Luxus a havas lejtőkön - sítúra a svájci Alpokban

2011.01.13. 12:27

Svájc kifejezetten luxussíterepnek számít a magyar síelők számára, pedig az árak nem térnek el nagyban az osztrák, vagy olasz sípályákon tapasztaltaktól. Az egyik legjobb környék a Genfi-tó környéke, ahol nemcsak a téli élvezeteknek hódolhatunk, hanem egy-egy szünnap erejéig a környék városait is felfedezhetjük.

A Genfi-tó körüli Alpokban már dübörög az igazi síszezon. A legismertebb üdülőhelyeket, mint amilyen Château-d Oex, Villars-Gryon, Leysin Les Diablerets, valamint Rougemont és Les Mosses, igazi családi paradicsomként tartják számon. Az idei szezonban, ezekben a festői szépségű hegyi falvakban a 9 év alatti gyermekek ingyen síelhetnek. Érdemes érdeklődni a közeli Gstaad Mountain Rides síterületeken, mert ez a kedvezmény ide is kiterjed, és sok gstaadi szálláshely is csatlakozott az akcióhoz.

Les Mosses és La Lécherette egyedülállóan változatos sífutópálya-hálózata és hótalpastúra-paradicsoma az Espace Nordique miatt izgalmas hely. Itt közel 56 kilométernyi hótalpastúra-ösvény és több mint 40 kilométernyi sífutópálya található. A kijelölt túraösvényeken a mélyhavat kedvelő hótalpasoknak minden álma teljesül. Nesztelen, nyitott területeken és hatalmas fenyvesek között gyalogolhatnak akár órákon át, és gyakran teljesen szűz hóban. A visszatérő turisták állítása szerint az Espace Nordique területén a táj ámulatba ejtően szép, és a hónak szó szerint illata van.

Akik érdeklődnek a hótalpas túrák iránt, azoknak jó tipp lehet még az idei szezonra a Nyon régió, a Vallée de Joux, az Yverdon-les-Bains régió és a Sainte-Croix-Les Rasses síterep közös ajánlata. Ennek keretében jövő év március 31-éig a kétéjszakás, kétágyas, reggelis szálláshelyeket igen kedvező áron, ráadásul 2 napos ingyenes hótalpkölcsönzéssel és a helyi tömegközlekedési eszközök ingyenes használatával kínálják. A kedvezményekkel érdemes március elején élni, és a vakációt összekötni a március 6-án kezdődő nemzetközi kutyaszános bajnoksággal.

Forrás: Flickr

Les Diableretsből, a legkedveltebb családi üdülőterületről a Le Meilleret, az Isenau és a Glacier 3000 síközpont közelíthető meg könnyedén. A gyerekek számára is élvezetes szánkózásra itt éjjel-nappal, a nap 24 órájában van lehetőség. A szánkópálya 7,2 kilométer hosszú, és éjszaka is biztonságosan kivilágított. A Les Diablerets és a Villars-Gryon sívidékei összeköttetésben állnak egymással, így összesen 36 sílifttel közel 120 kilométernyi pályát lehet bejárni.

Leysinben, a sokak által kedvelt családi üdülőhelyen igen népszerű a tobogán, vagy más néven szkeleton. A szkeleton a 2002-es téli olimpia óta újra bekerült az ötkarikás sportágak közé. A szkeletonosok a szánkóhoz hasonlatos, de laposabb és szélesebb szerkezetet hason fekve lovagolják meg, és a pingvinekhez hasonlóan fejjel előrefele csúsznak a jégteknőben. A leysini Toboganning Park Európa legnagyobb pályájával büszkélkedhet. A gyerekeknek azonban a biztonságosabb snowtube-ot ajánlják a szervezők. Belépőjegyek 20-22 frankért válthatók.

Az alpesi ballonozást a legbátrabbak ki is próbálhatják, de ebben az esetben nem kifejezett sétarepülésre kell készülni. Az alpesi ballonozás már-már extrém sportnak számít, hiszen a kosarak egészen 1500, sőt akár 3000 méterig emelkednek, és a Château-d Oex-i csúcsok mellett haladnak el. Nemcsak meleg ruha, de egy kis rugalmasság is szükséges. A szélviszonyok hirtelen változhatnak, így a kapitányok nem tudják előre, méterre pontosan meghatározni a landolás helyét. Az egyórás ballonozás ára - egy kupica baráti cirbolyapálinka után - 380 frank.

Izsák Dániel
Luzern

Luzern és környéke: téli barlangtúrák és huskykemping

Az alpesi országban sehol máshol nem találni ennyi tipikusan svájci élményt ilyen parányi területen. Az egyik ilyen tipikus svájci program a fondüevéssel egybekötött sétahajózás a Vierwaldstättersee vizén, illetve a síterepek hajós megközelítése. Luzernből, valamint a Vierwaldstättersee számos kikötőjéből hajó is indul a sívidékekre. A Beckenried-Klewenalp síterep például meglepő módon a legegyszerűbben a víz felől közelíthető meg.

Aki a mély hóval borított területeket kedveli, annak érdemes a hóbiztos Engelberg-Titlis síterepre ellátogatnia. A Gotthárd-hágó lábánál fekvő Andermattot a jó kondiban lévő, ambiciózus síelők és snowboardozók figyelmébe ajánlják, míg az autómentes és családbarát Melchsee-Frutt síterep elsősorban a családok számára lehet ideális választás.

Forrás: SwissWebCams.ch
A Titlis-Rotair felvonó Engelbergben

A Husky Campet Muotathalban nem kutyáknak találták ki, de a kutyaszánozás szerelmesei itt kiélhetik magukat. Szálláshelyek is vannak a tábor területén ahol almapürével, alpesi pásztormakarónival és fondüvel vendégelik meg a turistákat. A régió másik érdekes programja a barlangtúra. A Hölloch, Európa harmadik legnagyobb barlangrendszerében szakképzett barlangászokkal fedezhetjük fel a cseppkövek földalatti világát.

Luzernben nagy hagyománya van az újévi parádéknak és tűzijátékoknak. Erre az időszakra szinte minden szálloda készül valamilyen ajánlattal. A rendezvényektől függetlenül a városban legalább 10 kétcsillagos szállodát találunk, amelyek a helyi viszonyokhoz képest elfogadható áron (130 frank) kínálnak igényes szobákat. A Hotel Alphában, a Hotel Goldener Sternben, a Pension Villa Mariában, a Hotel Schlüsselben és a Hotel Spatzban érdemes a foglalásokat intézni.