Vadászat az olcsó repülőjegyekre

2010.09.26. 12:38

Minden nagyobb utazás szervezése a repülőjegy lefoglalásánál kezdődik. Az interneten a világ bármely pontjára foglalhatunk jegyeket, de korántsem mindegy, hogy hol kapjuk a legjobb árakat, ezért a végleges foglalás előtt érdemes több helyen is keresgélni. Megmutatjuk, hol és hogyan induljon el az, aki még sohasem foglalt repülőjegyet az interneten. A fapadosok honlapjaitól a több légitársaság ajánlatait összehasonlító nagy portálokig. Repülőjegyes kiskáté kezdőknek.  

Mondd meg, hol tudok olcsó repjegyet foglalni - jött a meglehetősen furcsa kérdés a napokban egy kedves ismerősömtől, s nem ő volt az egyetlen, aki nem tudta, merre induljon el egy viszonylag rövid utazás megszervezésével.

Az olcsó repülőjegy relatív fogalom, hiszen a jegyek ára sok mindentől függ. Elsősorban természetesen a célállomástól, hiszen nem mindegy, hogy mondjuk Velencébe, vagy San Franciscóba utazunk. Az ár szempontjából döntő még az utazás kiválasztott időpontja, illetve az sem mellékes, hogy hol, melyik honlapon, vagy milyen utazási irodában foglaljuk le a repülőjegyet.

Ha konkrét tervünk van, melyik ország mely városába utazunk, de nem tudjuk, hogy az adott helyre melyik légitársaság üzemeltet járatokat, a Budapest Airport honlapján megkereshetjük, hogy melyik cég árai között érdemes keresgélni.

Forrás: MTI

Először a fapadosok

Az európai városok többsége ma már elérhető valamely fapados légitársaság járatával, ha nem is mindig közvetlenül, de egyszeri átszállással biztosan. Ezért, ha az olcsó jegyek között szeretnénk keresgélni, első körben nézzük át a hat, Budapestről járatokat üzemeltető fapados légitársaság honlapját. Ezek a Wizz Air, az EasyJet, Jet2, Germanwings, Norwegian Air Shuttle és még egy rövid ideig a Ryanair.

Forrás: Wizz Air

A fapadosok oldalait időigényes dolog böngészgetni, de ha rugalmasan kezeljük az utazás időpontját, mindenképpen érdemes, hiszen több ezer forintot spórolhatunk a jó időpont kiválasztásával. A foglalás kezdetekor meg kell adni az indulási repülőtér nevét, (Budapest) majd ezután csak azok a városok jönnek le opcióként, ahová közvetlen járatok közlekednek. Az EasyJetnél például Berlinbe, Dortmundba, Genfbe, Londonba és Párizsba repülhetünk közvetlenül. Ha innen folytatni szeretnénk az utazást, akkor egy külön repülőjegy foglalásával megtehetjük, ráadásul ezekből a városokból már jóval nagyobb a választási lehetőség.

Csak azért, mert fapadosnak nevezzük ezeket a légitársaságok, még nem jelenti azt, hogy ezek is a legolcsóbbak. Ha egy találomra kiválasztott november eleji időpontban brüsszeli jegyet szeretnénk foglalni, vannak napok, amikor például a Wizz Airnél 25-26 ezer forintba kerül egy jegy egy irányba, s akkor még a különböző díjakról (foglalási díj, poggyászdíj) nem is beszéltünk. Ilyenkor érdemes megnézni az adott városba közlekedő hagyományos légitársaságok honlapjait is, - a példánál maradva a Malév és a Brussels Airlines honlapjait - mert előfordulhat, hogy így olcsóbban jutunk jegyhez. Érdemes feliratkozni néhány légitársaság hírlevelére is, ezekben mindig tájékoztatnak az aktuális akcióikról.

Aggregátor oldalak

Ha távolabbi célállomásra készülünk, a fapadosok honlapjait nyugodtan kihagyhatjuk, pontosabban regionális repülésre, Ázsián, vagy például az Egyesült Államokon belül célszerű ezeket igénybe venni. A transzkontinentális járatok nagy száma miatt szinte képtelenség minden légitársaság honlapját végigböngészni, hiszen például Budapestről Bangkokba tucatnyi lehetőség áll az utazó rendelkezésére.

Forrás: Skyscanner

Ebben segítenek az úgynevezett aggregátor oldalak, ahol nem kell mást csinálnunk, mint megadni a kiinduló repülőtér és a célállomás nevét, az indulás, valamint a visszaút dátumát és megkapjuk az adott városba közlekedő légitársaságok nevét, a járatszámot és növekvő sorrendben a repülőjegyek árát is. Fontos tudni, hogy ezeken az oldalakon nem feltétlenül az összes szóba jöhető légitársaság ajánlata jelenik meg, hanem csak azoké, amelyekkel az adott oldal üzemeltetője szerződésben áll. A foglalást legtöbbször nem is itt, hanem a kiválasztott légitársaság honlapján kell intézni, ahová automatikusan átirányítanak. A budapesti induláson kívül érdemes megnézni a Bécsből induló járatokat is, előfordulhat, hogy így kedvezőbb árat kapunk.

A legtöbb aggregátor oldalon nemcsak repülőjegyet, hanem szállodákat, hajóutakat és egyéb utazási csomagokat is foglalhatunk. Ha csak repülőjegyet szeretnénk, akkor érdemes böngészni a Skyscanner, a Kayak.com, az Opodo.com, vagy az Edreams.com oldalait. Ha utazási csomagokat keresünk, a legnagyobb nevek az Expedia.com, vagy a Travelocity, ha csak külön hajóutakat keresünk, használjuk a Cruisecompete.com-ot.

Cikkajánló

Forrás: MTI

Forrás: [origo]

Forrás: AFP

Két emberig olcsóbb
a vonat az autónál

Mindig van olcsóbb
utazás

Fapados Róma négyezerért
- repjegy körkép őszreUtazási irodák

Végezetül, aki továbbra is idegenkedik az online vásárlástól, az utazási irodákban is megválthatja repülőjegyét. Az irodák többsége ugyanis rendelkezik a Galileo, vagy az Amadeus repülőjegy foglaló rendszerekkel. Ezek az utazók számára nem, csak az utazási irodák, vagy a légitársaságok számára elérhetők, de sok esetben épp így találhatjuk meg a legkedvezőbb árú jegyeket. Fontos tudni ugyanakkor, hogy ha utazási irodában vásárolunk jegyet valamely fapados légitársaságra, felárat fogunk fizetni, ami 3-5 ezer forint között mozog általában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK