Féléves síszezonra készülnek Karintiában

Vágólapra másolva!
Karintiában kezdetét vette az idei, remények szerint különösen hosszú téli szezon. A síelők és snowboardosok legnagyobb örömére az idei téli szezon csaknem májusig tart majd. Ausztria napfényes délvidékén hószafari, karintiai uzsonna, snapsz, hótalpas túrák, hóemberverseny, éjszakai sífutás, ovis hotelek, és a befagyott Weissensee várja a turistákat.
Vágólapra másolva!

Az Alpok napfényes déli oldalán mostanában (októbertől decemberig) a szezonnyitó síbuliktól hangosak az üdülőfalvak. Elsőként a Mölltali-gleccseren és az Ankogelen indultak el a felvonók. A különösen hosszúnak ígérkező téli szezon végét a 2011. április 25-én tartott nassfeldi sí szezonzáró jelenti majd. Karintia tehát összesen hat hónapon keresztül kínálja a programokat.

Heiligenblut, vagy Nassfeld, Bad Kleinkircheim, Gerlitzen vagy Katschberg sokak szerint az Alpok legszebb régiói, hóbiztos síterepekkel és sok napsütéssel. A tartományban összesen 1028 kilométernyi sípálya vár felfedezésre. Az idei év nagy slágere lehet a Topskipass Karnten-Osttirol síbérlet, amellyel Karintia mind a 32 síterepre és 283 felvonója használható. A vakáció hosszától függően a másfél napostól a 14 naposig többféle bérlet között lehet válogatni. A hatnapos síbérlet felnőtteknek 194 euróba, 14 éven aluli gyermekeknek pedig 99 euróba kerül.


Bad Kleinkircheim

Indul a hószafari

Bad Kleinkirchheim téli csodavilágában idén a hószafarizást is ki lehet próbálni. A résztvevők hegyi felvonóval juthatnak fel 1800 méter magasra, ahol hótalpakat csatolva haladhatnak tovább a hófödte tájon át, hogy elérjék a hegyek között megbúvó, hangulatos alpesi kunyhót, ahol karintiai uzsonna és frigga (a favágók egykori étele) kerül a tányérokra. Ebéd után a résztvevők kis csoportokra osztva vágnak neki a kutyaszánozásnak, természetesen egy szakértő fogathajtó kíséretében. A program késő délutánig tart, amikor a turisták szánkóikkal ismét visszatérnek a völgybe. A hószafari idén öt időpontban foglalható: 2011. január 26-27-én, február 16-17-én, valamint 2011. március 12-én. Ár egy főre hótalpas túrázással, husky túrával, uzsonnával és szánkózással: 65 euró.

Naturarena: éjszakai sífutás, élménysportok és olcsó bérlés

A karintiai Naturarena-ban a Gail-völgy, Gitsch-völgy, Lesach-völgy, Weissen-tó, Pressegger-tó és Nassfeld határolta területén 42 klasszikus duplanyomvonalú sífutópályát építettek ki. A 300 km-es pálya bármelyik szakasza jó lehetőséget kínál, hogy közvetlen közelről élvezhessük a karintiai tájat.A 2,2 kilométer hosszúCarnián, Európa leghosszabb reflektorral kivilágított sípályáján - idén éjszakai sífutás szerveznek minden pénteken. A pálya síbérlet nélkül is igénybe vehető és most sem hiányozhatnak majd a megszokott kitérők, egy-egy közvetlenül a pálya mellet fekvő hüttébe, vagy zenés bárba.


Nassfeld

Az élménysportok közül a hóbicikli a snowfox és a tube élvezhető, a felszerelések pedig a helyszínen kölcsönözhetők. Érdemes lesz kihasználni a decemberre szóló akciót, amikor is minden síléc és snowboard naponta csak 10 euróba kerül, gyerekeknek 14 éves korig pedig csak 1 euróba.

Ha befagy a Weissensee

A Weissensee környékén természetesen akkor indul be csak igazán az élet, ha a tó befagy. A tó 7 négyzetkilométeres tükörsima jegét meseszép fenyvesek ölelik körbe. Nem véletlenül korcsolyázik itt fél Karintia, de azok is idejönnek, akik túlságosan elfáradtak már a pályákon és a továbbiakban csak napozással töltenék az időt. A Weissensee környékén gyakran látni vállalkozó szellemű helyi fiatalokat, és a lustálkodásba beleunt üdülővendégeket, amint teniszütővel, kerékpárral és egyéb sporteszközökkel érkeznek a tóhoz, hogy kedvenc sportjukat a jégen is kipróbálják.


Weissensee

A Weissensee-n 2011. február 1. és 5. között rendezik meg a holland alternatív 11 város túra versenyét. Különböző távokon indulnak amatőrök és profik köztük a 200 kilométeren is megrendezett gyorskorcsolya-maratonon, ahol várhatóan több ezren küzdenek egymással.

Családosoknak ovis hotel

Karintiában évek óta bevált módszer a családosok számára az óvódás hotelek használata. Itt akár egész napra kinti és benti programokkal készülnek, hogy lekössék a gyerekeket.Síelést, szánkózást, ebédet, teljes felszerelést és benti játékokat a Hotel Wulfenia-ban, a Hotel Sonnenalpe-ban, azAll-Inklusive-Kinderhotel Ramsi-ban, Naturererelbnis Kinderhotel Hubertushof-ban, és aFeriendorf Pressegger See-ben kínálnak.

A legjobb karintiai programok

Hóemberfesztivál a Lerchenhof Kastélyban

A hagyományos hóemberfesztivál (Február 16-23) immár a téli rendezvények szerves része. Ausztria bizonyára legnagyobb hóembere, akit Nagy Leopoldnak kereszteltek, a Lerchenhof kastélyban készül, mintegy500 köbméter hóból. Alul 30 méteres átmérővel rendelkezik és a tervek szerint 11 méter magas lesz. A fesztiválon a lemezjátszók mögött DJ Sammy biztosítja a hangulatot. A különböző forró italok mellet érdemes lesz kipróbálni a hamburgerre hasonlító "Scheelabalan-t" és megvárni az este tűzijátékot.

25 kilométeres verseny

"A világ leghosszabb sífutása" (másnéven Armin Assinger Nassfeld Díj) verseny négy völgyön át vezet, és keresztezi a teljes Nassfeld síterepet. Lezárt és védett pályákon a jelentkezőknek különböző kapukon kell átsiklani. A verseny hossza 25,6 km, a teljes szintkülönbség eléri a 6400 métert is. A rajt a Gartnerkofelbahn hegyi állomáson található, a cél Tröpolach. A résztvevők 20 fős csoportokban indulnak.

Festa de Cuba: Forró ritmusok a hideg havon

Április 11-én Nassfeld szamba-lázban ég majd. Kubai táncosnők és a cuba libre italok biztosítják a forró hangulatot. A buli délelőtt 11-kor kezdődik a Tröglplatzon/Schneemann-Barban, és latin-amerikai ritmusaival forró partynak ígérkezik. Kubai táncosnők szambával kápráztatják el a közönséget, egy kubai mixer pedig egzotikus italokat, többek között caipirinhát és cuba librét készít a napsütötte síelőknek. Karintia legnagyobb szabadtéri buliján Nassfeld egy napra "Arena de Cubává" válik.