Szállodatulajdonos kézikapitány - családi kastélyhotelt épített Mocsai Lajos

Vágólapra másolva!
Mocsai Lajos, a veszprémi kézilabdacsapat edzője és a férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya többnyire sportszakemberi minőségben van jelen a médiában, pedig a mesteredző a meccsek és az edzések vezénylése után egy nem különben nehéz feladatot vállalt magára, feleségével és fiával közösen kastélyszállót épített. A családi kastély az üzemeltető szerint nem elsősorban gazdasági vállalkozás, a felújítással az volt a cél, hogy eredeti állapotában őrizzék meg az utókornak az épületet.  
Vágólapra másolva!

A Balatonhoz közeli somogyi zsákfaluban, Felsőmocsoládon áll a Bánó-Kacskovics kastély, amely túlélve a háború utáni államosítást már eredeti pompájában várja a vendégeket. A kastély Mocsai Lajos felesége családjának, a Bánó és Kacskovics családoknak otthona a 19. század eleje óta.

A családi legenda szerint az 1800-as évek elején Kacskovics Mihály az Eszterházyak ügyvédje volt és egy alkalommal, amikor Eszterházy Pál a családnál járt, felajánlotta, hogy kiküldi saját építészét, hogy tisztességes házat tervezzen. Az építkezés 1810 és 1814 között zajlott, a munkálatokhoz Csehországból érkeztek mesterek, ők építették a kastély alatt található 180 négyzetméteres boltíves pincét is.

Néhány év múlva, 1819-ben készült el a kastély kápolna része, amely délre néző pipázóból, kőbalkonos szalonból és nyitott verandából, a földszinten (pinceszinten) pedig a kápolnából, előtérből, s barátszobából állt. A következő nagyobb átalakításra 1924-ben került sor, ekkor építtette a családba Felvidékről benősült Bánó Iván a kastély legújabb részét, amelyben a földszinten a konyha, spejz, iroda, házvezetőnői szoba, az emeleten a sárga, a kék szalon, az ebédlő, s a két vendégszoba volt található. Az épület meglehetősen hosszúra sikeredett az átépítések miatt, a teljes épülethossz jelenleg 57 méter.

Forrás: Bánó Mária Kastélyszálló

A kastély a háború után nem kerülhette el a hasonló magyarországi épületek sorsát, 1949-ben államosították, a család tagjainak egyetlen éjszaka alatt kellett elhagyniuk otthonukat. Az államosítást követően a kastély falai között volt iskola, óvoda, szociális lakás, majd TSZ iroda, varroda ás nyugdíjas otthon is.

A kastély 1997-ben érkezett el történetének legújabb fejezetéhez, ekkor a család leszármazottja, Bánó Sándor egy árverésen visszavásárolta a ház egyik részét. 2002-ben a családi vállalkozás megvette a rosszabb állapotban levő másik felét és elkezdődött a kastély és környékének helyreállítása. Az államosítás utáni 50 év természetesen nem maradt nyom nélkül, az épületekből jobbára csak a falak maradtak meg, az kastélyhoz tartozó gazdaság pedig teljesen megszűnt. Az első ütemben, 2004-ben az 1925-ben épült rész, illetve az 1819-ben épült kápolna traktus újult meg. A 200 éves Kacskovics-rész felújítása a konyhával és az ebédlővel 2007 őszén készült el.

Forrás: Bánó Mária Kastélyszálló

A Bánó Mária Kastélyszálló jelenleg is fogad vendégeket, az épületben nyolc kétágyas nagyméretű szoba várja a vendégeket, a pincében rendezvényterem, infraszauna és jacuzzi szolgálja a kényelmet.

A sztáredző felesége, Mocsai Virginia az [origo]-nak elmondta, hogy a jövőt csak a múltból lehet felépíteni. Elsősorban értéket szerettek volna megőrizni az utókornak és eredeti formájában helyreállítani a családi kastélyt. A felújítást a 10 évi németországi munkavállalás összerakott tőkéjéből, valamint az erre az időszakra vonatkozó visszaigényelt nyugdíj összegéből (Németországban visszaigényelhető volt a befizetett nyugdíj összege), többnyire magántőkéből finanszírozták. Azt szeretnék, ha az épület eltartaná magát, s minél több helybeli lakosnak biztosítana munkát. A piros túraútvonal mellett fekvő kis zsákfalu egyetlen kitörési pontja a turisztika lenne.

Az épület méreteinél fogva sem alkalmas a tömegturizmus igényeinek kielégítésére, ezért inkább céges rendezvényeket, esküvőket szerveznek a háziak és kisebb társaságok, vadászok érkezését várják.

Forrás: Bánó Mária Kastélyszálló

Mocsai Virginia elmondta, hogy egyszerre legalább 2-3 szobát kell kiadniuk ahhoz, hogy a kastély üzemeltetési költségeit, fűtésszámláját, illetve a 2-3 fős állandó személyzet fizetését fedezni tudják. A vendégkör inkább ismeretségi alapon érkezik a szállodába, a vendégek továbbadják családtagjaiknak, barátaiknak az itteni élményeket.

Aki egy hétvégére érkezne, a közelben található az igali gyógyfürdő, nyáron pedig alig 20 percnyi autóútra van ide a balatonlellei strand. A környéken - Somogy megyében - több egykori családi kastély és kúria is megújul, amire égető szükség is lenne a régió idegenforgalmának fellendítése érdekében - mondta Mocsai Virginia.