Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök szerint a hétfői iszapömlés által legsúlyosabban lerombolt falurészeket nem szabadna újjáépíteni, hanem meg kellene hagyni mementóként az utókorra. Ehhez hasonló tervek korábbi természeti, vagy ipari katasztrófák helyszínein is megvalósultak Olaszországtól Kolumbiáig.
Vágólapra másolva!

Hasonló gátszakadás Olaszországban

A magyarországi iszapömléshez hasonló katasztrófa történt 1985. július 19-én az észak-olaszországi Stava-völgyébe. Itt a völgy fölött lévő salaktározó gátja szakadt át, mint a későbbi vizsgálatok kiderítették, emberi mulasztás következtében. A kétszintes gátrendszer felső tározójába pumpált víz növekvő nyomását nem bírta a gát fala. Előbb szivárogni kezdett a víz, majd átszakadt a felső gát fala és a víz az alatta lévő tározóba ömlött. A mélyebben fekvő alsó tározó harminc másodpercig bírta a megnőtt nyomást, majd ez is átszakadt és közel 200 ezer köbméternyi víz, sár és homok zúdult a völgyre.

Az áradat a Rio di Stava medrét követve 90 kilométer/órás sebességgel zúdult a közelben lévő Stava falura, ahol 63 házat és 8 hidat pusztított el. Az iszapömlésben 268 ember vesztette életét. A vizsgálat szerint emberi mulasztás okozta a katasztrófát, mivel a gátak karbantartása nem érte el az elégséges szintet és a biztonságos üzemeltetés sem valósult meg. A faluban ma dokumentációs központ mutatja be a katasztrófa részleteit és egy alapítvány is működik a károsultak megsegítésére.

A legismertebb atomkatasztrófa

Az 1986-os csernobili atomkatasztrófa jövő évben esedékes 25 éves évfordulója alkalmából is emlékparkot létesítenek. A park a város központjában kap majd helyet és öt hektár nagyságú lesz. A balesetben érintett településekre - összesen 94 ilyen van - helységnévtáblák, vagy a települések egy-egy épülete, épületrészlete emlékezteti majd a látogatókat. Az elhagyatott kísértetvárosba évente több ezer katasztrófaturista érkezik, a kirándulások ára kb. 120-130 euróba kerül személyenként. Az érdeklődőket még a baleset közvetlen közelébe, a sérült atomreaktor szarkofágjához is elviszik, ahol a mért sugárzás a mai napig a megengedett érték többszöröse.

Forrás: [origo]
Csernobil

Sárlavina 26 ezer áldozattal

Huszonöt évvel ezelőtt a kolumbiai Armero városa közelében kitört a Nevado del Ruiz vulkán és a kitörés következtében sárlavina és láva temette be a 25 ezres kisvárost. A halottak számát 26 ezerre becsülték a városban és a környező kisebb településeken.

A pusztítás hatalmas méretű volt, annak ellenére, hogy maga a kitörés a kisebbek közé tartozott. A várost nem építették újjá, helyén temetőt létesítettek. A megsemmisült város lakosai közül mintegy ezren egy közeli helységben telepedtek le, de Armero nevét magukkal vitték. A katasztrófa huszadik évfordulóján bejelentették, hogy emlékparkot létesítenek a halottak tiszteletére. A katasztrófa helyszínét borító sártenger mára legelővé változott és a környékbeli parasztok legeltetik itt állataikat.

Forrás: AFP
Az elárasztott Armero

A történelem leglátványosabb vulkánkitörése

Az amerikai Mount St. Helens vulkán 1980-as pusztító kitörésének is egy múzeum állít emléket a Washington államban található Seaquest State Parkban. Az 1987-ben nyílt emlékhely részletesen bemutatja a látogatóknak a katasztrófa okait és következményeit. A múzeumba évente közel 300 ezer látogató érkezik.

Forrás: U.S. Geological Survey
A Mount St. Helens a kitörés után délről fényképezve

A Mount St. Helens 1980. május 18-án tört ki. Az ezt megelőzően 123 évig nyugodt vulkánt már kialudtnak vélték, de a kitörés évében, március hónapban több földrengés is jelezte, hogy a vulkán újra aktivizálódhat. A kitörés olyan erejű volt, hogy a hegy 401 méter veszített magasságából. A kilövellő hamufelhő 25 kilométeres magasságig jutott, és 300 négyzetkilométeres körzetben megbénította a légi közlekedést. A kitörés 600 négyzetkilométernyi erdőt pusztított el, a lezúduló iszap- és zagyár sebessége 300 kilométer/órás sebességet ért el. A katasztrófában 62 ember vesztette életét, amihez az is hozzájárult, hogy a vulkán nem felfelé, hanem oldalirányban tört ki, ennek következtében a hegy teljes északi oldala leomlott. A vulkán környékét 1982-ben nemzeti emlékhelynek nyilvánították.