Csak hallucinálta, hogy a K2 tetején van a kamuzó hegymászó

Vágólapra másolva!
Félrevezette hegymászótársait és az osztrák közvéleményt Christian Stangl hegymászó, aki azt állította, hogy megmászta a világ legnehezebb hegycsúcsának tartott K2-t. Stangl le is fényképezte magát az állítólagos csúcson, de később bevallotta, hogy a kép 1000 méterrel a csúcs alatt készült és csak azt hitte, hogy elérte a célt.
Vágólapra másolva!

Nem tudatosan tettem ezt a butaságot - mondta a sajtó képviselőinek Christian Stangl egy bécsi sajtótájékoztatón, ahol az osztrák hegymászó elismerte, hogy saját korábbi állításával ellentétben mégsem állt a világ legnehezebben megmászható hegycsúcsa, a 8611 méter magas K2 tetején - írta a Die Presse online kiadása.

Az állítólagos sikeres augusztus 13-i csúcstámadásról fotó is készült, de a csúcsot leküzdők szerint a K2 csúcsáról nem ez a kilátás tárul a hegymászók elé. A Stangl által készített kép vélhetően nagyjából 7500 méteres magasságban, 1000 méterrel a csúcs alatt készülhetett.

Transzszerű állapotban voltam, azt hittem, hogy elértem a célomat és a csúcson állok - mondta Stangl. A hegymászó három korábbi sikertelen kísérlet után szorongással indult a hegyre és az újabb kudarctól való félelem, valamint a fizikai igénybevétel miatt megváltozott a tudatállapota. A hegymászó állítása a felkészülési időszak alatt többször is elképzelte, milyen lesz majd a csúcson, ez is hozzájárulhatott az érzéki csalódáshoz.

Forrás: [origo]

A 44 éves hegymászó elmondta: a barátnője és családja bírta rá, hogy álljon ki a nyilvánosság elé és mondja el az igazságot. Leginkább saját magam miatt sajnálom a történteket, magamnak okoztam a legnagyobb kárt ezzel - mondta.

Stangl augusztusi bejelentése után kétkedő hangok jelentek meg az osztrák médiában és a nemzetközi hegymászóközösségen belül is. Az osztrák hegymászó ugyanakkor tagadta, hogy azért állított volna valótlanságot, hogy megfeleljen a szopnzorok és a közvélemény elvárásainak. Makszut Zumajev kazah hegymászó - aki Stangllal egy időben járt a K2-n - azt mondta, hogy véleménye szerint az osztrák nem lehetett a megadott időpontban a csúcson, ráadásul Stangl nyomvonalát sem látta a csúcs közelében.

Forrás: AFP

Nemrégiben hasonló botrány tört ki Dél-Koreában is, ahol Oh Eun Sun állította, hogy ő volt az első nő, aki az összes nyolcezres csúcsot meghódította, de a Dél-Koreai hegymászószövetség szerint a hegymászónő által a Kancsendzönga csúcsán készült fotók nem egyeznek a hegy csúcsáról ténylegesen látható háttérrel.

A Pakisztánban található K2 a második legmagasabb hegycsúcs a világon, de az összes nyolcezres közül ezt tartják a legnehezebbnek. A csúcsot 2007-ig mindössze 250-en hódították meg, az első sikeres csúcstámadást olasz hegymászók hajtották végre 1954-ben, s a következő sikeres expedícióra 23 évet kellett várni.