Szállodában és étteremben is használható majd a Széchenyi Pihenő Kártya

Vágólapra másolva!
Várhatóan már a jövő szezonban használható lesz a Széchenyi Pihenő Kártya, amelyet szálláshely és egészségmegőrző szolgáltatásoknál, valamint vendéglátásnál lehet használni. 
Vágólapra másolva!

A Széchenyi Pihenő Kártya 300 ezer forintig adható a munkavállalóknak. A kártya 16 százalékos szja alá esik, a jutalék 1,5 százalék, amelyből a rendszer üzemeltetését fedezik - mondta Horváth Endre turizmusért is felelős gazdaságfejlesztési helyettes államtitkár egy hétfői sajtótájékoztatón.

Várhatóan a következő napokban elkészül a Széchenyi Pihenő Kártyáról szóló kormányrendelet tervezete. A számítások szerint a kártya 30-34 százalékos keresletnövekedést generál.

Horváth Endre szerint piaci átrendeződés folyik a turizmus területén. Az ágazat a többihez képest gyorsan reagál a gazdasági folyamatokra, így a válság kezdetekor hamar érezhető volt a kereslet csökkenése, ám mára már emelkedést mutatnak a statisztikák. A világban az első nyolc hónapban 7 százalékkal nőtt, Európában 3 százalékkal bővült a turistaérkezések száma.

A Központi Statisztikai Hivatal első kilenc havi adatai szerint Magyarországon a szálláshelyek árbevétele folyó áron kismértékben emelkedett. A forgalom 70 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mind a kilenc hónapban élénkült az elmúlt évhez képest. A belső kereslet továbbra is hanyatlik, így a belföldivendég-forgalom az előző évi alacsony bázishoz képest is csökkent. A külföldi vendégek száma ugyanakkor 5 százalékkal élénkült. A szálláshelyek összes árbevétele 2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.