Idén is Szlovákia lesz a legolcsóbb síterep

Vágólapra másolva!
Pályanyitások és fejlesztések, programok, besízőtáborok Olaszországtól Szlovákiáig. Hamarosan indul a síszezon, a pályák közül idén az olaszországi Bormio és a Presena-gleccser nyithat elsőként. Utóbbi kedvező hóviszonyok esetén akár néhány héten belül. Lesznek besízőtáborok Magyarországon is, a legolcsóbb ajánlatokat pedig továbbra is Szlovákiában kell keresni. 
Vágólapra másolva!

Korán nyitnak az olasz sípályák

Fennállása óta még talán nem is nyitott ilyen korán Bormio, az Alta Valtellina régióban található olasz síterep. Az eredeti tervek szerinti november 6-i nyitás európai viszonylatban sem rossz, főleg egy nem tipikus gleccser sítereptől. Megtörténhet azonban, hogy kedvező hóviszonyok esetén, a kitűzött dátum előtt már néhány héten belül megnyitnak a bormiói pályák.

A Presena-gleccserről is leemelték néhány napja azt a védőfóliát, ami egész nyáron óvta a pályán maradt havat az olvadástól. A múlt heti havazás itt sokat lendített a dolgok állásán, és a szokásos november elejei szezonkezdet helyett szintén szóba került a szokatlanul korai nyitás.

Forrás: AFP
Bormio

A francia pályák novembertől nyitnak

Svájcban általában november végén hullik elegendő mennyiségű hó, még akkor is, ha Európában itt találhatók a legmasabban fekvő síterületek. A szállást ajánlatos már most, jó előre foglalni, mert az apartmanok és síbérletek még így sem tartoznak a legolcsóbbak közé.

A Francia Idegenforgalmi Hivatal közleménye szerint a legkorábban nyitó francia síterep a Tignes gleccsere, már szeptember 25-e óta nyitva áll. Itt a napokban történt enyhe havazás eredményeként körülbelül 30 cm-es a hóvastagság.

Forrás: AFP
Tignes

A 2 Alpes síterepe október 23-án, a Les Angles és Val Thorens november 20-tól, a Val d'Isere-i síterep november 27-től várja a téli sportok megszállottjait. Valamivel később, december 4-én nyit Alpe d'Huez, Chamonix, Courchevel, Grand-Bornand, Menuires, Isola 2000, Les Orres, Méribel és Auron. Egy héttel később, várhatóan December 11-én nyílnak meg a síterepek Avoriaz, Flaine, La Plagne, Risoul és Serre Chevalier, Brides les Bains, Les Arcs Bourg St Maurice, Puy St Vincent, Valloire és Vars pályáin.

Gleccser fesztivál Ausztriában, műanyag pályás próbasiklás itthon

Ausztria egyetlen egész éves síterülete a 3476 méter magas Olperer lábánál (Tirol) található Hintertux. Minden év őszén itt rendezik meg a legendás "Pow(d)er Weekend" -et, melynek során pezsgő, aprés-ski programok és koncertek fogadják a vendégeket. A legközelebbi esemény azonban az október végén megrendezendő Gleccser Fesztivál lesz, ahová 4 éjszakás 3 napos síbérletes utakat lehet foglalni 54 ezer forintos áron. A programban gleccsertúra, Apré Ski Party, sí és snowborad teszt is szerepel.

Forrás: [origo]
Hintertux

Az idei besíző táborok szintén sok kedvezménnyel kecsegtetnek. Idehaza Sátoraljaújhelyen lehet majd a régió leghosszabb és legszélesebb műanyagpályán gyakorolni. Itt az őszi szünetben (november 2-6.) szervezik az első besíző tábort. Budapesttől 260 kilométerre, teljes ellátással, négyágyas szobákban 45 ezer forintért táborozhatnak a gyerekek. A programban sízés, boardozás, oktatás, edzések és versenytechnikák ismertetése, bobozás, hófánkozás, kalandtúra felvonózás, sárospataki élményfürdőzés és túrázás szerepel.

Ausztria: milliárdos fejlesztések a pályákon

A síterepek idei újdonságai közül főleg az ausztriai fejlesztések a legszembetűnőbbek, hiszen idén is az osztrákok költenek a legtöbbet a síterepek modernizálására. A svájciakhoz képest alacsonyabb hegyeket, a franciákhoz képest rövidebb pályákat ügyesen kompenzálják a legmagasabb színvonalú liftekkel és hóágyúkkal.

Forrás: [origo]
A sátoraljaújhelyi pálya

A tartományok közül Tirol viszi a pálmát, itt a tavalyihoz hasonló mértékben körülbelül 245 millió euró összegben költenek az idén is. Galaktikus lift és panorámás üvegből készült, fedett felvonóállomások épülnek Söldenben, és új kabinosok a Ziller-völgyben. Ugyancsak sokat áldoz a síelők kényelmére Salzburg tartomány is, ahol az idén 120 milliós a büdzsé. Új lifteket kap Maria Alm, Dienten-Mühlbach, Bramberg, Saalbach-Hinterglemm és Königsleiten. A legnagyobb stájerországi beruházásokat - mintegy 80 millió euró értékben - Planai, Riesneralm, és Tauplitz sípályáin hajtják végre az idén.

A legolcsóbb ajánlatok az idei szezonra

Továbbra is Szlovákia lehet a megoldás az olcsó ajánlatokat kereső síelők számára. A szállásárak reggelivel átlagosan 12 ezer forint körül mozognak, de a háromcsillagos kategóriában bőven lehet 8-10 ezer forintért is megfelelő helyet találni.

Forrás: [origo]
Jasna a Chopok északi oldalán

Csábító az idén először kiadott közös síbérletet is (Slovakia Super Skipass), amely Jasna, Tátralomnic, Donovaly, a Csorba-tó és Velká Raea lesiklópályáira lesz érvényes. A jövő héttől már megvásárolható bérletek ára 220- 270, míg az egész szezonban korlátlanul használható változat 330 euróba kerül.