Nemzeti parkok hete lesz június közepén

Vágólapra másolva!
Izgalmas kalandtúrák, ingyenes családi programok és kedvezményes szálláslehetőségek várják a kirándulni vágyókat a tíz magyarországi nemzeti parkban június 14. és 20. között.
Vágólapra másolva!

A IV. Magyar Nemzeti Parkok Hete június 11-i nyitórendezvényének az Őrségi Nemzeti Park ad otthont: Őriszentpéteren a szakmai közönséget ökoturisztikai és természetvédelmi konferenciára várják, melynek középpontjában a helyi és nemzeti parki termékek állnak majd - derül ki a Magyar Turizmus Zrt. hétfői közleményéből.

Másnap, szombaton már a nagyközönségé a főszerep, hiszen az őrségi Pityerszeren "zöld forgatagot" tartanak: bemutatkozik a tíz hazai nemzeti park, hagyományőrző kézművesek vásároznak, főzőversenyt rendeznek tájjellegű ételekből. A kirándulni vágyók szakvezetéses túrákon vehetnek részt gyalog, kerékpáron vagy szekéren az Őrségi Nemzeti Parkban egész hétvégén.

A június 14-én kezdődő héten ezután mind a tíz nemzeti park színes, többnyire ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.

Az Aggteleki Nemzeti Parkban többek között jubileumi rendezvényeket is tartanak majd a nemzeti park 25 éves évfordulója alkalmából, a Baradla-barlangban Zorán koncertezik. A Balaton-felvidéken "bogaras túrát", a Bükkben gyógynövénytúrát, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban gombatúrát és "Hódító hód" kenutúrát szerveznek. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban lesz többek közt gyurgyalagles, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban hajnali madárles a Fertő szikes tavainál, a Kiskunsági Nemzeti Parkban pedig nyílt napot rendeznek a rákosivipera-védelmi központban. Június 19-én, szombaton több program is kapcsolódik majd a Múzeumok éjszakájához.

Forrás: AFP

A nemzeti parkok hete alatt a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének számos szolgáltatója kedvezményes szállásajánlatokkal várja a látogatókat. A hét részletes programja és a kedvezményt adó falusi szállások listája itt érhető el.

A Magyar Turizmus Zrt. közleménye kitér egy, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal közösen, évente végzett felmérés legfrissebb eredményeire is. Ezekből kiderül, hogy 2009-ben a nemzeti parkokat felkeresők túlnyomó többsége (98,6 százaléka) elégedett volt a parkok kínálatával és szolgáltatásaival, s a megkérdezettek nyolctizede a jövőben is tervezi az adott nemzeti park felkeresését. A közel ezres mintán végzett kutatásból az is kiderül, hogy a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozatot egyre többen ismerik: míg 2008-ban csak a megkérdezettek 25,8 százaléka hallott az eseményről, addig 2009-ben már csaknem egyharmaduk (30,8 százalék) értesült róla.