Már nem a Chopok a csúcs - síújdonságok szezon előtt

síterepek, zillertal, ausztria
Vágólapra másolva!
A legtöbb hazai, síutak értékesítésével foglalkozó utazási irodánál mostanáig enyhe visszaesést érzékelnek a foglalások számát tekintve a tavalyi szezonhoz képest, de a többség optimista, hiszen még csak a szezon elején járunk. Több új síterep is megjelent a kínálatban, de a magyarok által kedvelt helyek továbbra is népszerűek.
Vágólapra másolva!

Egyre inkább a színvonalasabb helyeket keresik a magyar síelők - mondta az [origo]-nak Rónai Osszián a síutak értékesítésével foglalkozó Maremonti utazási iroda ügyvezetője. A hagyományosan népszerű síterepek mellett többen keresik a drágább, magasabb szolgáltatást nyújtó helyeket, mint például a svájci-olasz határ közelében lévő Livignót.

Forrás: [origo]
Val di Fiemme

Az Alta Valtellina régió részeként Livignóban a könnyű tanulópályáktól a legkomolyabb versenypályákon keresztül a snowboard parkig minden megtalálható. A pályarendszereket ingyenes síbuszjárat köti össze. Livigno vámmentes terület, s így bizonyos termékek (ital, dohányáruk, illatszer, muszaki cikkek stb.) lényegesen olcsóbban vásárolhatók meg, nem beszélve az olcsó üzemanyag árakról. Rónai Osszián szerint továbbra is népszerű olasz síterepek közé tartozik Folgaria, ahol az utóbbi évben hatalmas fejlesztéseket hajtottak végre.

Forrás: [origo]
Puy St. Vincent

A Maremontinál a tavalyi szezon hasonló időszakához képest azt tapasztalták, hogy van ugyan visszaesés a foglalások számában, de a vendégek egyre inkább a minőségi szálláshelyeket keresik. Rónai szerint örömteli, hogy a szállások színvonala tekintetében eddig elmaradó Franciaországban is sok új, magasabb kategóriájú szállás épült. Szlovákiából ugyanakkor fokozatosan kivonulnak.

Hasonló a helyzet az Intersínél is, már ami északi szomszédunkat illeti. Bánfi Gábor, ügyvezető szerint bár szívügyük Szlovákia, az enyhén növekvő kereslet ellenére csupán két jelentősebb síterepet, Donovalyt és Chopok Jasnát hagyták a kínálatban. A szakember szerint az euró szlovákiai bevezetésében keresendő az itteni pályák népszerűségvesztése, ugyanis azóta jelentősen emelkedtek a szállás- és bérletárak.

Forrás: Schladming / Dachstein
Schladming-Dachstein

A magyar síelők Bánfi szerint továbbra is inkább az olcsó utakat keresik, ez alapján választanak síterepet. Az új helyszínek közül Bánfi Gábor az ausztriai Petzent emelte ki, ami egy igazi családi síterep, nem túl nagy, viszont jók az árai. Az olaszországi pályák közül Val di Fiemme és Val di Sole páőlyáit emelte ki a cégvezető, ezeken a helyeken kitűnő pályaszállásokat kínál az iroda. A magyar síelők körében kedvelt Sappada továbbra is népszerű. Bár az itteni pályarendszer nem a legnagyobb, közismerten olcsó a terület: egy hét, hatnapos síbérlettel, félpanziós ellátással 60-70 ezer forintból már kihozható. A francia pályák közül Puy St. Vincent, Alpe d'Huez és Les deux Alpes, az osztrákok közül pedig a Schladming-Dachstein régió pályái továbbra is népszerűek.

Forrás: Zillertal
Zillertal

Kevésbé ismert síterepeket is kínál a német tulajdonban, de magyar nyelven is működő Snow Trex. Az iroda magyar képviselője [origo]-nak elmondta, hogy a kínálatukban nincs változás a tavalyiakhoz képest, viszont itt is egyre inkább a minőségi pályarendszereket keresik a síelők. Nagyon népszerű Sölden és Zillertal, pedig ezek a pályák nem tartoznak a legolcsóbbak közé. A cég foglalásai enyhe csökkenést mutatnak a tavalyi év hasonló időszakához képest, de egy jó tél, sok hóval megdoobhatja a januári, februári időszakot.

Zillertalt kínálja elsősorban a hazai síelőknek az ÚtiSúgó.hu is, ahol egy háromcsillagos szállodában félpanzióval már 64 400 forintért tölthetünk el négy napot, igaz a síbérletet még ezen felül kell megvásárolni.