Evita frizurája és az orrszarvú - mesterséges és természetes formavárosok

Vágólapra másolva!
A dubaji pálmaszigetek mintájára Szudánban egész várost formáznának különböző afrikai állatok sziluettjének megfelelően. Az orrszarvú- és zsiráf formájú városok megtervezése kihívás a tervezőknek és látványosság a repülővel érkezőknek. Hol és milyen hasonló - természetes és mesterséges - látványosságok vannak még? Mit mutat a Google maps és mi az a kartozoológia?
Vágólapra másolva!

Korábban csak az anyatermészet volt képes felismerhető formájú szigeteket és félszigeteket alkotni. A csizma alakú Olaszországot, a pillangó formájú Guadaloupe-ot és a trombitáló elefántra hasonlító dél-ontariói félszigetet, valamint a könnycseppre emlékeztető Srí Lankát már eddig is mindenki felismerte a vaktérképen. A tervezhető városok és formázható mesterséges szigetek korában azonban már egyáltalán nem meglepő, hogy a települések állat, vagy növénybőrbe bújnak, hogy érdekes sziluettjükkel vonják magukra a figyelmet.

A merő véletlen kategóriájába sorolják az amerikai Montana és Idaho állam határvonalát, amely erősen hasonlít Nixon elnök profiljára. A személyi kultusz másik, nagyon is megtervezett városrendezésének remek példája Buenos Aires egyik elővárosa. Cuidad Evita girbe-gurba utcáit úgy tervezték, hogy a kiparcellázott telkek és a rajta álló házak az egykori argentin elnök Juan Perón feleségének kontyos arcmását formálják meg. A 33221-es rendelet értelmében maga az elnök hagyta jóvá az elővárosi negyed (korábbi nevén La Plata) építési tervrajzát még, 1947-ben. Cuidad Evitában ma csaknem 70 ezren élnek. Az előváros körülbelül 20 kilométerre fekszik Buenos Airestől és 6 kilométerre a nemzetközi reptértől.


Ciudad Evita

Artográfia és kartozoológia

A kartozoológia olyan tevékenység, amely különböző állatok körvonalának megjelenését tanulmányozza a térképeken kirajzolódó városi utcahálózatokból. A térképbújás persze nemcsak megrögzött városlakók szabadidős tevékenysége. Egyre többen érdeklődnek a természeti formák elegyének érdekességei, vagyis a hegyekből, folyókból, alföldekből kirajzolódó formák iránt. Ezek a térképről visszaköszönő minták, évszázadok óta inspirálják a művészeket is. A nyúlformájú Nagy-Britannia, vagy az Afrika domborzati térképére mintázott núbiai asszony portréja csak néhány a legismertebbek közül. Az artográfia egy másik érdekes alkotása a mexikói térségből kirajzolódó delfin, amely százával él a térségben. Az artográfia hagyományai a késő középkorban gyökereznek. Az 1400-as évekből számos hasonló rajzot tartanak számon a régészek.


Mexikó és Nagy-Britannia

Orrszarvú és zsiráfvárosok: álmodik a nyomor?

Ma már a mérnöki tudás és a gazdag városállamok égbetörő álmai olyan (mesterséges) formatervezett szigeteket is létrehoztak, mint a dubaji Pálma, illetve a Föld alakú lakópark. És ezzel még nincs vége: a növények után úgy tűnik eljött az állatok ideje is.

Különös és nagyszabású terv megvalósítására készül Szudán, ahol a városvezetők a fejükbe vették, hogy állat alakúra formálnak néhány nagyvárost. Juba, a dél-szudáni város például orrszarvúalakú lenne két hegyes szarvval. Más nagyvárosok zsiráf vagy épp ananász formáját öltenék, a tartományi zászlón látható állatnak vagy növénynek megfelelően.


Rhino city terve


A rendkívül innovatív terv azonban nem elsősorban a turizmus fellendítését tartja szem előtt, sokkal inkább az emberek városba csábítását célozza. A lakásügyi minisztérium szerint ugyanis egészen egyedi dolgot kell létrehozni ahhoz, hogy vonzzák az embereket. Daniel Wani, a dél-szudáni lakásügyi és tervezési minisztérium államtitkára ugyanakkor bevallotta, hogy Jubában, ahol két évvel ezelőttig még kikövezett utak is alig voltak, az emberek inkább megmosolyogták, vagy egyenesen kinevették a tervet.

Kormánytisztviselők közlése szerint a kabinet már tárgyal befektetőkkel a szükséges 10 milliárd dollár (2161 milliárd forint) előteremtéséről. Erre minden bizonnyal szükség is lesz, hiszen a dél-szudáni kormány teljes idei büdzséje mindössze 1,9 milliárd dollárnak felel meg. A tisztviselők azt is elismerik, hogy a nagyszabású vízió megvalósítása több évtizedet vehet igénybe.