Egyre több turista érkezik a pusztuló Pompejibe

Vágólapra másolva!
Hiába dőlnek össze falai, Pompeji régészeti ásatásait egyre több turista keresi fel - derült ki egy felmérésből. Az elmúlt évben 2,7 millióan keresték fel a romvárost.
Vágólapra másolva!

Talán az olasz és a külföldi látogatók is attól tartanak, ha nem sietnek, az ókori városnak már csak a romjait láthatják majd. Tíz százalékkal többen mentek Pompejibe 2010-ben, mint előző évben: ez több mint kétmillió-hétszázezer turistát jelent a helyi műemlékvédelmi hivatal adatai szerint.

Az érdeklődés látszólag ellentmond a sajtóban Pompejiről olvasható beszámolóknak. November elején a Gladiátorok háza omlott össze, november végén újabb két pompeji épület falát mosta el az eső. A régészeti területen több az omlásveszélyre figyelmeztető tábla, mint a turistajelzés, hulladék lepi el a kóbor kutyák uralta ókori várost. Pompejiben az elhagyatottság és nemtörődömség nagyobb pusztítást okoz még a Vezúvnál is - írták az olasz újságok.

Forrás: [origo]

Mi vonzza mégis a turistákat Pompejibe, mit várnak a látogatástól és milyen benyomással távoznak? Ezekre a kérdésekre keresett választ a Salernói Egyetem szociológiai tanszékének felmérése. Az eredményeket a La Repubblica napilap nápolyi kiadása közölte. Ezek szerint a látogatók negyven százaléka csoporttal érkezik, 35 százaléka családdal. A turisták átlagos életkora 41 évnek felel meg, a látogatók fele Európából jön, 27 százaléka ázsiai. Közös válasz volt, hogy Pompejit állapota ellenére is csodának tartják.

A turisták 46 százaléka azonban csalódottan távozik a szolgáltatások alacsony színvonala, az ásatásokról kapott elégtelen információ és az illemhelyek tisztasága miatt. A turisták a pihenési lehetőségeket is hiányolták.