Helyek, ahová el kell utazni 2011-ben

Vágólapra másolva!
New Yorktól Guatemalán át Bulgáriáig és Albániáig a CNN Travel és a Lonely Planet kiválasztotta azokat a helyszíneket, amelyek a jövő év slágerei lehetnek a turizmusban. Az ajánlatok között vannak szinte elérhetetlenek, de a magyar utazók által is kedvelt és ismert városokat is megtalálunk köztük.
Vágólapra másolva!

1. New York

New York városa a leglátogatottabb helyek közé tartozik az Egyesült Államokban. 2011-ben várhatóan a korábbi években tapasztaltaknál is több turista érkezik a Nagy Almába, hiszen jövőre lesz a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek tízéves évfordulója. A tervek szerint pontosan az évforduló napján adják majd át a Szeptember 11. Nemzeti Emlékművet, amely az áldozatoknak állít emléket.

Forrás: Wikipedia

Újdonság a városban a High Line nevű park is, amelyet egy korábban elhagyott magasvasút vágányai helyén alakítottak ki - derül ki a CNN Travel a és a Lonely Planet ajánlójából. Itt pedig öt ingyenes New York-i program közül válogathat.

2. Új-Zéland

Akinek pénztárcája engedi, nemcsak azért érdemes jövőre a világ másik végére utaznia, mert ősszel Új-Zéland rendezi a rögbi-világbajnokságot, hanem mert az ország egyedülálló természeti látnivalókat kínál.

Forrás: [origo]

Az ország fővárosa, Wellington, amely a legmenőbb kis fővárosként aposztrofálja magát, mára valóságos filmfőváros lett, köszönhetően Peter Jackson filmrendezőnek, aki a Gyűrűk ura trilógia után most A hobbit című filmet forgatja a varázslatos környezetben. A filmek hatására egyébként valóságos turistaáradat indult meg Új-Zélandra, s a látogatók a forgatási helyszínek mellett felfedezik az ország különlegességeit is.

3. Perui Amazonas

Forrás: AFP

Amikor valaki az Amazonas szót halja, a hatalmas folyóról elsősorban Brazília jut az eszébe, és kevesen tudják, hogy a folyó perui szakasza legalább annyi érdekességet és izgalmat ígér. A régió legnagyobb városa Iquitos, ahol közel félmillió ember lakik. A város ideális kiindulópontja az Amazonas-vidék felfedezésének, már csak azért is, mert az ENSZ 2011-et az erdők évének választotta. Iquitos különlegessége, hogy ez a legnagyobb város a világon, ahová nem lehet autóval eljutni. Aki ide készül, repülővel vagy hajóval kell utaznia. A városban több cég is szervez többnapos hajóutakat az Amazonasra, amit egyetlen turistának sem szabad kihagynia.

4. Barcelona

Forrás: [origo]

A katalán főváros a magyar utazók körében is a legnépszerűbb európai célpontok között van. A Sagrada Família befejezetlen épületét még azok is ismerik, akik sosem jártak a városban. XVI. Benedek pápa novemberi látogatása óta az épületben felgyorsult a munka, így aki jövőre ellátogat Barcelonába, érdemes lesz a templom látványos belső tereit is megcsodálnia. A várost érdemes a kulináris élvezetek miatt is felkeresni. Aki jót szeretne enni Barcelonában, az alábbi cikkben talál némi segédletet.

5. Norvégia

Forrás: [origo]

Nem tartozik a legolcsóbb európai országok közé, de aki szereti a lélegzetelállítóan szép természetet és az extrém sportokat, ráadásul erre még áldozni is hajlandó, annak kötelező ide elutaznia. A főváros, Oslo látnivalói mellett helikopteres síelés, siklóernyőzés, bungee jumping is szerepel a kínálatban, de aki ennél kevésbé bátrabb, egyszerűen üljön fel az egyik kirándulóhajóra, és fedezze fel a fjordok világát, vagy töltsön el néhány éjszakát az ország híres és hangulatos vidéki szállodáinak egyikében.

6. Albánia

Forrás: [origo]

Lonely Planet listájának talán legmeglepőbb eleme Albánia, Európa utolsó felfedezetlen gyöngyszeme. Az országgal szemben sokan indokolatlan előítélettel viseltetnek, pedig itt bárki megismerheti az igazi balkáni mediterrán hangulatot, ráadásul a Horvátországban tapasztalható tömeg és árak nélkül. A tenger és strandok mellett érdemes felkeresni Gjirokastra városát, amely az UNESCO-világörökség része, gyönyörű állapotban megmaradt török korabeli épületeket csodálhatunk itt meg.

Érdemes sietni, ugyanis aligha kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy tudjuk, néhány éven belül a festői strandokkal, történelmi emlékekkel és remek gasztronómiával büszkélkedő országot felfedezik maguknak a turistatömegek is.

7. Japán

Forrás: Wikimedia Commons

Az utazók többsége szerint Japán túlságosan drága ahhoz, hogy érdemes legyen elutazni ide. Pedig, ha valaki kifizeti a valóban nem olcsó árfekvésű repülőjegyet, azt fogja tapasztalni, hogy akár olcsóbban is ki lehet hozni egy hetet itt, mint néhány nyugat-európai országban. A válság miatti forgalomcsökkenésre úgy reagáltak az ország idegenforgalmának irányítói, hogy kedvező árú szállásajánlatokkal lepték el az európai piacot, hogy minél több turistát csábítsanak az országba. Egy tradicionális, egyszerű berendezésű, de tiszta japán vendégházban, a misukuban például 40 dollárért is eltölthetünk egy éjszakát, ami, ismerve a tokiói szállodaárakat kisebbfajta csodának számít.

8. Guatemala

Forrás: AFP

Ez az ország sem szerepel az átlagos magyar utazó top 10-es listáján, de ha valaki igazi különlegességre és kalandokra vágyik, érdemes megfontolnia. Az Atitlan-tóról például szinte senki sem hallott, pedig szépsége vetekszik a Comói-tóéval. A természeti látnivalók mellett az árak is a guatemalai utazás mellett szólnak: az átlagos szállodai szobaárak 30-35 dollár között mozognak egy éjszakára, egy éttermi menü pedig 3 dollárba kerül.

9. Bulgária

Forrás: AFP

Bulgária néhány évvel ezelőtt visszatért a magyar utazási irodák kínálatába, és a rendszerváltás előtti évekkel ellentétben ma már a szolgáltatások színvonala vetekszik a spanyol üdülőhelyekével is. Az ország elsőszámú vonzereje a Fekete-tenger és a megszámlálhatatlan homokos strand, amellyel sok magyar utazót sikerült idecsábítani Horvátország helyett.

Bulgária ugyanakkor nemcsak a tengerpartról szól. Érdemes itt több időt is eltölteni, és felkeresni az ősi fővárost. Veliko Tarnovót, vagy a római emlékekben gazdag Plovdivot. Kevesen tudják, hogy Bulgáriában remek hóbiztos síterepek is vannak, így téli kiruccanásban is gondolkodhatunk.