Olcsó repülőjegyet kedden délután

Vágólapra másolva!
Minél korábban foglalunk, annál olcsóbb. Általában ez a tévhit él legtöbbünkben a repülőjegy-foglalásokkal kapcsolatban. Mi elmondjuk, mikor és hogyan kell jegyet foglalnunk ahhoz, hogy a lehető legolcsóbban megússzuk.
Vágólapra másolva!

Gyorsaság

A repülőjegyek foglalásakor nem árt tudni, hogy a repülőgépen nemcsak turista, business, és első osztály van, hanem a legolcsóbb, turistaosztályon és több fizetési osztály. Ez azt jelenti, hogy más-más időpontban különböző árat fizetünk az egyébként azonos kategóriájú turista osztályú jegyekért. A légitársaságok ráadásul nem egyszerre dobják "piacra" jegyeket, hanem egyszerre csak keveset (gyakran négyet-ötöt legfeljebb) és a nagy csinnadrattával reklámozott akciós árak csupán néhány helyre szólnak, s amint elfogynak, a következő árkategória már jóval magasabb.

Ez azt jelenti, hogy a legjobb ajánlatokat a lehető leggyorsabban kell kihasználni, mert ha sokat habozunk, elúsznak a legjobb árú jegyek. Természetesen nehéz úgy utazást tervezni, hogy ha meglátunk egy olcsó repülőjegyet, azonnal megvesszük, de nem is lehetetlen.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Ráadásul ma már nem is csak a légitársaságok és az utazási irodák oldalain találunk olcsó ajánlatokat, hanem a közösségi oldalakon, például a Twitteren, vagy a Facebookon. Sok légitársaság külön a twitterezők részére is kínál akciós jegyeket.

Akadályok

A legolcsóbb jegyek megszerzéséhez nem árt tisztában lennünk néhány buktatóval. Az első és viszonylag széles körben ismert, hogy az olcsóbb kategóriájú jegyek akkor szerezhetők meg, ha a szombat éjszakát is az adott városban töltjük. Ez nem is jelent nagy akadályt akkor, ha nyaralni megyünk, de az üzleti utazások alkalmával már senki sem szereti, ha a hétvégét is külföldön tölti, s hajlandó többet fizetni azért, hogy még a hétvége előtt hazajusson. A légitársaságok ezt kihasználják és magasabb áron kínálják a hétközi jegyeket.

Forrás: AFP

A legtöbb akciónak vannak időbeli korlátai, azaz megszabja a légitársaság, hogy mikor kell megvásárolni a jegyet és mikor kell utazni vele. A frekventált időpontok, karácsony, vagy szilveszter a legtöbb esetben kimaradnak ezekből az akciókból.

Melyik napon foglaljunk?

Meglepő, de a legjobb árú jegyeket kedden kora délután lehet lefoglalni. Ha egy légitársaság ugyanis akciót indít, vagy csak csökkenti árait egy adott útvonalra, akkor azt általában hétfőn késő este teszi. Amikor a versenytársak ezt észreveszik, rendszerint hasonló lépésekről döntenek és árcsökkentésbe kezdenek, hogy reagáljanak a konkurencia akciójára. A döntés és a foglalórendszerbe való bekerülés között eltelik néhány óra és a hétfőn este, kedden reggel meghatározott akciós árak legkorábban kedden kora délután érhetők el a légitársaság honlapján, vagy a nagy foglalórendszerekben, az Amadeus-on, vagy a Galileo-n. Ez tehát az az időpont, amikor a legjobbak az esélyeink a jó árakra. Az akciók rendszerint két-három napig tartanak, még akkor is, ha esetleg továbbbra is maradt szabad hely a gépen.

Forrás: [origo]

Mikor repüljünk?

A légitársaságok pontosan tudják, hogy a legnépszerűbb városokba a legfrekventáltabb időpontokban az összes jegyet el tudják adni, így ezeket az árakat a legritkább esetben csökkentik. Ugyanakkor a kevésbé népszerű időpontokra is meg kell tölteni a repülőgépeket, különben ezeket veszteségként kénytelen elkönyvelni a légitársaság. Ennél fogva, ha a hét napjait nézzük, a kedd, a szerda és a szombat az a nap, amikor a legjobb árú jegyek foglalhatók egy népszerű városba. Egy adott napon belül pedig a kora reggeli, illetve a késő esti, éjszakai járatok lehetnek olcsóbbak. Összegezve, az a legfontosabb, hogy folyamatosan figyeljük az árak alakulását, de mivel képtelenség folyamatosan a gép előtt ülni, célszerű feliratkozni minél több árfigyelő szolgáltatásra.