Diego Forlán és a legjobb steakek országa

Vágólapra másolva!
Van egy ország, amelyről szinte csak és kizárólag futballal kapcsolatos környezetben hallunk, leginkább négyévente, a foci-vb idején, s még azt sem tudjuk, hogy pontosan hol is van a térképen, azt meg pláne nem, hogy miért érdemes megnézni. Uruguayról van szó, amely érdemtelenül marad ki a turisták látóköréből. Dél-Amerika legszebb strandjai, nyüzsgő, de élhető főváros és a világ legjobb steakje.  
Vágólapra másolva!

A 3,5 milliós kis ország Argentína és Brazília között fekszik, s évekkel ezelőtt Dél-Amerika titkos favoritja volt a különlegességeket kereső utazók számára. Sokak szerint itt vannak a kontinens legszebb strandjai, hangulatosak városok, zajos az éjszakai élet és kitűnőek a steakek. Aztán a 2001-2002-es argentin válság Uruguay-t sem kímélte, a helyi fizetőeszköz, a peso rohamosan leértékelődött, s ennek az lett az egyik következménye, hogy a külföldi utazók számára egyre inkább megfizethető lett az ország, a turisták pedig fokozatosan érdeklődni kezdtek az uruguayi látnivalók iránt.

Forrás: AFP
Montevideo

Ez szerencsére még mindig nem jelenti azt, hogy az ország túlzsúfolt lenne, a nagy szomszédok továbbra is elszívják a turisták nagy részét, ami nem is baj. Természetesen a legfontosabb látnivalók, mint Colonia del Sacramento, Punta del Este, vagy Montevideo korábban is és most is a turisták elsőszámú célpontjai voltak, ugyanakkor Punta del Diablo, vagy Maldonado még megőrizték eredeti bájukat, ha pedig az ország belsejébe, vagy a folyómenti városok valamelyikébe látogatunk, könnyen lehet, hogy mi leszünk az egyedüli gringók a városban.

Forrás: [origo]
Punta el Diablo

Három kötelező hely

Öt évet éltem ott, de visszajárok - mondja az [origo]-nak az országot jól ismerő Nagy Marcel, aki elsősorban a 600 kilométer hosszúságú tengerpartot emeli ki az ország különlegességeként. Mivel Uruguayban a turizmus nem nagy, sok elszigetelt strand van, ahol egyedül lehetünk. Kiemelkedik közülük Rocha megye (keleti rész) tengerpartja, ahol a világ legmagasabb homokdűnéit találhatjuk.

Forrás: [origo]
Rocha megye egyik strandja

Nagy Marcel szerint szintén kihagyhatatlan Colonia de Sacramento. A kisváros Buenos Aires-szel szemben van, itt még teljesen épen maradt a brazilok által a XVII-XVIII. században épített gyarmati város. A település egyébként a világörökség része.

Forrás: AFP
Colonia de Sacramento

Magától értetődő és ha akarnánk se tudnánk kihagyni, de ettől függetlenül nagy élményt jelent maga a főváros, Montevideo is. Méretei ellenére - majdnem 2 millióan laknak itt - nyugodt, élhető város, szép gyarmati belvárosi résszel, tangóklubokkal, relatíve olcsó éttermekkel, kávéházakkal és hihetetlen strandokkal. Na meg itt van persze az Estadio Centenario is, ahol az első vb-döntőt játszották 1930-ban.

Forrás: Wikimedia Commons
Estadio Centenario

Tippek ínyenceknek

Cabo Polonio és Punta del Diablo, két tengerparti kistelepülés Rocha megyében, ahová az uruguayi fiatalok járnak, olcsók és minden este vannak bulik itt. Az a furcsa ezeken a helyeken, hogy nemcsak a szegények járnak ide, hanem a tehetősebbek is. Ebből a szempontból nagyon "demokratikus", mindenki pólóban, fürdőruhában és strandpapucsban jár. Nem látni a különbségeket.

Forrás: Wikimedia Commons
Cabo Polonio

A Mercado del Puerto, a kikötői piac Montevideóban. A kikötőben lévő hatalmas vásárcsarnok, az asado temploma. Az asado nem más, mint a parázs fölött sütött különböző húsok gyűjtőneve, de elsősorban persze, marhahús. Nagy Marcel szerint állandó vita van arról, hogy az uruguayi, vagy az argentin marha a legjobb a világon. Mindenesetre egy rendes adag 75 dkg húst jelent.

Forrás: Wikimedia Commons
Asado minden mennyiségben

A Bar Fun-Fun egy igazi tangóklub Montevideo belvárosában. A pincér bácsi majdnem 80 éve dolgozik itt és egy valóságos "intézmény" a városban.

Mikor menjünk?

Mivel Uruguay legnagyobb attrakciói a tengerpartok, a legtöbb turista az európai téli hónapokban érkezik ide. Április vége és november között gyakori az erős szél és az eső is, a hőmérséklet pedig kifejezetten hűvös, júliusban például 11 Celsius fok az átlag. Az Uruguay-folyó mentén decembertől februárig kifejezetten forró is lehet az időjárás, az ország belső dombvidékein ugyanakkor ilyenkor is kellemes a klíma.

Forrás: [origo]
A Mercado del Puerto Montevideoban

Hogyan jutunk el ide?

Bár egyszeri átszállással közvetlenül Montevideoba is repülhetünk Európából, egyszerűbb és főleg olcsóbb, ha Buenos Airesbe megyünk először, ahová több járat közlekedik. Montevideóba december elején 307 500 forintért találtunk jegyet az Iberia légitársaság járatára madridi átszállással. Ugyanerre az időpontra Buenos Airesbe 250 ezer forintért repülhetünk a British Airways járatával.