Vágólapra másolva!
Bár csodálatos és különleges természeti látnivaló, a Sárospatak fölötti Megyer-hegyen lévő tengerszemet emberkéz formálta. Az egykori malomkőbánya helyén kialakult tó magas bányafalakkal körülvett, kedvelt látványosság, valamint geológiai feltárulás és kultúrtörténeti bemutatóhely is.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Hajdan itt bányászták a gabonaőrlők, érczúzók malomköveit. Az egykori bányaudvart mára csapadékvíz töltötte fel, és festői szépségű, állandó vizű tó keletkezett a helyén, melynek legnagyobb mélysége kb. 6 méter, a sziklafalak helyenként 70 méterre magasodnak a víztükör fölé.

A középkorban, a 15. századtól bányászták itt a malomkövet. A bányászok saját maguknak kis fülkéket vájtak a bánya falába, itt laktak. A hajdani bányaudvaron ma is megfigyelhető néhány félig kész malomkő, illetve a kőfaragó tevékenység melléktermékei.

Ma a tengerszem környékén jól kiépített túraösvényeket találunk, és információs táblák segítik a tájékozódást, és korlátok fokozzák a biztonságot azok számára, akik felülről - a hajdani bánya pereméről - is szeretnének bepillantani a vízzel kitöltött katlanba.