  
Vágólapra másolva!

Logikus lépésre szánták el magukat a thaiföldi - és elsősorban a bangkoki - szállodások és utazásszervezők. Az utóbbi hetek, halálos áldozatokkal is járó tüntetései miatt visszaeső turistaérkezések miatt több hotel is közölte, hogy kénytelen árcsökkentést alkalmazni annak érdekében, hogy az előszezoni időszakban amúgy is szerényebb forgalmat legalább valamennyire szinten tartsa.

A Thaiföldi Szállodaszövetség elnöke szerint a zavargások heteiben a bangkoki szállodaárak amúgy is alacsonyabbak voltak mint a régió többi nagyvárosában, s ha még ez alá mennének a hotelek, annak végzetes következményei lennének a thaiföldi turizmusra. Az alacsonyabb árszínvonalra "beálló" európai és amerikai utazásszervezők számára nehezen lesz elfogadható, hogy például a novemberben kezdődő főszezonban hirtelen újra a "normális" árakon kínálják majd a thaiföldi szállodai szobákat. A forgalom tartós visszaesése egy ilyen lépéssel borítékolható - véli a szövetség elnöke.

Forrás: [origo]

Prakit Chinamourphong szerint a szállodák üzemeltetőinek az árak csökkentése helyett más stratégiát kellene alkalmazniuk, mert ez nem segíti a hosszú távú túlélésüket. A tavalyi évben a phuketi szállodák által bejelentett árcsökkentés azt eredményezte, hogy a szigeten 300 millió dollárral csökkent a hotelek árbevétele.

A thaiföldi szállodások természetesen hevesen ellenzik a szállodaszövetség elnökének véleményét. A hotel üzemeltetők azt mondják, hogy nem szórakozásból csökkentik áraikat, hanem a túlélés érdekében. A válság miatt problémát jelent, hogy az egyre nagyobb kínálat csökkenő kereslettel párosul. Egyre több 4-5 csillagos szálloda épül a thaiföldi nyaralóhelyeken, ami már önmagában lefelé szorítja az árakat.

Forrás: [origo]

A thaiföldi szállodások problémáinak a turisták persze örülhetnek. Az előttünk álló nyári hónapok amúgy is mellékszezonnak számítanak Thaiföldön a monszun miatt, ilyenkor kevesebb turista érkezik a dél-kelet ázsiai országba, s az árak is alacsonyabbak. Most ugyanakkor még ehhez képest is jobb árakon juthatunk szálláshoz.

A többynira ázsiai szállásokat kínáló Asiarooms.comon Bangkokban már 4300 forintért találtunk szobát háromcsillagos szállodában, a legolcsóbb négycsillagos pedig 6350 forintba kerül egy éjszakára kéts személynek reggelivel együtt. A Booking.comon a legolcsóbb, kétcsillagos szállást 3100 forintért találtuk, szintén két személyre, a háromcsillagosok közül 4260 forintba került a legolcsóbb megoldás.

Forrás: [origo]

Nyáron a repülőjegyek is alacsonyabb áron érhetők el mint a főszezonban, igaz ilyenkkor kevesebb a járat is Európából Bangkokba. Ha nincs szigorú időpontja az utazásnak, érdemes időt áldozni a legolcsóbb jegy felkutatására. Hagyományosan az ukrán, az orosz, a török és legújabban az elegáns arab légitársaságok kínálják a legjobb árú jegyeket Ázsiába. Utóbbiak inkább Bécsből indulnak, de ennyi kényelmetlenséget talán érdemes vállalni a jobb árakért.

Egy kéthetes utazáshoz a júliusi, augusztusi időszakban az ukrán Aerosvit légitársaság járatára találtuk a legolcsóbb jegyet, kijevi átszállással. Július 21-i indulással és augusztus 4-i érkezéssel 144 ezer forintba kerül a repülőjegy az adókkal és illetékekkel együtt. A legtöbb légitársaság egyébként június környékén kedvező akciókat hirdet meg ázsiai célállomásokra, amelyekkel bizonyos minimális megkötöttség mellett még ennél is jobb áron juthatunk el a Távol-Keletre.