Turistaűrhajót épít a Boeing

Vágólapra másolva!
Az amerikai Boeing bejelentette, hogy megállapodást kötött az űrturizmussal foglalkozó Space Adventures vállalattal. Ennek értelmében a repülőgépgyártó cég kereskedelmi célú űrhajót épít, amellyel az űrturisták rövidebb űrutazást tehetnek.
Vágólapra másolva!

A turisták a NASA számára készítendő Boeing CST-100 típusjelű űreszközzel utazhatnak majd. A korábbi elképzelésekkel szemben az űrjárművön utasüléseket is kialakítanak majd, s így egyszerre hét turista utazhat majd a világűrbe, alacsony Föld körül pályára, legkorábban 2015-ben.

A Space Adventure eddig hét űrturistát juttatott el a világűrbe orosz űrhajókon. A jelentkezők egy hetet tölthettek el a nemzetközi űrállomás fedélzetén. Az utazásért 20-35 millió dollárt kellett fizetniük.

Forrás: Boeing

A Boeing és a Space Adventures által kínált utazások áráról még nem nyilatkoztak a felek, de annyit elmondtak, hogy a piacon lévő ajánlatokhoz képest versenyképes lesz.

A NASA űrsiklói egy hónap múlva végleg nyugdíjba vonulnak és korábban Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy a jövőben a NASA tulajdonában lévő űreszközök helyett magáncégek űrhajóit kellene használni az űrhajósok szállítására.

Forrás: Boeing

Míg az űrsiklók utódja elkészül, az amerikai űrprogram Oroszországtól függ, ugyanis az amerikai űrhajósok is Szojuz űrhajókon jutnak fel az űrállomásra. Oroszország egy helyért 51 millió dollárt kér a NASA-tól, de ez az ár 2013-ra 53 millió dollárra emelkedik várhatóan - írja a Reuters.