Egyre több időt töltenek a magyarok Horvátországban

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy szeptemberben és az év első kilenc hónapjában is csökkent némileg a magyar vendégek száma Horvátországban, az általuk ott eltöltött idő hossza egyre nő.
Vágólapra másolva!

A tavalyihoz képest idén szeptemberben 6 százalékkal csökkent a magyarországi vendégek száma, akik azonban a megelőző hasonló időszaknál 3 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Horvátországban. A 28 ezer magyar turista csaknem 157 ezer éjszakát jelent a horvát statisztikákban - mondta Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője hétfőn az MTI-nek.

Az év első 9 hónapját illetően is hasonló változások tapasztalhatók, ugyanis egy százalékkal kevesebb - több mint 302 ezer magyar - vendég időzött az adriai országban, viszont 3 százalékkal több, azaz 1,7 milliót meghaladó éjszakát töltött ott.

A horvát turisztikai szervezet budapesti képviseletvezetője beszámolt arról is, hogy statisztikáik szerint a szeptemberi hónapban együttesen 3 százalékkal több vendég utazott Horvátországba, ahol 6 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. A lengyelek például 12, a németek pedig 6 százalékkal hosszabban időztek, míg a legjelentősebb küldő országok közül csupán az olaszok maradtak rövidebb ideig.

Az első háromnegyed év adatai azt mutatják, hogy - a horvát belföldi vendégeket is beleértve - közel 9 millió 773 ezer turista 59 milliót meghaladó éjszakát töltött Horvátországban, 3 százalékkal nőtt a vendégek száma, 6 százalékkal pedig az ott tartózkodásuk ideje. A külföldiek közül 14 százalékkal többet időztek a lengyelek, 11 százalékkal a szlovének, 8 százalékkal a csehek, az olaszok vendégéjszakáinak száma viszont 2 százalékkal mérséklődött.

A küldő országok közül első helyen továbbra is a németek állnak, majd a szlovének, az olaszok, az osztrákok, a csehek, a lengyelek, a franciák és a szlovákok után a 9. helyen állnak a magyar turisták a vendégéjszakák alapján - mondta el Marin Skenderovic.