Öt holttestet találtak az Everesten a takarítók

Vágólapra másolva!
Öt hegymászó holttestét találta meg és több mint 2,5 tonna hulladékot gyűjtött össze a Mount Everesten egy nepáli serpa-csapat a világ legmagasabb hegycsúcsának áprilisban kezdődött "takarítása" során. A tibeti hegymászószövetség közben cáfolta, hogy megtalálták volna Várkonyi László holttestét.
Vágólapra másolva!

Húsz serpa indult a Mounte Everestre, hogy összegyűjtse a legutóbbi expedíciók által hátrahagyott hulladékot, és szerencsétlenül járt alpinisták holtteste után kutasson a halálzónának nevezett, 8000 méter feletti térségben. A megtalált holttestek között van az amerikai Scott Fischer, egy 1996-os expedíció vezetője, Gianni Goltz svájci és Szergej Duganov orosz hegymászó.

Scott Fischer 1996. május 10-én vesztette életét, az Everest történetének egyik legsötétebb napján, amikor egyszerre nyolcan haltak meg. Holttestét csak lefényképezték, mert a család nem járult hozzá az elmozdításához. A 2008-ban szerencsétlenül járt Goltz, illetve az idén meghalt Duganov holttestét már lehozták a hegyről.

A tibeti hegymászószövetség (CTMA) kedden cáfolta a Hszinhua hírügynökség korábbi, rá hivatkozó jelentését, amely szerint megtalálták az idén jéglavina által elsodort Várkonyi László magyar alpinista holttestét. A Hszinhua híre szerint az 54 esztendős Várkonyit jéglavina ölte meg a Mount Everesten 7028 méter magasan április 26-án.

1953 óta mintegy harmincan haltak meg az Everesten. Számos holttestet lehoztak, de a 8000 méter felett szerencsétlenül jártakat rendszerint fenn hagyják, a jeges hőmérséklet ugyanis konzerválja a holttesteket.

A serpák mindenekelőtt a csúcs környékét akarták megtisztítani, de jelentős mennyiségű szemetet szedtek össze 6000 méter magasban is. A hegyen hagyott hulladék mennyiségét még nem becsülték fel pontosan.

A kereskedelmi expedíciók tagjainak 4000 dolláros kauciót kell lefizetniük, amit visszatéréskor visszakapnak, ha bizonyítani tudják, hogy mindent visszahoztak magukkal. Nepáli vezetők szerint azonban nehéz ezeket a szabályokat foganatosítani.

A takarítóbrigád legkevesebb három tonna szemetet szeretne összegyűjteni az alaptáborban május 29-éig, Tenzing Norgay serpa és Edmund Hillary újzélandi hegymászó első sikeres Himamája-expedíciója évfordulójáig.