Richard Branson, a Virgin Galactic elnöke és tulajdonosa amerikai űrhajósok és Bill Richardson új-mexikói kormányzó jelenlétében a hét végén felavatta az új Spaceport America űrrepülőtér leszállópályáját. Épül az űrkikötő utasterminálja és az űrhajók tárolására szolgáló hangár is.

Az új-mexikói Las Cruces település közelében lévő Spaceport America elnevezésű létesítmény leszállópályáját kimondottan kereskedelmi célú űrrepülőgépek számára tervezték. A kifutópályát úgy alakították ki, hogy a világ össze repülőgéptípusa le tudjon szállni rajta. A mintegy három kilométer hosszú pálya avatását alig két héttel azután tartották, hogy a hónap elején sikeres próba-siklórepülést hajtott végre a Virgin Galactic turistaűrhajója.

Richard Branson a helyi idő szerint pénteki ünnepségen annak a reményének adott hangot, hogy kilenc-tizennyolc hónapon belül útnak indulhatnak a világűrbe az első turisták, akik között ő maga is ott lesz.

Forrás: EPN/Mark Greenberg/Virgin Galactic
Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!

Nagyon boldog vagyok, hogy civilek is eljuthatnak a világűrbe. Természetesen én is az utasok egyike szeretnék majd lenni - mondta az avatáson részt vevő Buzz Aldrin amerikai űrhajós, aki az első Hold-expedíció résztvevője volt.


Animáció az űrutazásról

Az űrrepülőtéren közben zajlanak a további munkálatok: készül az utasterminál és az űreszközök tárolására szolgáló hangárok is. A hangárokban két WhiteKnightTwo hordozó-repülőgépet és öt darab SpaceShipTwo űrhajót tárolnak majd a tervek szerint. Az űrrepülőtéren kap majd helyet az űrturisták repülés előtti felkészítésére szolgáló épület és a repülésirányítók helyiségei is. Ezeket egyébként még a kilövések megkezdése előtt vezetett kirándulások keretében látogathatják majd a turisták.

Forrás: AFP/Mark Ralston

A SpaceShipTwo névre keresztelt űrhajó a két pilóta mellett hat utas szállítására alkalmas. A két hete tartott próbarepülése volt az első, amikor a 18 méteres űrhajó levált hordozórepülőgépétől, és önállóan végzett siklórepülést. A tesztelések során most számos további önálló próbarepülés következik, és ha ezek rendben mennek, akkor kerülhet sor az űrhajó világűrbe való kilövésére - mondta Richard Branson.

Forrás: AFP/Mark Ralston

A tervek szerint az űrrepülő 15 kilométeres magasságban válik majd le a hordozóról, hogy aztán saját hajtóműve segítségével 110 kilométeres magasságba emelkedjen. Itt az utasok néhány percig megtapasztalhatják a súlytalanság állapotát is.

Az űrkirándulás 200 ezer dollárba (39 millió forintba) kerül. A Virgin Galactic közlése szerint eddig mintegy 370 érdeklődő helyezett el előzetes letéteket 50 millió dollár (9,8 milliárd forint) értékben.