A pannonhalmi apátság mint önellátó intézmény is megszenvedi a gazdasági világválságot; elsősorban a turizmusból származó bevételei csökkentek. Az apátságba évente mintegy 100 ezer turista látogat.

A pannonhalmi apátságnak jelenleg mintegy 300 alkalmazottja van és több, sikeres vállalkozást folytat. Ilyen például a külföldön is elismert borászat, a likőrgyártás, vagy a levendulatermesztés és feldolgozás. A rendházat évente közel 100 ezer turista látogatja, ami szintén bevételt jelent, bár a gazdasági világválság óta ez a szám megcsappant valamelyest - mondta Várszegi Asztrik, a Pannonhalmi Bencés Főapátság főapátja szerdán az V. Gutmann Fórumon egy sajtóbeszélgetésen.

A monostor nemrégiben társult egy önkormányzattal ásványvíz forgalmazásra, és a sörfőzést is beindítanák a távoli jövőben. Szállodát is építenének, ha sikerül befektetőt szerezni - mondta a főapát.

Forrás: MTI

Várszegi Asztrik a gazdasági válsággal kapcsolatban hangsúlyozta: az egyház nem arra küldetett, hogy a gazdaságot irányító szakembereknek módszereket adjon, de a módszerek morális oldalát megvilágíthatja". Jelenleg azt próbálják megtanulni, hogy a modern gazdasági körülmények között, hogyan tud egy keresztény szervezet megmaradni korrupció nélkül. A válság miatt egyelőre nem terveznek elbocsátást, de a turisták számának tartós megcsappanása okozhat problémát - fűzte hozzá.

A gazdasági tevékenységben szakemberek is a monostor segítségére vannak. Volt diákok alapítottak egy céget, amely a rendház energiaellátásáért felel; annak alkalmazottai tárgyalnak az energiaszolgáltatókkal. Az apátság saját borának népszerűsítését pedig egy marketing- és reklámcég végzi.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Régen több, akár gazdasági vagy mérnöki képzettséggel rendelkező rendtagot lehetett találni, de ez mára megváltozott, ezért is kénytelenek külső tanácsadókat, cégeket alkalmazni néhány speciális feladatra.

A monostor - mivel állami feladatokat is vállal például az oktatásban - normatív támogatást kap, ez az apátság működésének csak mintegy 80 százalékát fedezi, a maradék 20 százalékot önállóan teremtik elő - mondta. A teljes működés körülbelül egymilliárd forint körül van - tette hozzá.

A főapát szerint a gazdálkodás egyik problémája a rendszerváltás környékén az volt, hogy a kommunizmus alatt a túlélésre rendezkedtek be az apátságok, mivel vagyonukat államosították. Aztán visszakaptak bizonyos ingatlanokat, de nem volt olyan anyagi fedezet, amellyel ezeket fenn tudták volna tartani.