Az ország legszebb szurdoktúrái

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten több híradás is foglalkozott azzal, hogy a Pilis és a Visegrádi hegység egyes részeit lezárták a turisták elől, mert a komoly viharkárok miatt egyes szakaszok életveszélyessé váltak. Reméljük a tiltás nem tart sokáig, és hamarosan újra látogathatóvá válnak ezek a népszerű turisztikai célpontok.
Vágólapra másolva!

Addig is tegyünk virtuális sétát pár olyan helyszínen, ahol kicsit jobban meg kell erőltetni magunkat, kicsit nehezebb feladat vár ránk túránk során. Néhány ismert és kevésbé ismert szurdokot mutatunk be.

Rám-szakadék

Talán a legismertebb "mászós" célpont. Olyannyira népszerű, hogy több alkalommal sorok alakulnak ki egyes szakaszain, ami nem meglepő, hiszen évente több mint hatvanezer turista keresi fel az egy kilométeres szurdokot. A torlódások azért is alakulhatnak ki, mert két irányból is megközelíthető, lentről Dömös irányából, míg fentről Dobogókő irányából érhetjük el a Rám-szakadékot. Mindkét irányból a szurdokba vezető úton erdei pihenőt alakítottak ki.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Amennyiben alulról indulunk Dömösről (ez az irány a közkedveltebb), a zöld jelzést követve érhetjük el a Rám-szakadékot. Összesen 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdenünk, mire felérünk a "fenti" pihenőhelyhez. A nehezebb szakaszokon a régebbi láncok mellett 2006-tól létrák is segítik a biztonságos haladást. A Rám-szakadék igen nehéz terep (bár a telepített létrákkal könnyebbé vált), ahol már egy nagyobb esőzés (és természetesen télen a hó is) igen megnehezíti a túrázók dolgát.

Pilisszentkereszti szurdok

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Rám-szakadékhoz hasonlóan a Pilisben található. A Dera patak alakította ki a mintegy másfél kilométer hosszú meredek szurdokot. A patak napjainkban búvópatakként hol eltűnik a kövek között, hol a felszínen folyik tovább. A szurdokon az Országos Kéktúra útvonala is végighalad, Pilisszentkeresztről éppen a kék jelzést követve érhetjük el a szurdok bejáratát. A terep nem annyira nehéz, mint a Rám-szakadék, több helyen, hangulatos hidakon vezet át az utunk. A pilisszentkereszti önkormányzat tanösvényt alakított ki a szurdokban, ahol a környék élővilágát valamint a szurdok geológiai érdekességeit ismerhetjük meg.

Ördög-árok

A Bakony talán legszebb szurdoka a Dudar és Bakonyoszlop között található Ördög-árok. A víz pusztító, romboló hatása és több barlang beomlása hozta létre ezt a közel két kilométeres szurdokot. Az Ördög-árokban közel ötven kisebb-nagyobb barlangot találhatunk, melyek közül legnagyobb (és egyben a Bakonyban is a legnagyobb) az Ördöglik.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A barlang teljes hossza 168 méter mélysége 20 méter. A szurdok legszebb része egyértelműen az Ördög-gát. Itt egy magasból leszakadt hatalmas szikla szinte teljesen elzárja az árkot, csak egy keskeny nagyjából két méteres részen ügyeskedhetjük át magunkat. A 4-5 méteres magasság leküzdését telepített vaslépcső sor segíti. Az árok minden szakasza tartogat érdekességet. A sziklákon való átjutás, a kisebb-nagyobb barlangok, fülkék, mélyedések felfedezése igazi élményt nyújt az ide látogatóknak. A szurdok teljes területe védett terület, a Magas-Bakony Tájvédelmi körzet része.

Nagybakónak, Kőszikla szurdok

Nagykanizsától mintegy 16 kilométerre észak-keletre fekszik Nagybakónak települése. A településtől nem messze található egy igen érdekes természeti képződmény a Kőszikla-szurdok. A falu irányából érdemes megközelíteni a szurdokot. A folyamatosan mélyülő meder végén már létrát is igénybe kell venni a továbbhaladás érdekében. A szurdokban igen érdekes látványt nyújtanak a növények, melyek néha teljesen szokatlan formákban kapaszkodnak a szurdok falába. A szokatlan mikroklímának köszönhetően több érdekes növény is őshonos ezen a területen. Ugyancsak a szurdok nevezetessége a könnyező fal. Ezt az érdekes látványt csapadékosabb időben figyelhetjük meg, a szurdokban lévő homokkő kőzetnek köszönhetően. Természetesen ilyen időjárási viszonyok mellett nagyobb óvatossággal kell közlekednünk.

Tarjánka-szurdok

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Utolsó állomásunk a Mátra délkeleti részén található Tarjánka-szurdok. A szurdok teljes területe fokozottan védett természetvédelmi terület. A Domoszlót Markazzal összekötő útról letérve földút vezet a Tarjánka-patakhoz, ahonnan a szurdok indul. Nem könnyű megtalálni, de megéri a fáradozást. A szurdok igazi vadregényes táj, helyenként mindössze két-három méteresre szűkül össze. Meredek sziklák, bedőlt fák szegélyezik utunkat. Csapadékosabb időszakban egészen nagy vízesések alakulnak ki a mederben. Van olyan szakasz, ahol szikláról-sziklára ugrálva haladhatunk tovább. A szurdok közepén egy viszonylag nagyobb sziklát kell megmászni, hogy továbbhaladhassunk. Itt korábban egy lánc volt kifeszítve, de ezt mára már leszerelték. Itt elkel az ügyesség és a figyelem, de nem megoldhatatlan a feladat egy gyakorlatlanabb túrázónak sem.