Ausztriába kell menni a szúnyogmentes nyaralásért

Vágólapra másolva!
Szinte mindenki átélte már, hogy milyen az, amikor a balatoni nyaralást tönkreteszik a szúnyogok. Tajti László biólógus szerint jelenleg Magyarországon szinte nincs szúnyogmentes nyaralóhely, ezért aki biztosra akar menni, Ausztriát, vagy a tengerpartot kell választania.
Vágólapra másolva!

Most gyakorlatilag nincs olyan pontja az országnak, ahol ne lennének szúnyogok. Ez szokatlan állapot és elsősorban nagy mennyiségben lehullott esőnek köszönhető - mondta az [origo]-nak Tajti László az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetének biológusa. A magyarországi magasabb hegyekben annak ellenére lehet találni kevésbé szúnyogos területeket, hogy az elmúlt hetek esőzései miatt a hegyvidékek erdeiben is kialakultak helyi vízgyülemlések, amelyek kitűnő tenyészhelyei a szúnyogoknak.

A biológus elmondta, hogy Magyarországon nem létezik olyan tengerszint feletti magasság, ami fölött már nem fordul elő szúnyog és tapasztalatok szerint a magashegységekben is élhetnek vérszívók. Tajti László szerint Magyarországon az őszi hajnali fagyok megjelenésével csökken a szúnyogok száma, ugyanis ezt a hőmérsékletet már nem bírják.

A következő hetek szúnyoginváziója azon múlik, hogy lesz-e legalább egy olyan hét, amikor nem esik az eső és a pocsolyák és egyéb összegyűlt vizek kiszáradnak, illetve el lehet végezni a szükséges irtásokat. Ez lenne szükséges ahhoz, hogy a nyári főszezonban jelentősen csökkenjen a szúnyogok száma, mert a folyamatos esőzések mellett csak a szinten tartás lehetséges.

Forrás: Wikimedia Commons

A leginkább érintett régióban a Balaton környékén Tajti szerint két héten belül megoldják az irtást, ami a tó idegenforgalma szempontjából létkérdés. A biológus szerint ennél sokkal fontosabb lenne, ha a közvetlen környezetünkben megpróbálnánk felszámolni a pocsolyákat, mert már ezzel is érezhető változást érhetünk el. Az autók kereke által kivájt mélyedésekben összegyűlő víz például több ezer szúnyoglárvának kínál tenyészhelyet, s ezekből ugyanennyi szúnyog fejlődik ki. Egy ilyen pocsolyát egy seprű segítségével 20 másodperc alatt megszűntethetünk.

Tajti László szerint, ha mindenképpen szúnyogmentes nyaralóhelyet keresünk, akkor mehetünk biztosra, ha Ausztriába, vagy Horvátországba, a tengerpartra utazunk. Ha mindenképpen magyarországi helyre utaznánk pihenni, igyekezzünk minél magasabb és hűvösebb helyet választani, leginkább a Mátrát, a Zempléni-hegységet, vagy az Alpokalját.