Terep-segway túrák a Mátrában

Vágólapra másolva!
A segway városi modelljei közel 10 éve hódítnak a világ nagyvárosaiban. Főleg városnézésre használják őket a turisták, akik a külön erre a célra kijelölt útvonalakon, könnyen és gyorsan kaphatnak összképet az adott városról. Idehaza az off-road változat mutatkozik be elsőként, júliusban bevezető áron.
Vágólapra másolva!

Magyarországon elsőként a Mátrában nyílt lehetőség egy új szabadidős tevékenység, az erdei terepre is alkalmas segway, vagyis a kétkerekű, akkumulátorral működő jármű vezetésére. Igaz a segwayt 12 éven aluliak nem használhatják, mégis nyugodtan betervezhető akár családi programnak is. A szervezők azt ígérik, hogy igény szerint gyerekszállító utánfutóval is felszerelik a járgányt, ami így egy négyfős família esetében is remek mókának ígérkezik. A július hónapban futó akció keretében a gyerekek után ráadásul részvételi díjat sem kell fizetni.

A Mátra Segway Team (MST) szervezésében jelenleg 600 kilométernyi hegyi ösvényt járhatunk be. A kínálatban élmény-, vadon- és családi túrák szerepelnek, ezek igény szerintextrákkal is bővíthetők.

Nesztelenül suhanunk

A segwayek akkumulátorral működnek, így zaj és szén-dioxid-kibocsátás nélkül használhatók az erdőben és még jogosítványra nincs szükség a vezetéséhez. A segwayt úgy fejlesztették ki, hogy maximálisan illeszkedik az egyensúlyozás fiziológiájához, így mindenki szinte percek alatt ráérez az ízére. Még nyugdíjas csoportok is igénybe veszik, mert szinte lehetetlen elesni vele, és kezelni is gyerekjáték. A járművek vízállóak, ezért a túrák nem időjárásfüggők. A szervezők csak rendkívül rossz idő esetén törlik a kirándulásokat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Túraútvonalak

A túrák a Mátra öt pontjáról indulnak. A többi között Mátrafüredről, Parádfürdőről, illetve Sástóról.

A középnehéz túrák körülbelül 18 kilométer hosszúak és sebességtől függően 3-4 órásak. Az útvonal a mátrafüredi vadrezervátum felé a Sár-hegyen át vezet. Aztán az egykori ipari kisvasút vonalát követve fenyővel elegyes tölgyerdőn, később cseres-tölgyesen suhannak a segwayesek. A vitorlázórepülő-tér délkeleti sarkához érve kaszált, taposott gyepes térség köcetkezik. A Sár-hegyi erdészházig melegkedvelő tölgyest szelnek át, majd a kis Szent Anna-tó mocsárvilágában és a mellette álló festői Szent Anna-kápolnában gyönyörködnek. A kápolna 358 méter magasan egy nagy dombon áll, amelybe egykor egy remetelakást vájtak. A Szent Anna-tó főleg nagyobb esőzések után mutatja meg magát. Egyébként az év legnagyobb részén sás- és más vízinövények borítják, melyek között nagy kődarabok fehérlenek. Innen csak egy rövid pihenő és piknik után indulnak a csoportok tovább. Leereszkednek a Nyárjas rétig, megnézik a Gyilkos rétet, a Doboci lapost és Vizimályat. Visszafelé Felsőabasáron és Pálosvörörmarton keresztülrobognak át Mátrafüredig a Bene-patak mentén vissza a találkozóhelyre. Abasáron, a pincesoron bortkóstolásra is van lehetőség.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A természeti szépségek megismeréséhez és az egész segway túraútvonalhoz az 1996-ban átadott 12 állomásból álló, a turistaút útvonalán futó természetismereti tanösvény nyújt segítséget. Mindenképpen nagy élményre számíthatnak a kirándulók, főleg ha a maximális sebességet (típustól függően 9,6-12,2-25 km/h) időnként lecsökkentik és szánnak egy kis időt a tájra is.

Indulás előtt körülbelül 30 perce van az segwayeseknek, hogy megtanuljanak egyensúlyozni, fel illetve leszállni, és kanyarodni a járművel. Ezek a második generációs (X2 típusú) járművek a városi testvéreiktől eltérően robosztusabbak, és kerekeiket terepgumival szerelték fel. Ez azonban nem befolyásolja az irányítást.

A túrák ára tartalmazza a közlekedésbiztonsági oktatást, egy 30 perces gyakorlást, ismerkedést a Segway-jel kijelölt pályán, a túravezetést (90-180 perc /túraválasztástól függően/), a segway kölcsönzés, bukósisak és egyéb védőfelszerelések biztosítását, túra közben egy üdítőt, és egy egyéves SEGWAY klubtagsági díját.

Sz. K.