Bírósági döntés után fizet utasainak a Blue Travel

Vágólapra másolva!
Amennyiben a bíróság arra kötelezi a céget, visszafizeti a meghiúsult ciprusi utazás árát ügyfeleinek a Blue Travel utazási iroda. A cég utasai idén áprilisban az izlandi vulkánkitörés miatt nem tudtak elutazni nyaralásukra.  
Vágólapra másolva!

A Blue Travel utazási iroda tájékoztatása szerint idén áprilisben az izlandi vulkánkitörés ideje alatt egy 24 fős csoport indultvolna Ciprusra. A 24-ből 16 fő, három napos késéssel (a vulkáni hamufelhő okozta légtérzár miatt) teljesítette utazását Ciprusra. A maradék 8 fő megtagadta a csoporthoz való csatlakozást és pénzvisszafizetésre tartott igényt - derül ki az utazási iroda közleményéből.

Az iroda visszautasította az utasok igényét, az általuk aláírt utazási szerződésre alapoz. Eszerint ha vis major, például elháríthatatlan természeti jelenségek következtében az utazás meghiúsul, az iroda nem tartozik kártérítési felelősséggel. Az iroda álláspontja szerint az utasok utazási csomagot foglaltak és fizettek be, amely nem csak a repülőjegyet, hanem szállást, ellátást, reptéri transzfert, Cipruson magyar nyelvű képviseletet és idegenvezetést is tartalmazott.

Az iroda közleményéből kiderül, hogy a cég úgy véli, helyes döntést hozott, de ha ez bármilyen hatályos magyar törvénybe ütközik, A Blue Travel kész megfizetni az utasok kárigényét. Az iroda közölte, hogy csütörtökig nem kapott semmilyen utasítást egyik magyar hatóságtól sem, ami alapján további lépéseket kellett volna tennie az utasok visszatérítési ügyével kapcsolatban.

Kedden az Európai Fogyasztói Központ Magyarország közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amely szerint az utazási iroda mind a Polgári Törvénykönyv, mind az utazási szerződésről szóló jogszabály rendelkezései alapján köteles visszafizetni a repülőjegyek árát, amit az Európai Bizottság korábbi állásfoglalása is megerősített. Amennyiben a Blue Travel nem tesz eleget jogszabályi kötelezettségeinek, az Európai Fogyasztói Központ Magyarország a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalhoz fordul.