Három szálloda, három stílus, három város

Vágólapra másolva!
Újra megnyílt az 1889-ban épült legendás londoni Savoy szálló, ahol a vendégek ma már a jövő technológiáját használhatják, de szinte kötelező jelleggel merenghetnek a múlton. Újrafelhasznált mosogatóvízzel öblítik a vécéket a prágai Károly tér közelében megnyitott első csehországi zöld hotelben is, a New York-i Harlemben pedig hamarosan átadják a hírhedt negyed első négycsillagosát. Trendek, hagyományok, legendák és környezetbarát technológiák a világ három legérdekesebb, újonnan nyitott szállodájában.
Vágólapra másolva!

Újra megnyílt a londoni Savoy: Marlene Dietrich óhaját ma is teljesítik

Három évig tartó, 220 millió fontba kerülő felújítás után október első hetében újra megnyitotta kapuit az angol főváros legendás szállodája, a Savoy Hotel. A londoni West End és a City között található, 1889-ben megnyitott szálloda szobái a Temze olyan festőien szép szakaszára tekintenek, amelyet Monet is megörökített. Akkoriban a szobánkénti fürdőszoba, az elektromos világítás és az elektromos árammal működő felvonó páratlan luxusnak számított.

Monet nem az egyetlen híresség, aki megfordult a legendás szállodában: Chaplin és Gershwin mellett királyok, miniszterelnökök, hollywoodi sztárok vendégeskedtek az Art deco stílusban épült palotában, így Frank Sinatra, Winston Churchill, Humphrey Bogart, Coco Chanel és Marlene Dietrich. A művészek körében rendkívül népszerű volt a szálloda bálterme és bárja is, ahol Gershwin 1924-ben mutatta be a Kék rapszódiát és ahol Marilyn Monroe " A herceg és a kóristalány" című filmjének sajtótájékoztatóját tartotta. A híres bár részleg népszerűsége a 20-as években kezdődött, amikor még az akkoriban alig ismert kevert italokat, más néven koktélokat kezdték el felszolgálni. Ma már inkább a legendák és a kifinomult elegancia miatt érkeznek az utazók, igaz a szálloda továbbra is igen magas színvonalon szolgálja ki a vendégeit.

Forrás: AFP

A királyi lakosztály (Royal suite) márvány előcsarnokából több különböző funkciójú terem, szalon, dolgozószoba, étkező, két hálószoba és egy a gardróbszoba nyílik. Itt még a cipőknek is külön légkondicionált részt különítettek el. A Royal Suite-hoz külön komornyik és londiner jár. A lakosztály ára naponta napi 10 ezer font, vagyis csaknem hárommillió forint.

A szálloda páratlan múltja előtt tiszteleg az a kilenc lakosztály, amelyet egykori híres vendégekről neveztek el, és amelyekben a régi-új berendezések mind róluk szólnak. A Marlene Dietrich-lakosztályban például 12 szál halvány "pink" rózsaszál emlékeztet arra, hogy a német színésznő mindig ezt a virágot rendelte.

Forrás: AFP

Az egész épületet, beleértve mind a 268 szobát érintő felújítás lényege a korszerűsítés és környezetbarát megoldások alkalmazása volt. Mostantól konyhai főzőolajat biodízellé alakítják, az új fűtőrendszerrel hatékonyabban használják majd az elektromos áramot és a hotel hulladékának 90 százalékát újrahasznosítják.

Prága: Csehország első zöld hotelében semmi nem vész kárba

A Mozaikház nevű négycsillagos szálloda a Károly tér közelében található, egy eredetileg az 1930-as években emelt épületben, mely teljes felújításon és átalakításon ment keresztül- írja a Pravo című napilap. Maga a Hotel külseje egészen semmitmondó, inkább talán egy irodaházra hasonlít. A MosaicHouse esetében a négy csillag is kétféleképpen értelmezendő. Az enteriőr és az egész szálloda részben hotel, részben hostel és belső kialakítás is erről a két típusú szállóformáról tanúskodik. Ami biztos, hogy itt nincsenek freskók és bordó drapériák, arannyal futtatott korlátok és porcelán étkészletek. Van helyettük emeletes ágy, közös helység, babzsákok és wifi, valamint kétszemélyes zuhanyzós szobák, elegáns dekorációval.

Forrás: Mosaic House

A környezetbarát MosaicHouse energia-megtakarítása többek között azon alapul, hogy felhasználják a különböző technológiai berendezések - szellőztetők, hűtőkészülékek - által generált hőt, ezenkívül megújuló energiaforrásokat, például tetőre szerelt napelemeket is alkalmaznak. A szállodában elválasztják és megtisztítják a fürdés és mosogatás közben keletkező úgynevezett szürke vizet is, az így nyert folyadékot később vécéöblítésre és takarításra használják fel. A szobaárak körülbelül 6 és 20 ezer forint között mozognak.

New York: Harlem első négycsillagosával a hírhedt negyed tovább szelídül

Decemberben a New York-i Harlemben a Starwood Hotels & Resorts láncolat is megnyitja legújabb egységét. Az elmúlt negyven évben az Aloft Harlem lesz az első jelentős szállodai beruházás az amerikai metropolisz híres-hírhedt negyedében. Igaz a környéken van néhány kisebb panzió, de magas kategóriájú szállodája nem volt Harlemnek a híres Theresa 1967-es bezárása óta.

Forrás: AFP

A negyed rossz hírneve valóban megalapozott, de sok a hozzáfűződő legenda is, ami az elmúlt években egyre kíváncsibbá és érdeklődőbbé tette az utazókat. Az egykor kifejezetten veszélyesnek tartott Harlem mára New York egyik legkeresettebb és legtrendibb megújuló városrészéve vált.

A Harlem iránti globális érdeklődés óriási, a városrész New York egyik leglátogatottabb helyszíne - nyilatkozta George Fertitta, a város turisztikai bizottságának - NYC & Company - ügyvezetője. Az Aloft szálloda megnyitásával az utazók végre nemcsak megszállhatnak a közelben, de meg is ismerhetik a Harlem kultúráját, történetét és néhány gyönyörű részét.

A turisztikai hivatal és a harlemi közösség szervezésében kétórás harlemi séták indulnak az érdeklődő utazók részére, a legkülönbözőbb témákban. A legnépszerűbbek a harlemi polgárjogi séták és a gospell-illetve hip-hop túrák, valamint a harlemi éjszakák nevű késő esti kiruccanások. Valamennyi program ára 40 dollár.

Harlem esete nem mondható egyedinek, hiszen világszerte tapasztalható, hogy egykor kétes hírű városnegyedek turista attrakcióvá válnak. Nem kell messzebb mennünk hasonló példákért. A budapesti 8. és 9. kerületekben számos új szálloda, vendéglő nyílt, Mumbai gettója is népszerűvé vált, de említhetnénk akár a hamburgi Sankt Pauli negyed átváltozását is.