Az angyalváros, amely sohasem alszik

Vágólapra másolva!
Egy ázsiai utazásnál Bangkok szinte bizonyosan megkerülhetetlen, már csak azért is, mert ha a térség valamelyik nyaralóhelyére utazunk, nagy valószínűséggel itt kell átszállnunk. Ha pedig már eljutottunk ide, érdemes néhány napra megállni és felfedezni a thai főváros érdekességeit.
Vágólapra másolva!

Bangkok

Thaiföld fővárosa teljes, ünnepélyes nevét Buddha Yodfa Chulaloke királytól kapta, és így hangzik: "az angyalok városa, a nagyszerű város, az örök ékszer városa, Indra isten legyőzhetetlen városa, a világ kilenc fenséges ékkővel megajándékozott nagyvárosa, a boldog város, amely a hatalmas Királyi Palotájában bővelkedik, amely a mennyei lakóhelyhez hasonlatos, ahol az újraszületett isten uralkodik, az Indrától kapott és Vishnukam által építtetett város". Ehelyett egyszerűen csak az Angyalok városának, vagy Kelet Velencéjének hívják, utóbbi jelző a városban található számtalan klongról, csatornáról ragadt rá

Forrás: AFP

Mikor menjünk?

Bangkokba és Thaiföldre egyáltalán a téli hónapokban, november végétől március végéig érdemes utazni. Ekkor a hőmérséklet kellemesnek mondható, 25-30 fok körüli, a levegő pedig száraz. Márciustól kezdődik a nyár (a tavasz és ősz évszakokat errefelé nem ismerik), ekkor a hőmérséklet is és a páratartalom is egyre magasabb. Az európai nyári időszakban a legkevésbé érdemes Thaiföldre utazni, hiszen ez - elsősorban augusztus-szeptember - a monszun ideje. Ekkor napi rendszerességgel esik az eső, ami nem azt jelenti, hogy egyfolytában, csak naponta egy-másfél órát, utána pedig a nap is kisüt rendszerint.

Közlekedés

Természetesen repülővel utazzunk Thaiföldre. Jelenleg Budapestről nincs közvetlen menetrendszerinti járat (chartergépek ugyanakkor mennek), de átszállással több verzió is szóba jöhet. Hagyományosan jó árai vannak a Finnairnek, népszerű az ukrán Aerosvit, vagy például a Turkish Airlines és a Qatar Airways is. Érdemes a Bécsből induló járatokat is megnézni: az Austrian Airlines és a Qatar Airways is szóba jöhet az osztrák fővárosból. Több légitársaságnál is van lehetőség van úgynevezett stop over igénybevételére. Ez azt jelenti, hogy az átszálláshoz kiválasztott városban eltölthetünk 1-2 éjszakát anélkül, hogy a továbbutazáshoz újabb jegyet kellene vásárolnunk. Ezekhez a rövid megállókhoz a légitársaságok általában kedvezményes szállodákat is kínálnak.

Forrás: AFP
A város központja, a Siam square

A városon belüli közlekedésre olcsó és viszonylag gyors megoldás a taxi, de ügyelni kell rá, hogy kizárólag a "Meter" feliratú autókkal szabad utazni. Legjobb, ha a szállásunk portáján kérjük meg a recepcióst, hogy hívjon nekünk egy autót, így biztosan nem ér kellemetlen meglepetés.

Ha mellőznénk a taxit, Bangkokban néhány éve modern, bár kicsit drága metróhálózat működik és ott van a Sky Train nevű magasvasút is, amellyel akár városnézésnek is elmegy az utazás.

Szállás

Bangkok nem tekinthető drága városnak a szállásárak tekintetében. Az ázsiai szállásokat kínáló Asiarooms.comon például már 4-5 ezer forintos áron is találtunk 3 csillagos szállásokat egy éjszakára. A ki jó minőségű és megbízható hotelt keres, az Amari Atrium, a Bangkok Palace, vagy a Bayioke Sky szállodákat ajánljuk.

Forrás: AFP
A hangulatos Khao San road

Mit nézzünk meg?

Két-három nap természetesen nem elegendő ahhoz, hogy minden lényeges látnivalót megnézzünk, de azért egy átfogó ízelítőt ennyi idő alatt is kaphatunk a városról. A napot kezdjük a Khao San road valamelyik kávézójában. Ez a negyed a hátizsákos utazóké, itt mindig lehet jó tippeket hallani és innen indulnak az iránytaxik a thaiföldi nyaralóhelyekre, vagy Angkorba is.

A reggeli után ha kulturális élményre vágyunk, elég csak átsétálnunk a hatalmas tér túloldalára, hogy megnézzük a Wat Phra Kaew-t, azaz a Királyi Palotát, illetve az itt kiállított szent smaragd buddhát. A palotába csak hosszú nadrágban, illetve térd alá érő szoknyában és vállkendőben lehet belépni, ha ilyen épp nincs nálunk, néhány bahtért kölcsönözhetünk a bejáratnál.

Forrás: AFP
A Patpong negyed

Ha ezzel megvagyunk, a délután lehet a vásárlásé. Bangkokban elképesztő mennyiségű és méretű bevásárlóközpont van, de ez egyébként igaz a többi ázsiai nagyvárosra is. Legegyszerűbb, ha a magasvasúttal elmegyünk a Siam square nevű megállóig, itt egymás közvetlen közelében négy óriási pláza is van. Elektronikai cikkeket a KBK-ban, ruhaneműt a Paragornban érdemes vásárolni.

A város, amely sohasem alszik. Ez az egyik turisztikai szlogenje Bangkoknak, s valóban, az éjszakai élet egy külön cikket is megérne. A legtöbb turista az esti órákban a Patpong nyüzsgő negyede felé veszi az irányt, ahol éjszakai bárok, sörözők és bordélyok vannak, nem beszélve a hamisított Rolexeket árusító bódék tömkelegétől. Ha jó thai söröket szeretnénk inni, élőzenére vágyunk, netán megnéznénk egy jó focimeccset, a Radio City nevű helyet ne hagyjuk ki. A Patpong negyedhez közel található Bangkok híres éjszakai piaca, ahol garantáltan el lehet tölteni 2-3 órát vásárolgatással.