Dubaj a világgazdasági válság idején sem tágít "magasabbra-gyorsabban-messzebbre" stratégiájától: a súlyosan eladósodott emirátusban megnyílt és megkezdte a menetrendszerű járatok kiszolgálását az új Al Maktum repülőtér.

A légikikötő 2017-re, mire az összes terminál és mind az öt kifutópálya elkészül, a világ legnagyobb repülőtere lesz. Az üzemkezdet azonban ennél lényegesen szerényebb keretek között zajlott le. A repteret eddig mindössze 12 cargo társaság vette fel célállomásai sorába. Az Al Maktum 40 kilométerre fekszik Dubaj régi repterétől.

Amennyiben a kivitelezési tervet az állami vállalatok magas adósságai ellenére is az eredeti elképzeléseknek megfelelően valósítják meg, a reptér éves forgalmi kapacitása 160 millió utas és 12 millió tonna teheráru lesz. Összehasonlításképpen a legnagyobb német reptér, a frankfurti teherforgalmi kapacitása évi 1,8 millió tonna.

Forrás: [origo]

Befektetők továbbra sincsenek valami nagy bizalommal a dubaji ingatlanpiac iránt, az emirátus logisztikai központként játszott szerepével szemben azonban lényegesen pozitívabb álláspontot képviselnek.