Két nyamvadt rák 13 ezerért - turistacsapdák az Adrián

Vágólapra másolva!
Véletlenül elrontott visszajáró az autópályán, 30 százalékkal drágább apartmanok és két nyamvadt rák 13 ezer forintért. Horvátországban is van olyan, hogy átvágják a gyanútlan turistát, vagy legalábbis kényelmetlen helyzetbe kerülhet, aki nem figyel. 
Vágólapra másolva!

Már a tengerpartra érkezés előtt, az autópályán érheti kellemetlen meglepetés a Horvátországba nyaralni induló turistát, és figyelni kell a szállással és az éttermekben is - az [origo] munkatársának szubjektív beszámolója megszívlelendő tapasztalatokkal.

Feláras autópályadíj

Magyarország felől érkezve az első sztrádakapunál csak jegyet kell vennünk, a fizetés majd csak a következőnél, Zágráb előtt lesz esedékes. A szakasz díja 36 kuna a személyautóknál, amit célszerű előre kiszámolva átnyújtani a fülkében ülő kezelőnek. Ha nagyobb címlettel fizet, előfordul, hogy csupán néhány érmét kap vissza a gyanútlan autós, aki a sorompó felemelkedése után reflexszerűen továbbhajt, hogy ne tartsa fel a sort, s csak később nézi meg, mennyit is kapott vissza.

Vasárnap így járt e sorok írója is, aki 14 kuna helyett csupán 4 kunát kapott vissza az első autópályakapunál. Nem nagy összeg, és nyilván nem is általános a jelenség, de bosszantó. Célszerű a visszajárót azonnal átszámolni, hogy elkerüljük a későbbi kényelmetlenségeket.

Jó megoldás lehet, ha a kártyás fizetőkaput választjuk, itt kisebb az esély, hogy átvágnak, ha pedig mégis, utólag könnyebben reklamálhatunk az autópálya üzemeltetőjénél. A kártyás kapukat "No cash" felirattal jelölik és általában jóval a hagyományos kapu előtt kell lekanyarodni hozzájuk.

Az apartmannál is lehet alkudozni

A tipikus magyar turistákhoz hasonlóan mi sem foglaltunk előre szállást magunkak, mondván, hogy úgyis bőven találunk helyet bármelyik üdülőhelyen. Ez tulajdonképpen így is van még, annak ellenére is, hogy a főszezon kellős közepén járunk, de korántsem mindegy, mennyiért jutunk szálláshoz.

A leggyorsabb és legkényelmesebb megoldás, ha betérünk egy utazási- vagy információs irodába. Itt szinte minden alkalommal kapunk legalább egy ajánlatot még akkor is, ha nem egy teljes hetet szeretnénk eltölteni a kiválasztott helyen. Egy jó minőségű 2-4 személyes apartman ára éjszakánként 40-60 euró körül mozog a főszezonban. Ennél persze vannak olcsóbb lehetőségek is, de jobb, ha erre az árfekvésre készülünk. Ahol csak lehet, kérjünk fotókat az apartmanról és ne szégyelljük a végleges válasz előtt személyesen is megnézni a szálláshelyet, mert a fotók és a valóság között nem kevés eltérés lehet.

Forrás: [origo]

Az elmúlt hétvégén Krk szigetén több irodában is tapasztaltuk, hogy amennyiben három éjszakánál kevesebb időt szeretnénk eltölteni egy helyen, az eredeti árhoz képest nem ritkán 30 százalékos felárat is felszámíthatnak. Így a még elfogadható árú apartman könnyen egy 3-4 csillagos szálloda árába is kerülhet.

Ha ezt szeretnénk elkerülni, ki kell hagynunk az irodák által nyújtott segítséget és az ezzel járó kényelmet is, s nyakunkba kell venni a települést. Szállást találni persze így sem lehetetlen, ilyenkor viszont arra kell felkészülni, hogy a szállásadók hasraütés alapján közlik az árakat, nyilván magasabbat a vártnál. A 70-75 eurós ár egy átlagos felszereltségű, légkondicionált, tengerre néző teraszos apartmanért két személyre mindenképpen sok, főleg, ha meggondoljuk, hogy 35-38 euróért közvetlen tengerparton lévő háromcsillagos szállodában is kaphatunk szobát, ráadásul reggelivel. A szigetnél maradva a Hotel Borban pontosan ennyibe kerül egy éjszaka személyenként.

Ilyenkor van helye az alkudozásnak, és a végső árból 20-30 eurót mindenképpen jó eséllyel le lehet faragni. Ha nagyon kötik az ebet a karóhoz, kérjük el a szálláshely hivatalos ártáblázatát. Ezt elvileg kötelező megmutatni, vagy legalábbis látható helyre kitenni. A táblázaton általában kunában adják meg a díjakat, fizetnünk viszont többnyire euróban kell. Ennek ellenére könnyen kiderül, hogy nyerészkedni akartak-e rajtunk. Az átszámoláshoz nem árt tudni az euró/kuna árfolyamot is: a közös fizetőeszköz egy egysége nagyjából 7 kunát ér.

Forrás: AFP

Két rák 13 ezerért

Nem is annyira tudatos átvágás, mint inkább bosszantó dolog, amikor a tengerparti hangulatos étteremben az étel szervírozása után döbbenünk rá, hogy itt valami nagyon nincs rendben. Természetesen minőségi problémákra nem hivatkozhatunk előre, de a mennyiségire már annál inkább. Krk város egy étteremében 330 kunát, majdnem 13 ezer forintot kérnek egy kétszemélyes haltálért, amelyen két-háromféle hal mellett rák és tintahal is van. Legalábbis az étlap szerint.

A gyanútlan vendég azt gondolná, hogy ez bőséges tálalást jelent, de a szervírozáskor kiderül, hogy csupán egy tintahal és egy rák jár személyenként, ami azért nem kis csalódás. Akármennyire kellemetlennek érezzük is, rendelés előtt nyugodtan kérdezzünk rá a pincérnél, hogy miből is áll a fogás, amit rendelünk és mekkora adagot kapunk a pénzünkért. Így megspórolunk sok száz kunát és éhesek sem maradunk, a rossz emlékekről már nem is beszélve.