Már 15 ezer magyar szörföl kanapén

2010.10.17. 21:23

Couchsurfing, azaz "kanapészörfölés". Első hallásra meglehetősen vad ötletnek tűnik, de csak annak, aki nem tudja, mit jelent valójában. Az elnevezés egy csaknem 2 milliós létszámú, többnyire kalandvágyó fiatalokból álló online közösségre utal, akik gond nélkül megalszanak egymás kanapéján, amikor éppen utaznak. Ma már 15 ezer magyar tagja is van a közösségnek, akik nemcsak utazgatnak, de vendégül is látnak külföldieket, akik az útikönyvek helyett első kézből ismerkedhetnek meg Budapesttel.

Maga az ötlet egy amerikai egyetemistától származik, aki a legenda szerint izlandi vakációját szerette volna felejthetetlenné tenni, és az ottani egyetem diákjaitól kért szállást ahelyett, hogy a szokványos módszerekhez folyamodott volna. 1500 fiatalnak írt levelet, akik közül rengetegen válaszoltak neki, és nemcsak a kanapéjukat ajánlották fel, hanem Rejkjavikot is meg akarták mutatni neki.

A kanapészörfölés azóta is egyre népszerűbb. Ma már a világ 203 országának 69 ezer városában szállhat meg az, aki nem szeret térképet látványosan gyűrögető, céltalanul bóklászó turista lenni, viszont szeretné közelebbről is megismerni a helyi közösségeket, a város igazi hangulatát, és részt venni azokon a bulikon, ahová csak egy tősgyökeres londoni vagy New York-i tudja elvinni őket.

Nincs ez másképp Magyarországon sem. Csak a magyar fővárosban több ezren fogadnak vakációra érkező, vagy éppen átutazó külföldieket, akik szinte kivétel nélkül imádják Budapestet. Aki egyszer regisztrál a kanapészörfösök oldalára és bizalomgerjesztőnek találják a profilját, alig győz majd válaszolni a hozzá érkező levelekre. Szerencsére az is beszállhat a buliba, akinek nincs otthon kanapéja, hisz egy kávéra vagy sörre is szívesen beülnek a "szörfösök" a helyiekkel. A lényeg az, hogy nyitott, barátságos emberekkel találkozzanak az útjuk során, akik a helyi kulturális nevezetességek mellett a közösség életének mindennapjaiba is beavatják őket.

Forrás: couchsurfing.org

Tavaly nyáron csatlakoztam a kanapészörfösök táborába és első dublini élményemnél kívánni sem lehetett volna szebbet - mondta az [origo]-nak Viki, aki gyakorlott kanapészörfös.: egy fiatal antropológus fogadta be a házába, ahol hat másik fiatallal együtt élte viharos mindennapjait. Már első nap felültetett a motorjára, és meg sem álltunk a tengerpartig, ahol a helyiek a világ legtermészetesebb dolgának tartják, hogy minden hétvégén megmártóztak a körülbelül 10 fokos vízben. "Fourty foot" partjainál a hely nevéből adódóan állítólag minden valamirevaló írnek legalább 40 láb hosszt kell leúsznia anélkül, hogy megfagyna.

Péter sem csalódott a couschsurfing közösségben Amszterdam városában. A vendéglátóm tősgyökeres holland lévén azonnal felrakott egy biciklire, azzal pedig minden nap bejártuk a várost, akár esett, akár fújt - mondta az [origo]-nak. Kemény izomlázam volt, sőt kis híján minden nap elütöttem valakit, de idővel belerázódtam az ottani életritmusba, és fenemód élveztem a dolgot. Arrafelé zajlik az élet rendesen; a kanapészörfösök helyi kemény magja egyik este közös vacsorára, másnap párnacsatára hívott. Az International Pillow Fight Day persze csak Budapesten számít újdonságnak. Amszterdamban évek óta több ezer fiatal részvételével rendezik meg ezt a kihagyhatatlan bulit a város főterén.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A legismertebb kanapés oldal a Couchsurfing.com, amely jelenleg közel 2 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, s több mint 200 országból találhatunk rajta tagokat. Az ötlet kétségkívül sikeres, de vannak szkeptikusok is, akik szerint korántsem veszélytelen egy alig ismert, idegen ember lakásában tölteni az éjszakákat. Ezeket a kockázatokat hivatott csökkenteni a regisztrációkor kötelező személyazonosítási procedúra, de igazából ez még nem jelent teljes biztonságot. Az oldal üzemeltetői azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy mielőtt kiválasztanak egy vendéglátót, vagy vendéget, a többi felhasználó hozzászólásaiból, véleményeiből szerezzenek információkat. A statisztikák szerint ugyanakkor a legsúlyosabb bűnesetek apró lopások és a weboldal üzemeltetői szerint a felhasználók csupán 0,2 százalékának volt negatív tapasztalata. Ez persze a legtöbb útra kelő fiatal szüleit aligha nyugtatja meg. A felhasználók szerint ugyanakkor az utazás előtti online társalgás a vendéglátókkal éppen elegendő ahhoz, hogy valamelyest megismerjék a házigazdát, mielőtt belépnének az idegen ajtón.

Az utazók egyébként értékelhetik is vendéglátóikat, így segítve a többi felhasználót a választásban. A szörfözőknek a legtöbb városban különböző programokat is szerveznek, Budapesten például népszerű program a romkocsmák látogatása. A couch surfing egyébként a magyar utazók körében is népszerű, az említett oldalon közel 15 ezer magyar regisztrált felhasználó van, döntő többségük budapesti.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A kanapészörfös életmód persze nem lenne teljes a segítség viszonzása nélkül, ami íratlanul is az egyik alapszabálya a couchsurfing rendszernek. Rá kell jönnöm, hogy hiába szeretnék "törleszteni", nem én teszek szívességet amikor Budapestre érkező utazókkal találkozom, hanem ők nekem - mondja Viki. Rengeteg életbölcsességet, őrült kalandból származó tapasztalatot, jókedvet és hasznos tanácsot lehet összegyűjteni ezektől az emberektől. Akár az ausztrál rádiós DJ-t, a francia irodalomtanárt, a magánrepülőgépén a világot körbeutazó amerikai milliomost, a brazil életművészt, a román erotikus költőt, az egyiptomi természetfotóst, a brit novellistát, vagy az üzletemberből aszkétává lett, ajurvédikus filozófiával foglalkozó német fiatalembert említem, egyetlen dolog mindannyiukban közös. Nyitott szívvel fordulnak az emberekhez, és bárhová is viszem őket Budapesten, olyan életörömet sugároznak a környezetük felé, hogy arra gondolok: bárcsak minél több magyar tanulna tőlük.

Kiss Viktóra

KAPCSOLÓDÓ CIKK