Csak a helyieket engedné füvezni a holland kormány

Vágólapra másolva!
Az új konzervatív holland kormány azt tervezi, hogy csak helyiek által látogatható zártkörű klubokká alakítja a marihuánát árusító kávézókat. A coffee shopok miatt több tízezer turista érkezik évente a holland nagyvárosokba, elsősorban Amszterdamba, és a lépés következtében jelentős turisztikai bevételektől esne el az ország.  
Vágólapra másolva!

Bár a marihuána használata technikailag illegális Hollandiában, évtizedek óta nyíltan árusítják és szívják a híres coffee shopokban, a rendőrség pedig megtűri a kis mennyiségben birtokolt és használt kábítószert. Ivo Opstelten igazságügyi miniszter a múlt héten egy televíziós vitaműsorban azt mondta, hogy a jövőben kizárólag holland városok bejelentett lakosai vásárolhatnak majd kannabiszt. Turistáknak tilos lesz füvet vásárolniuk, ezt a jelenséget nem szeretjük - mondta a politikus.

A miniszter szóvivője, Wim van der Weegen az adás után egy nappal sietve közölte, hogy a tárcavezető csupán politikai állásfoglalást tett. A terv részletei még kidolgozásra várnak, és valamikor a jövő év során terjesztik a parlament elé. A szóvivő szerint a kormány szeretné, ha a coffee shopok megint ugyanazt a funkciót töltenék be az emberek életében, mint régen: a környéken élők szívhassanak marihuánát ezeken a helyeken, ne a turizmusról, a bűnözésről és a drogkereskedelemről szóljanak.


A Sensi

A tervezett lépés elsősorban Amszterdamot érintené hátrányosan, amelyet világszerte a könnyűdrogok Mekkájának tartanak, és a kávézók zártkörűvé tételével egy jelentős turisztikai vonzerőt veszítene el a város, a hatalmas bevételekről már nem is beszélve. A városvezetés éppen ezért aligha támogatja majd a tervezetet.

Tavaly az akkori amszterdami polgármester azt mondta: attól tart, hogy a speciális engedélyhez kötött marihuánahasználat azt eredményezi majd, hogy megnő az illegális árusítóhelyek száma, és terjed az utcai drogkereskedelem.


A 4:20

Kételkednek a terv sikerében a coffee shopok tulajdonosai is, akik szerint az egész javaslat csak politikai lépés és a tervezet aligha lesz működőképes. "Nem aggódom, mert, ha józan ésszel belegondolunk, pontosan látjuk, hogy életképtelen ez az elképzelés" - mondta Michael Veling, az amszterdami 4:20 Café tulajdonosa, aki a kannabiszkereskedők egyesületének szóvivője. A kormánynak először hivatalosan is legálissá kéne tenni a marihuánafogyasztást ahhoz, hogy szankcionálni, illetve szabályozni lehessen a kávézók működését - mondta.

Az uniós törvények megtiltják, hogy egy uniós állam polgárát másként kezeljék, mint egy másik, szintén az EU-hoz tartozó országét. A kávézótulajdonosok pedig nehezen állapítanák meg egy-egy vásárlóról, hogy pontosan hova valósi - anélkül, hogy hozzáférhetnének a kormányzati adatbázisokhoz.


A Bulldog

Az októberben hivatalba lépett új holland kormányt két konzervatív párt alkotja, az iszlámellenes Geert Wilders pártjának támogatását élvezve. A bűnözéssel, bevándorlással és közbiztonsággal foglalkozó kérdések évtizedek óta a legfontosabb témák közé tartoznak a holland közéletben. Ennek eredményeként több, korábban elképzelhetetlennek tartott szigorítást vezettek be, például a pszichedelikus gombák árusításának teljes tilalmát, a bevándorlók állampolgári osztályokba sorolását, vagy azt, hogy a holland állampolgárok mindig kötelesek maguknál tartani személyi azonosító iratukat.

Amszterdam városa igyekszik ellenállni a túlságosan szigorú rendeleteknek. A városvezetés 2008-ban például elutasított egy rendelkezést, amely megtiltotta, hogy az iskolák közvetlen közelében coffee shopok működjenek. Ha bevezetik a más városokban működő rendeletet, akkor majdnem az összes amszterdami egységet be kellett volna zárni. Néhány más rendeletet ugyanakkor betart és alkalmaz a város. 2006-ban például bezártak egy hírhedt bordélyházat, de a tervek szerint büntetik majd az illegális házfoglalókat is.


A Hill Street Blues

A marihuánafogyasztás szigorítása mellett elsősorban azok a dél-hollandiai városok állnak ki, amelyek a határok közelsége miatt német, belga és francia drogfogyasztók célpontjaivá váltak, ezekben a városokban az utóbbi években emelkedett a bűnesetek száma is. Az ENSZ statisztikai adatai szerint egyébként a holland könnyűdrogfogyasztás a világ középmezőnyében van. A hollandok gyakrabban szívnak füvet, mint a svédek vagy a japánok, de jóval kevesebbet, mint a franciák, britek vagy az amerikaiak.