Budapesten és Londonban egy időben jelentették be, hogy 2011 áprilisától napi járatot indít az American Airlines New York Kennedy (JFK) repülőteréről Budapestre. Az első American Boeing 767-300-as típusú repülőgép a tervek szerint 2011. április 4-én landol Ferihegyen.

Az új budapesti járat része annak a globális járatfejlesztési tervnek, amelynek részleteiről szerdán délután született bejelentés Londonban az American Airlines, a British Airways és az Iberia légitársaság transzatlanti együttműködéséről.

Az American Airlines bejelentette, hogy a oneworld légitársasági szövetség tagjaként kelet-európai egyik fontos desztinációjának tekinti Budapestet, hiszen innen a szintén oneworld-tag Malév hálózatán keresztül utazhatnak tovább az utasok további állomásokra. A Budapest-New York járatra a jövő héttől foglalhatnak jegyet az utasok, közben a Malév előkészíti az úgynevezett. code-share megállapodást erre a járatra is, hogy utazói közvetlenül és kedvező áron vehessék igénybe az American Airlines hálózatát is - derül ki a Budapest Airport közleményéből.

Az új transzatlanti járatok indítását azt követően jelentették be Londonban, hogy mind az amerikai, mind az európai uniós versenyjogi hatóságok jóváhagyták az American Airlines, a British Airways és az Iberia üzleti együttműködését az óceánrepülés területén. Ez összesen napi 91 járatot jelent a oneworld színeiben.

Forrás: [origo]

Az American Airlines a 2010. év első hat hónapjának üzleti adatai alapján a világ negyedik legnagyobb légitársasága, amely az American Eagle helyi leányvállalatával együtt 250 célállomást szolgál ki összesen 851 gépből álló hatalmas flottával. A társaság bázisa a Texas állambeli Forth Worth, a világ nyolcadik legnagyobb forgalmú repülőtere (2009-ben 56 millió utas), de fontos központjai vannak New York Kennedy repülőterén, Chicago O'Hare-en, Los Angelesben és Miamiban is. Az amerikai belföldi járatok mellett az American Airlines hagyományosan nagyon erős a karibi térségben és Latin-Amerikában.