Csillagvizsgáló és börtön az új világörökségek között

Vágólapra másolva!
Újabb egyedülálló kulturális, vagy természeti értéket képviselő helyszíneket nyilvánított az emberiség közös örökségévé az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO). A szervezet világörökség-bizottsága legutóbbi ülésén összesen huszonegy építményt és természeti látnivalót nyilvánított a világörökség részének.
Vágólapra másolva!

A többek közt Brazíliában, Mexikóban, Kínában, a Franciaországhoz tartozó Réunion szigetén, a Csendes-óceán déli részén elterülő Kiribatin, vagy Amszterdamban, Ausztráliában és Indiában található új helyszínekkel már 910-re emelkedett a rangos nemzetközi elismerést élvező helyek száma a világban.

Danxia-hegység, Kína

Forrás: AFP
Az új világörökségi helyszínek galériája a képre kattintva érhető el

A Kína délnyugati részén található, folyóüledékből képződött, csipkézett alakzatú Danxia-hegységet azért választották a világörökség részévé, mert fontos szerepet játszik a szubtrópusi erdők megőrzésében, valamint 400 ritka vagy veszélyeztetett állat- és növényfajnak ad otthont.

Oaxacai barlangjai, Mexikó

Forrás: AFP
További helyszínek a képre kattintva

Mexikóban, az ország déli részében húzódó Oaxacai-völgy őskori barlangjainak némelyike olyan régészeti leleteket és sziklarajzokat tartalmaz, amelyek az ott élő nomád vadászó-gyűjtögető közösségek földműveléssel való megismerkedését tükrözik. Az egyik barlangban több ezer éves magokat és kukoricacső-maradványokat találtak, amelyek a legkorábbi ismert, növénytermesztésre utaló bizonyítékot képezik az amerikai kontinensen.

Réunion szigete

Forrás: AFP
Fotókért kattintson a képre

A Madagaszkártól keletre fekvő, Franciaországhoz tartozó Réunion vulkáni sziget nemzeti parkjának egy részét is a világörökség részévé nyilvánították. A vulkáni csúcsok és sziklák uralta térségben szubtrópusi esőerdők, köderdők és füves puszták váltják egymást "az ökoszisztémák és tájak figyelemreméltó és képileg vonzó mozaikját alkotva - fogalmaz közleményében az UNESCO.

Phoenix-szigetek, Kiribati

Forrás: Wikimedia Commons
A képre kattintva galéria nyílik

A csendes-óceáni Kiribati Köztársasághoz tartozó Phoenix-szigetek, amelyek a világ legnagyobb védett tengeri területét alkotják, ugyancsak az UNESCO-listára kerültek. Az indoklás szerint a térség a világ egyik legnagyobb érintetlen korallszigetcsoportját és ökoszisztémáját őrzi, ezenkívül 14 ismert tenger alatti hegység is található itt. Ez utóbbiak a feltételezések szerint kihunyt vulkánok, amelyek ma a tengeri életformák döbbenetes sokszínűségének adnak otthont.

Az At-Turaif kerület, ad-Diriyah oázis , Szaúd-Arábia

Forrás: Wikimedia Commons
További helyszínekért kattintson a fotóra

Az Arab-félszigeten, Rijádtól észak-nyugatra található város volt a szaúdi dinasztia első fővárosa. A települést a 15. században alapították és az épületek többsége a nadzsi stílus jegyeit hordozza magán, amely a félsziget középső részén volt elterjedt. A 18-19. században a város politikai és vallási jelentősége megnőtt. A város citadellája a Szaúdi ház uralmának központja lett és innen indult ki a muzulmán vallást megreformáló vahabita mozgalom is. A ma is látható épületek közül említést érdemel a palota és az épen megmarad városrész.

Gyarmati idők börtönei Ausztráliában

Forrás: AFP
Galéria a kép mögött

A világörökség részét képező épületek 11 különböző helyen találhatóak és közös bennük, hogy mindegyiket a 18-19. században a brit uralom idején építették. Az épületek mindegyike a termékeny part menti területeken épült, ahonnan az angolok fokozatosan visszaszorították az őslakosokat. A legtöbb egykori börtön Sydney környékén, Tasmániában, vagy a Norfolk-szigeten áll. Ezekben több tízezer főt tartottak fogva, akiket a brit igazságszolgáltatás ítélt el és szállíttatott a távoli gyarmatra. Minden épület más és más céllal épült: volt büntetőtelep, munkatábor és fegyház is közöttük.

Thang Long császárváros, Hanoi, Vietnám

A citadella a 11. században épült a Ly Viet dinasztia uralkodása idején. A citadella egy 7. századi kínai erőd maradványaira épült. Ez volt a régió politikai központja 13 évszázadon keresztül megszakítás nélkül. A császári palota az északi kínai és a déli Champa birodalom találkozásánál különleges dél-kelet ázsiai kulturális örökséget képvisel.

Dzsantar Mantar csillagvizsgáló, Dzsajpur, India

Forrás: AFP
Még több fotóért kattintson a csillagvizsgálóra

A Dzsajpur egyik leghíresebb nevezetességének számító különleges csillagvizsgálót a 18. század elején építették. A csillagvizsgáló területén 20 rögzített helyzetű geometriai építmény található, ezek szolgáltak az asztronómiai megfigyelésekre. A furcsa alakú építmények segítségével a megfigyeléseket szabad szemmel végezték. Ez India legjobb állapotban fennmaradt és egyben legnagyobb ilyen jellegű építménye.

Amszterdami csatornahálózat

Forrás: AFP
Galéria a fotóra kattintva

Újonnan került a világörökség helyszínei közé az amszterdami csatornarendszer is. A korában egyedülálló építkezés a 16. század végén kezdődött és a célja az volt, hogy egy új kikötővárost létesítsenek. A csatornahálózat az óváros körül nyugati és déli irányban húzódik és a kialakításukkor el kellett mozdítani a város megerősített határvonalait is. Az építkezés egy nagyobb terv része volt, amelynek célja, hogy a város területét a környező mocsarak kiszárításával növeljék, mégpedig úgy, hogy koncentrikus csatornákat alakítanak ki és a közöttük lévő területeket feltöltik. Az így kialakított szárazföldekre egységes városképet terveztek a városatyák. Az amszterdami csatornahálózat és a városfejlesztés a 19. századig az összes nagyobb város tervezésekor példával szolgált.

Az UNESCO emellett kibővítette négy, már elismert világörökségi helyszín területét is Ausztriában, Bulgáriában, Romániában és Spanyolországban. A kibővített világörökségi helyszínek a Graz közelében található 17. századi Eggenberg Kastély, a bulgáriai Pirin Nemzeti Park, Moldvában egy hét - a bővítéssel már nyolc - 15. és 16. században épült templomból álló épületegyüttes, valamint az ősi sziklaművészetéről híres portugáliai Coa-völgy, amelyet most a spanyolországi Kasztília és Leónban található Siega Verde 645, sziklára vésett őskori képével egészítettek ki. A világörökség-bizottság tíznapos brazíliai ülése kedden ér véget.