Újra nyereséges a Ryanair

Vágólapra másolva!
A Ryanair ír diszkont légitársaság 305 millió euró adózott nyereséget ért el a márciussal véget ért üzleti évben, az egy évvel korábbi 169 millió euró veszteség után.
Vágólapra másolva!

A társaság keddi közleménye szerint a bevétel 2 százalékkal 3 milliárd euróra emelkedett. Az utasok száma 14 százalékkal 66,5 millióra nőtt. A javulást az üzemanyagárak csökkenésének és a járathálózat fejlesztésének tulajdonítja a társaság.

Az eredményekből a részvényesek egyszeri osztalékfizetés keretében részesülnek; októberben összesen 500 millió euró osztalékot fizet a társaság. Több mint tíz éve ez lesz az első osztalékfizetés a 24 éve alapított Ryanairnél.

A 2009/2010-es üzleti évben az átlagos jegyár 32 euró volt, ami a legalacsonyabb Európában. A kínálat 284 járattal bővült. Van ugyanakkor olyan város is, amely kiesik a Ryanair kínálatából. Ilyen Budapest, ahonnan októberben vonul ki a társaság, mert nem tudott megegyezni a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airporttal a díjak csökkentéséről.

Az izlandi vulkáni hamufelhő miatt elrendelt közlekedési korlátozások 50 millió eurós bevételkiesést okoztak társaságnak. Több mint 9 ezer járatot kellett törölni, a Ryanair azonban azzal számol, hogy a 2010/2011-es üzleti év egészében az utasok száma 11 százalékkal 73,5 millióra emelkedik.