Che Guevara életében a "korrupt, kapitalista elit" megdöntésén munkálkodott, halálában azonban nagy hasznot hoz a személyére épülő turizmusnak: most épp azzal, hogy Dél-Amerika három országa Che Guevara-túrával csalogatja Argentínába, Kubába és Bolíviába a turistákat.

A történelmi út a kommunizmusért harcoló Guevara életútján is végigkalauzol. Az Argentínából induló túra elején még az orvostanhallgató Ernesto Guevarát ismerhetik meg az érdeklődők, míg Bolíviában már az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA által üldözött gerillaharcos nyomaiban járhatnak a résztvevők.

A túra a kultikus figurává avanzsált Guevera szülővárosában, az argentin Rosarióban veszi kezdetét. A látványosságok között a család misionesi matetea-ültetvénye is szerepel.

Forrás: EPA

A forradalmár 1956-ban érkezett Kubába, ahol az argentin származására utaló Che becenevet kapta baloldali harcostársaitól, köztük a Castro fivérektől. Gerillaként halt meg Bolíviában 1967-ben. Az útját felidéző kalandtúra is ott ér véget, Higuera városában, ahol végeztek vele, illetve Valle Grandéban, ahol meggyilkolt társaival együtt eltemették, és ahol maradványai egészen exhumálásáig, 1997-ig nyugodtak, amikor is Kubába szállították át őket.