Szerdától fizetni kell az amerikai beutazásért

Vágólapra másolva!
A keddi az utolsó nap, amikor még ingyenes beutazási engedélyt kérhet az, aki az Egyesült Államokba szeretne utazni. Szerdától 14 dollár befizetésével tehetjük meg ugyanezt.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokba vízummentesen utazhatnak a magyar állampolgárok, az utazáshoz ugyanakkor ki kell tölteni az úgynevezett elektronikus beutazási engedélyeztetési rendszert, az ESTA-t. Ez mindenki az Egyesült Államok budapesti követségének honlapjáról elérhető oldalon teheti meg akár magyar nyelven is.

A beutazáshoz a személyes adataink mellett meg kell adnunk a belépési repülőtér nevét, azt, hogy melyik légitársaság mely járatával érkezünk az adott városba és, hogy hol lesz a szállásunk. Ezen felül néhány furcsának tűnő kérdésre is választ várnak tőlünk, például, hogy 1939 és 1945 között tagjai voltunk-e a náci pártnak, részt vettünk-e népirtásban, vagy tervezünk-e terrorista merényletet.

Az űrlap kitöltése után, amennyiben az ESTA rendszere mindent rendben talált, néhány másodperc múlva kapunk egy betűkből és számokból álló hosszú kódot, ez tulajdonképpen a belépési engedély, amit a megérkezésünkkor ellenőriznek. Ettől függetlenül természetesen a bevándorlási tiszt érvényes beutazási engedély birtokában is dönthet úgy, hogy nem enged be az ország területére.

A beutazási engedély fizetőssé tételéből befolyó összeg egyrészt az ESTA rendszer működését finanszírozza majd, a nagyobbik részt - személyenként 10 dollárt - viszont az Egyesült Államok turisztikai promóciójára költenék.

A Légifuvarozók Nemzetközi Szövetsége (IATA) kezdettől fogva ellenezte a díj bevezetését, mivel a szervezet szerint az kihathat az Egyesült Államokba irányuló utasforgalomra is. Ez az egész kicsit hasonló ahhoz, mint amikor meghívjuk egy barátunkat vacsorára, de a végén kifizettetjük vele az árát - mondta a IATA szóvivője, aki szerint nehéz úgy népszerűsíteni egy országot, hogy közben az addig ingyenes belépést fizetőssé tesszük.

Az Egyesült Államok turisztikai hivatala nem számít arra, hogy a díj bevezetése miatt csökkenne az országba irányuló turistaforgalom, sőt a befolyt összegből finanszírozott hatékony kampány 1,6 millió új látogató érkezését eredményezheti - írja a CNN.