Rivális gyöngyszemek - Újpest és a Ferencváros látnivalói

Vágólapra másolva!
Ha elhangzik a két városrész neve, sokaknak a két rivalizáló focicsapat jut eszébe először, akik hívei kerülendő helyként tekintenek a másik kerületre. Pedig mindkét városrész gazdag történelmi múlttal rendelkezik és érdekességek is akadnak itt bőven. Összegyűjtöttük Újpest és a Ferencváros hat legfontosabb látnivalóját.  
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI

Forrás: MTI

A képekre kattintva galériák nyílnak

Újpest

Budapest északi külterülete egykor szántóföldekkel, majorságokkal, mocsaras területekkel tűzdelt vidékvolt, a 19. században a pestiek kedvelt kirándulóhelyének számított. A mezőgazdasági területeket ebben az évszázadban fokozatosan megszüntették, gyárak és kereskedelmi telepek vették át a helyüket. Ma a főváros IV. kerülete a leginkább meghatározó városrészről Újpestként ismert, pedig ide tartozik Istvántelek, Káposztásmegyer és a helyiek kedvelt kirándulóhelye, a Népsziget is. Manapság elsősorban focicsapata jut az emberek eszébe, ha hallják az Újpest nevet és bár a városrész nem tekinthető a turisták elsőszámú célpontjának, azért akad itt néhány érdekes látnivaló. A galériát ide kattintva nézheti meg.

Ferencváros

A pesti városkapukon kívül emelt városrész 1792-ben I. Ferenc trónra lépésének alkalmából kapta nevét. Az 1879-ben Pest, Buda és Óbuda egyesítésével kialakult Budapest kerületei közül, a kilences sorszámot kapta az akkor már a mai kiterjedésével azonos városrész. Budapest IX. kerülete bővelkedik látnivalókban, igaz ugyan, hogy elsősorban a Belső- és Középső Ferencváros, a Kis körút, az Üllői út, a Haller utca és a Duna által határolt terület az, ami a turisták számára érdekes, a külső területeken inkább ipar- és lakótelepek sorakoznak. A kerület belső része Budapest igazi kulturális központjává vált, a Ráday utcában kávéházak, éttermek, galériák és színházak várják a vendégeket. A Ferencváros ezen része a külföldi turisták körében is népszerű, több útikönyv is kötelező látnivalóként emeli ki. A galériát ide kattintva nézheti meg.