Megölné a panorámát az Empire State Building új riválisa

Vágólapra másolva!
A Világkereskedelmi Központ ikertornyainak pusztulása óta ismét a legendás Empire State Building a legmagasabb New York-i épület. Nem sokáig, ugyanis a tervek szerint a közelben egy új üvegtornyot építenének, amely közel hasonló magasságú lenne. Az Empire State Building tulajdonosai tiltakoznak.
Vágólapra másolva!

Ellenfelet kaphat New York jelképe az Empire State Building, ugyanis egy új üvegtorony építését tervezik a híres épület közvetlen közelében. A 102 emeletes felhőkarcoló amellett, hogy évente több tízezer turista keresi fel az egyedülálló panoráma miatt, New York egyik emblematikus jelképe is egyben. Anthony Malkin, az épület tulajdonosa a városi tanács előtti hétfői meghallgatáson azt mondta, hogy az emberek szemében az épület jelenti New Yorkot és vitathatatlanul ez a legismertebb amerikai épület, megelőzve a Fehér Házat és a Golden Gate hidat is.

A tulajdonos szerint a városi tanács terve az új felhőkarcolóról óriási sebet ütne New Yorkon és a város leghíresebb jelképén is. A városi tanács a hét folyamán dönt majd arról, hogy engedélyezze az új felhőkarcoló építését a fejlesztő cég számára. Az épület csupán 10 méterrel lenne alacsonyabb, mint a 79 éves Empire State Building.

A 15 Penn Plaza, Daviv Greenbum, fejlesztője szerint irodáknak adna otthont, amire nagy szükség van jelenleg Manhattanben. Az irodákban mintegy 7 ezer ember dolgozhat majd. Az új felhőkarcoló két háztömbnyire állna az Empire State Buildingtől a Hotel Pennsylvania jelenlegi helyén, néhány lépésre a Madison Square Garden csarnoktól.

Forrás: [origo]
A 15 Penn Plaza látványterve

Az Msnbc által megkérdezett turisták közül sokan ellenezik az új felhőkarcoló építését, mivel az pont a legrosszabb helyen állna és a város legnépszerűbb panorámáját takarná el. Anthony Malkin épp ezért azt szeretné elérni, ha a 15 Penn Plaza nem épülhetne 250 méternél magasabbra, ami kétharmada az eredetileg tervezett magasságnak. A tulajdonos arra is kérte a 15 Penn Plaza tervezőit, hogy az épület formáját lehetőleg úgy alakítsák ki, hogy minél kevésbé zavarja az Empire State Building nyugati oldaláról a kilátást.

A New York-i városi tanács illetékes albizottsága a tervek szerint kedden szavaz az új épületről, s csak ezt követően kerül a tanács elé az ügy. Michael Bloomberg polgármesternek egyébként vétójoga van a döntésben.

Forrás: AFP

Mikor 1930 novemberében befejeződött az építése, az Empire State Building volt a világ legmagasabb épülete. Az épület történetének híres epizódja, amikor 1945 a városra ereszkedő ködben egy B-25-ös bombázó nekiütközött. A felhőkarcoló feltűnik az 1933-ban készített első King Kong filmben is.