Hotelépítési lázban a divatdiktátorok

Vágólapra másolva!
A divatdiktátorok a szépségipar után a szállodaiparban próbálkoznak. Versace, Gucci, Armani és Ferragamo sorra nyitja butik hoteleit. Rongyrázás öt kontinensen hűtött homokos stranddal, megvásárolható bútorokkal, és az alkalmazottak formatervezett kabátgombjaival.
Vágólapra másolva!

A legtöbb utazó a megérkezés után a hotelszobában rögtön kipakol a bőröndjéből, felakasztja a ruháit és kirámol a fürdőszobapultra. Így próbálja belakni az idegen közeget. A dizájnerek tervezte szobákban viszont elég csak beleülnünk egy fotelba, és máris birtokba vettük az egész szobát. Todd Oldham stylist szerint a magyarázat egyszerű: a divattervezők által megálmodott hotelszobák lakályosak, nincs bennük merevség, ezért mindenkinek jól állnak. Oldham szerint a tervezők olyan enteriőröket alkotnak, ahol a vendégek jól mutatnak, nem pedig olyat, amit az ember jelenléte csak megzavar.

Armani három kontinensen villant

Az Armani Hotels & Resorts, a "szépséget és eleganciát megtestesítő, a lehető legmagasabb szintű szolgáltatásokat, egyedi designt és páratlan luxust kínáló" láncolat, amely a tervek szerint a világ legfelkapottabb városaiban lesz jelen. Milánó, New York, London előtt - alig két hónapja - Dubajban készültek el az utolsó simítások a 120 emeletes Burj Kalifa toronyban lévő Armani hotelben, amely 160 szobával nyitott. Sokat azonban nem enged elárulni sem a megvalósításról, sem a berendezésről. Alig találni képeket a szobákról. A high fashion megszállottjai szerint erre nincs is szükség, mert Armani neve mindenre garancia. Egy éjszaka augusztusban 1700-7000 dirham között mozog, (110 ezer-450 ezer forint) szezonon kívül, jövő év januárjában már 3000 és 12000 dirham (190 ezer-760 ezer forint) között változik.

Forrás: [origo]

Ferragamo Firenzében vakít

Ferragamo beleszeretett a barnába, pedig sokak szerint a barna öreguras, komor szín. A tervező azonban bártan használja akár ágyneműkhöz is, mint ahogy azt már korábban, a Singapore Airlines A380-as fedélzeti lakosztályainak tervezésénél tette.

A négycsillagos Gallery Hotel Art (Vicolo dell'Oro 5.) Firenze óvárosi részével egy kis ellentétpárt alkot, de a vendégek szerint a város és a szálló szintén jól állnak egymásnak. A Ponte Vecchio-tól pár lépésnyire található épület egyszerre hotel és művészeti galéria, ahol évente több kiállítás is látogatható. Nyoma sincs a fényűző eleganciának, a többmázsás üvegcsillároknak, helyette könnyed barnakockás függönyök és üde világos színek dominálnak.

A Gallery Hotel Artban két főre szóló három éjszakás foglalással most egészen jó csomagot kaphatunk 680 euróért. (194 ezer forint) Ezért az összegért reptéri transzfer, welcome koktél, vacsora, múzeumbelépők és minden nap friss gyümölcskosár jár. Ferragamo annyiban különbözik a többi kollégájától, hogy ő csak a belsőépítészeti és lakberendezési feladatokért felelős, tehát csak megbízást kapott, mint a szálloda dizájnere, és nem saját vagyonát fektette a hotelszobákba.

Gucci megvásárolható bútorokkal csábít

A divattervező Paolo Gucci lányát - a Gucci dinasztia alapítójának Guccio Gucci dédunokáját - mindig is a bútorok és lakberendezés világ vonzotta. Elisabetta Gucci - aki több galéria felelőse és tulajdonosa Firenzében - a divattervezést illetően magától értetődően fordult a hotelek felé. Miután az Elisabetta Gucci Hotel & Resort első egységének építkezése befejeződött Dubajban,úgy döntött, hogy nem kevesebb, mint 40 luxusszállodát épít az elkövetkezendő 15 évben a Közel-Keleten, a Távol-Keleten, Dél-Amerikában és várhatóan az afrikai kontinensen.

Dubajban az igényes és stílusos alapanyagok mellett fontos volt számára az olasz stílus hagyományainak követése, illetve szempont volt a lakhatóság és használhatóság is. Ebből az elgondolásból kiindulva a tervezőnő úgy gondolja, hogy formatervezett és kényelmes bútoraiba könnyen beleszeretnek a vendégek, ráadásul a bútorok ezúttal meg is vásárolhatók. A szobákban elhelyezett vaskos katalógusokból a bútoroktól kezdve az ágyneműn át a papucsokig mindenből vásárolhatnak a vendégek.

Érdekes hogy a hotel sikere ellenére a Gucci-ház elhatárolódott a szállodától. Közleményt is adtak ki arról, hogy semmilyen kapcsolatba nem állnak az EG hotellel, ettől függetlenül a márka védjegyének számító egymásba fonódó kengyelt, szinte minden használati és dísztárgyon fel lehet fedezni.

Ami jó hír, hogy az EG Hotels első egységében, a Dubaji Al Attar Torony 24-ik emeletén (Sheikh Zayed Road) lényegesen olcsóbban juthatunk szobához, mint más olasz divatmárkák által tervezett és működtetett hotelben. Míg itt 1500 dirhamtól (94 ezer forint) indulnak az árak, addig a szomszédos Armani hotelben 4 ezer dirhamba (250 ezer forint) kerül a legolcsóbb szoba.

Versace hűtött stranddal kábít

Donatella Versace az ausztrál Aranyparton közel 10 éve nyitotta meg saját luxusszállodáját. Azóta csaknem 60 díjjal jutalmazták a szállót, ahol még a londinerek kabátgombjai is formatervezettek, sőt a szobákban elhelyezett virágcsokrok is. Dontella számára a virágok az igazi szépség megtestesítői, ezért készülnek szinte naponta formatervezett csokrok a vendégek számára. Ahogy mondja, ha akinek van igénye a szépre és azzal nem rest körülvenni magát, annak az élete is megszépül.

Forrás: [origo]

A szálló hangulatát az ausztrál Aranypart színei ihlették. Az üde aranyos napsárga és élénk türkiz színek, meglepően jól mutatnak kárpintként is a stílbútorokon. Összességében elegáns, amolyan nagypolgári hangulata van a szobáknak.

Várhatóan csak 2011-ben készül el a második Palazzo Versace Dubajban. Az ausztrál hőségből tanulva, a dubaji vendégek számára itt már nemcsak a zárt teret fogják légkondicionálni, hanem magát a strandot is. Padlófűtés helyett padlóhűtést terveznek a homokföveny alá, amin a dubaji fényűzésen és pazarláson edzett átlagturistának már a szeme sem rebben. Ha ezt szegény Gianni Versace megérhette volna

Sz.K.