Elgázosították a légifolyosót zavaró vadludakat

Vágólapra másolva!
Halálos mennyiségű szén-dioxiddal végeztek 400 vadlúddal, mert azok rendszerint New York egyik forgalmas légifolyosóján keresztül vonultak és zavarták a repterek légi forgalmát.
Vágólapra másolva!

A munkát amerikai vadbiológusok végezték, akik a brooklyni Prospect parkban terelték össze a madarakat, ahogy a New York Times fogalmaz elővigyázatosságból. A park egyformán 8 kilométerre fekszik, a La Guardia és a Kennedy Nemzetközi reptértől is.

A mezőgazdasági minisztérium megbízásából a biológusok egy elkerített területre terelték az állatokat, ládába helyezték őket majd egy hangárba szállították, végül szén-dioxiddal végeztek velük. Tavaly a város 17 különböző helyszínén 1235 madarat fogtak be és mészároltak le hasonló okokból.

A felháborodott helyiek hátborzongatónak tartják az esetet, akik szerint a különösen szelíd kanadai vadludak (Branta canadensis) állandó visszatérő vendégei voltak a parknak a gyerekek és környéken lakók örömére.

"Az akció célja a város fontosabb repülőtereinek és azok 10 kilométeres körzetének teljes megtisztítása volt, ami egyértelműen az utasok és a lakóépületek védelmét szolgálja"- mondta a mezőgazdasági minisztérium szóvivője Carol A. Bannerman, aki hangsúlyozta: "1981 és 1999 között a vadludak száma hétszeresére nőtt."

A vadludak legutóbb 2009 januárjában okoztak komoly károkat, amikor a US Airways 1549-es járatának hajtóművébe repültek. Az eset következtében a gép motorja leállt, a pilóta 150 utassal a fedélzeten kényszerleszállást hajtott végre, és körülbelül a Negyvennyolcadik utcával egyvonalban sikeresen landolt a Hudson folyón.

A ludak elgázosítását a vedlési idő közepére igazították, mert az elhullajtott tollaik, ha kis mértékben is, de akadályozzák a madarakat a repülésben. Míg az ország más részeiben kutyákkal és robbanópisztolyokkal űzik el a ludakat, New Yorknak - ahogy a szóvivő fogalmazott - nem volt erre kidolgozott programja.

Az elhullott madarakat nem dolgozták fel, sem étkezési célokra, sem állateledelnek, sem pedig szerves trágyának. A tetemeket egy városszéli szeméttelepre vitték.