A jó idő és a forint pörgeti a Balatont

A jó idő és a forint pörgeti a Balatont, a katasztrofális előszezon után néhány nap alatt 180 fokos fordulatot vett a balatoni idegenforgalom: a nívós szállodáktól a panziókon át a fizetővendéglátásig szinte óráról órára javul a foglaltság - írta a Napi Gazdaság.

A lap szerdai számában megjelent cikk szerint a magyar vendégek mellett rég látott létszámú csoportok érkeznek külföldről. Nagy Hajnalka, az utazásszervezéssel foglalkozó Magyar Tenger Kft. marketingvezetője elmondta: az utóbbi néhány napban több vendéget regisztráltak, mint az egész, rosszul sikerült előszezonban. Pillanatnyilag úgy tűnik, az első igazi nyári hétvégén többen lesznek, mint tavaly ugyanekkor. A hét elején a külföldi partnerirodák indítottak ostromot: az ügyfelek több mint 90 százaléka ragaszkodott ahhoz, hogy még az aznapi árfolyamon megszülessen az üzlet.

Jelentős vendégszám-növekedésről számoltak be a balatonalmádi, a balatonfüredi, a tihanyi és a keszthelyi szállodákban is. Ráadásul a múlt év hasonló időszakához képest szinte mindenütt legalább 15-20 százalékkal több külföldi vendéget várnak - elsősorban a forint gyengülésének köszönhetően.

A minden korábbinál gyengébb előszezon után fordulatban bíznak a Balatoni Hajózási (BH) Zrt.-nél is, de hirtelen és gyors forgalomnövekedésről számolt be a bérvitorlásflottát működtető EastCraft Kft., és gyökeres fordulatban bíznak a dél-balatoni borházak is.

Zsohár László szőlősgyöröki borháztulajdonos szerint miközben az előző két hónapban alig volt vendég, a hétvégére telt házat várnak. Az utóbbi években alig volt példa arra, hogy horvátországi vendégeket fogadjanak; az alacsony árak miatt most három csoport is jön Zágrábból.

A jó idő és a gyenge forint lökést adott a tóparti ingatlanpiacnak is: nemcsak érdeklődők, hanem vevők is érkeztek az ingatlanközvetítéssel foglalkozó balatoni irodákba. Tóth Tamás siófoki ügyvéd szerint néhány nap alatt megsokszorozódott az ügyletek száma. Legalább fél tucat olyan ingatlant eladtak, amelyet évek óta árultak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK