Olyan, mint egy családias London - Dublin-útikalauz kezdőknek

Vágólapra másolva!
A tisztaságot, az emberek kedvességét és a jó söröket emlegetik azok, akik jártak már az ír fővárosban, Dublinban. A városban a hiedelmekkel ellentétben korántsem olyan rossz az időjárás, rengeteg a pub és a történelmi látnivaló, enyhe a tél, kellemes a nyár, a kelta kultúra pedig mindenkit levesz a lábáról.
Vágólapra másolva!

Mi a jó Dublinban? Az, hogy tisztaság van, hogy mindenki kirohan a parkokba, amikor süt a nap, hogy mindenkinek van jegye a villamosra/buszra, hogy az utcákon utcazenészek és pantomim művészek vannak, hogy minden kocsmában és boltban kedvesek és segítőkészek az emberek, hogy 50 féle csapolt sör van minden pubban, és az egész város olyan, mintha egy családiasabb London lenne. Talán ennyi lehetne az összegzése a szerkesztőség Dublint megjárt tagjai körében feltett kérdésnek, hogy mi is tetszett tulajdonképpen a legjobban a városban.

A vikingek alapította Dublin a magyar munkavállalókon kívül a turisták számára is az elsőszámú kedvenc úticélok közé tartozik. Jelenleg nincs közvetlen fapados összeköttetés Budapest és az ír főváros között, de azért maradt lehetőség, hogy egy hétvégét eltöltsünk a városban.


A Trinity College

Repülőjegy, közlekedés, szállás

A Malév és az ír Aer Lingus légitársaság üzemeltet közvetlen járatokat a két főváros között, s bár a karácsonyi időszak mindig a drágább periódusok közé tartozik, az ír légitársaság járataira december elején még találtunk 40 ezer forint körüli áron jegyet, a Malév ennél jóval drágább.

A repülőtérről több lehetőség kínálkozik, hogy bejussunk a városba. A legolcsóbb, ha 1,65 euróért felszállunk a 16/a, vagy a 41-es buszok bármelyikére. A helyi közlekedési vállalat (DublinBus) által üzemeltetett 746-747-es járatokra már 5 euró egy jegy. Az Aircoach járatait csak vészhelyzetben vegyük igénybe, például reggel 6 előtt vagy este 11 után, mert igen drága, kb. 7 euró egy vonaljegy. Mivel Dublinban a belvároson belül nincsen semmilyen közlekedés a buszok az O`Conell utcánál, kiteszik az utasokat és visszafordulnak. A városnézéshez érdemes turista buszjegyet venni, ami egy 3-5 és 10 napos barangoló jegy. Ezeket 6 és 20 euró közötti áron vásárolhatjuk meg.

Forrás: AFP

Olcsóbb megoldás a tömegközlekedésnél, ha a városi biciklikölcsönző rendszert használjuk. Néhány euróért kaphatunk egy 3 vagy 4 napos kártyát,és azzal gyakorlatilag ingyen használhatjuk a bicikliket, feltéve, ha fél órán belül visszavisszük őket egy másik állomásra. Mivel az állomások 5 percre vannak egymástól, ez a legjobb közlekedési mód.

A szállásokat bármelyik nagy foglalóoldalon intézhetjük: a Booking.com-on már 31 eurótól találtunk kétágyas szobát egy éjszakára egy háromcsillagos fogadóban, Dublin belvárosától mindössze 15 perces sétára. A Hotels.com-on keresgélve ugyancsak december eleji időpontra pedig kevesebb mint 4 ezer forintért találtunk egy kétcsillagos vendégházat, de még 10 ezer forint alatt is bőven van válogatási lehetőség.

Kötelező látnivalók

Minden turista első számú célpontja a Guinness Store House, a legendás sör múzeuma. A Guinness ház 1904-ben épült és 1988-ig a gyártás is itt folyt, ma azonban egy interaktív látogatóközpontként üzemel. Itt nemcsak a Guinness történetét, a sör összetevőit, illetve a Guinness dinasztia tagjainak históriáját ismerhetjük meg, de részt vehetünk a sör előállításában is. Ha jó idő van azért, ha rossz, akkor azért.


A Guinness Store House

Dublinban mindig akad egy ok, hogy igyunk egy sört, vagy megkóstoljunk egy másikat. Sokan érkeznek a sör és whisky túrára. Nekik további célpontok lehetnek az Old Jameson, az Old Bushmills desztilláló üzemek és a Tullamore Dew Heritage Centre, a hasonló nevű whiskey tiszteletére emelt múzeum. Drágább mint a Guinness, de szintén megéri. A kocsmák közül pedig a Sinnotts-ot, vagy a Temple Bar Pubot ajánljuk.

A gondolat és az alkotás szabadságát középpontjába helyező Szentháromság Főiskola (Trinity Collage) az ország leghíresebb intézménye, melyet I. Erzsébet királynő idejében alapítottak (1592) és az évszázadok alatt sok neves ír művészt nevelt. A főiskola másik nevezetessége a híres könyvtár, illetve annak is a 65 méteres hosszú terme (The Long Room). Itt a 200 ezer legrégebbi könyvet őrzik.


A Szent Patrik katedrális

Kevesen tudják, hogy Dublinban található Európa legnagyobb összefüggő, bekerített városi zöld terülte, egyben a világ legnagyobb városi közparkja, a Phoenix Park. A park kétszer akkora, mint a Hyde Park és még New York-i Central Park-nál is méretesebb.

Kihagyhatatlan látványosság a Szent Patrik katedrális, amit a normannok előtti időszakban emeltek, majd 1190-ben újjáépítették. Jonathan Swift 1733 és 1745 között a Szent Patrik esperese volt, ez idő alatt írta a Gulliver utazása című művét is. Szószéke és sírköve itt található és térítés nélkül megtekinthető.

Forrás: AFP
Howth kikötője

A város északi részén elhelyezkedő Croke Park nem egy hagyományos értelemben vett park, hanem az ír rögbi-válogatott stadionja. A stadion 82 300 férőhelyes, ezzel Írországban a legnagyobb, Európában pedig az ötödik legnagyobb stadionként tartják számon. A stadionlátogatásokon a turisták megnézhetik az öltözőket, a VIP részleget, a lelátókat, a közvetítő állásokat, és a pályára is ráléphetnek.

Dublintól északra hévvel elérhető Howth, egy tengerparti kis kikötővároska, ahova az írek is szívesen járnak levegőzni, gyönyörű magas partfal, sziklák, csodás panoráma az ír tengerre, a kikötőben fókák, akiket a közeli halasboltban kb. 1,5 euróért vett romlott hallal lehet etetni.