A világörökség nyolc új természeti csodája

UNESCO világörökség, új helyszínek, Ngorongoro Természetvédelmi Terület, Tanzánia
Vágólapra másolva!
Kína, Tanzánia, Kiribati, Hawaii, Mexikó, Reunion, Oroszország és Srí Lanka káprázatos helyszínei szerepelnek az UNESCO legújabb természeti világörökségei között. Az új díjazottakkal már 911-re emelkedett a rangos nemzetközi elismerést élvező helyek száma a világban.
Vágólapra másolva!

Danxia, Kína

Kínában a Danxia szó vörös napsugarat jelent, egyben a Guangdong tartomány emblematikus tájegységét jelöli. Kína délnyugati, szubtrópusirészén található hat tájegység jellegzetes vörös szikláiról és az erózió által alakított csodálatos vörös formákról, sziklaoszlopokról, hasadékokról, sziklatornyokról, vízesésekről, szakadékokról és völgyekről híres. A geológiai és geomorfológiai szempontból igen érdekes domborzatforma a Csendes-óceán nyugati medencéje és a vele határos szárazföld találkozásánál süllyedés következtében keletkezett.

Forrás: AFP

A Danxia domborzatforma esztétikai és a tudományos szempontjából egyaránt értékes. A tájegységet a terrakotta katonákról híres Xian, városától, mintegy 200 kilométerre-északra lehet a legkönnyebben megközelíteni.

Phoenix-szigeteki védett területek, Kiribati

Lesüllyedt vulkáni kúpok tetején kialakult korallképződmények - úgynevezett atollok - jelentik az Egyenlítő mentén elhelyezkedő Kiribati Köztársaság területét. A 33 korallszigetből álló állam két szigetecskéjét 1999-ben elmerültnek nyilvánítottak mivel a globális felmelegedés következtében megemelkedő tengerszint egyszerűen "elnyelte" azokat.

Forrás: Wikimedia Commons

Jelenleg a világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területe a Kiribatihoz tartozó Phoenix-szigetek körül található, ahol néhány éve egy Magyarországhoz képest közel négy és félszer nagyobb tengeri rezervátumot hoztak létre. Ugyanebben a térségben húzódik a világ legnagyobb területű, (mintegy 410 500 négyzetkilométeres) sértetlen korallzátony-rendszere, amely több száz őshonos faj otthona. A szigetvilágban tengerbiológusok csak 2000 óta 120 korall- és 520 halfajt azonosítottak, köztük több addig ismeretlen volt a kutatók számára. Ötezer kilométerre a Fidzsi szigetektől maga a paradicsom elevenedik meg a szerencsés utazók előtt.

Réunion Nemzeti Park, Réunion sziget

A Franciaország tengerentúli területeihez tartozó Indiai-óceáni Réunion sziget változatos éghajlata, egy szunnyadó és egy működő vulkánja (Piton de la Fournaise 2632 m), illetve meseszép tengerpartjai miatt híres. Klímája meglehetősen eltérő ahhoz képest, hogy a sziget területe milyen kicsi. Az átlaghőmérséklet szintén igen ingadozó, mivel az alapvetően trópusi éghajlatot erős óceáni hatások befolyásolják.

Forrás: AFP

Azért is sajátos a mikroklíma mert Réunionon magashegységek is találhatók, mint például a Neiges (3000 m), ezért szeles és gyakran nagy mennyiségű csapadék esik. A szigeten egyébként közel négyszázféle széljárást tudnak megkülönböztetni a helyiek. Ezért a turistáknak szánt térképeken és túraatlaszokon feltűntetik a várható napi csapadékmennyiséget, illetve az esőfelhők vonulásának útvonalát is. A sziget csaknem 40 százalékát beborító Réunion Nemzeti Park kapta az elismerést.

Papahanaumokuakea, Hawaii

A Hawaii-szigeteki Papahanaumokuakea Tengeri Nemzeti Park sokáig a föld legnagyobb (355 ezer négyzetkilométer) egybefüggő természetvédelmi területe volt. A több veszélyeztetett faj egyedüli otthonát jelentő park különleges természeti kincs, ezért a tengeri madarakon, a tízlábú rákokon, a hawaii barátfókákon, illetve a zátony közelben élő halak és őshonos növényeken kívül kizárólag kutatók léphetnek be a területre. A díjazottak közül a Papahanaumokuakea az egyetlen helyszín, amit a nagyközönség számára nem látogatható.

Ngorongoro Természetvédelmi Terület, Tanzánia

A Ngorongoro védett területe évek óta kedvelt a szafarizók körében, igaz a tőle keletre fekvő Serengeti Nemzeti Parknak nagyobb a hírneve. A nemzeti parkból induló és a pleisztocén kor óta minden esztendőben lezajló nagy vadvonulás körülbelül30-40 ezer négyzetkilométeren zajlik érintve a mostani díjazott Ngorongoro-t is. Kétmillió gnú, 200 ezer zebra, 350 ezer Thomson-gazella és 12 ezer jávor antilop indul útnak, és őket követi 5 ezer topi antilop, 75 ezer impala, 25 ezer gazella, 45 ezer kafferbivaly, 10 ezer zsiráf, 7500 varacskos disznó és 2000 elefánt, valamint hiénák, oroszlánok, krokodilok, leopárdok és keselyűk.

Forrás: AFP

A természetvédelmi területen található Ngorongoro-kráter egy 260 négyzetkilométer területű természetes vulkáni kráter, amely igen változatos élővilággal és közepén egy időszakos sóstóval ejti ámulatba az utazókat. Szintén a természetvédelmi területen található a világ egyik legértékesebb régészeti lelőhelye, ahol a szakemberek szerint az eddig ismert legrégebbi emberszabású maradványait találták.

A Yagul és a Mitla barlang, Mexikó

Az Oaxaca név az azték huaxacac szóból származik, amelynek jelentése "a tök orra". Itt találták a régészek azokat a 10 ezer éves lopótök magokat, amelyek a kontinensen élő korai civilizációk háztáji gazdálkodásának az első, és egyben legrégebbi bizonyítékai voltak. A meszkál hazájában ma is különösen gazdag régészeti lelőhelyeken dolgozhatnak a kutatók.

A Yagul és a Mitla őskorban is lakott barlangjait most a világ újabb nyolc csodája közé választották. Itt jelenleg barlangrajzok és a korábban felfedezett más (feltehetően kukorica) mag maradványok izgatják a régészek fantáziáját. Annyi bizonyos, hogy a térségben élő zapotékok hosszú időn keresztül cserekereskedelmet folytattak a szomszédos majákkal.

Putorana-fennsík, Oroszország

Az Északi-sarkkörtől alig száz kilométerre északra található fennsík földrajzi értelemben egy sivatag. Ezen a fennsíkon nincs sem épített út, sem állandó település, csak az a néhány csapás és vadjárás, amit a fennsíkon honos rénszarvasok és szibériai juhok tapostak ki. A bazaltfennsík körülbelül 250 ezer négyzetkilométert tesz ki, középső területeit borító bazalttakaró néhol az 1500 méteres vastagságot is eléri.

Érdekessége továbbá, hogy területén csaknem 25 ezer kisebb-nagyobb tó és 1500 vízesés található. A szubarktikus éghajlatnak köszönhetően a tavakat borító jég azonban csak július elején tűnik el. A zord időjárás ellenére a területen 34 féle emlősállatot, 140 madárfajt, és 40 halfajt tartanak számon.

Központi fennsík, Srí Lanka

Az Indiai-óceán által körülölelt könnycsepp alakú sziget a kalandturisták, a gasztroutazók és a zarándokturisták körében is egyaránt kedvelt célpont. Míg előbbieket az elefántvonulás, utóbbiakat a teaültetvények és kóstolók, illetve a 2400 méteres magasságban található Szent Hegy (Sri Pada) tartja izgalomban. A Srí lanka-i Sinharadzsa Erdő Természetvédelmi Terület már korábban megkapta Világörökség része címet, idén a hozzájuk tartozó fennsíkokat is díjazták.