Babilon húzza az iraki turizmust

Vágólapra másolva!
Manapság Irak és a turizmus szavak ritkán szerepelnek egy mondatban, de ha a babiloni romok megőrzésére irányuló új terv sikeresen megvalósul, a régészek és a hivatalos szervek egyaránt úgy vélik, hogy az ország nagyon hamar visszakerülhet a nemzetközi turistatérképre.
Vágólapra másolva!

A 2011-es év jól kezdődik az iraki idegenforgalom és Babilon számára, ugyanis egy 2 millió dolláros amerikai kormányzati támogatás lehetővé teszi két főépület rekonstrukcióját, - a munkálatok már el is kezdődtek -, valamint a 2003-as amerikai invázió során megsérült két múzeumépület is megnyílik.

Irakban Babilon mellett több már ókori városrom maradt fenn, például Ur, amely a sumér birodalom fővárosa volt. Az ország most az idővel harcol, hogy megóvja ezeket a felbecsülhetetlen értékű műemlékeket egyrészt a pusztulástól, a környezeti ártalmaktól, másrészt a mindenütt jelenlévő fosztogatóktól.

A babiloni romok felújítása és megőrzése lehet az első lépés, nem utolsó sorban azért, mert az ókori hét világcsoda egyike, a babiloni függőkertek garanciát jelentenek arra, hogy akár több tízezer turista is felkeresse a romvárost egy évben.

Jeff Allen, a munkálatokat végző World Monuments Fund munkatársa a CNN-nek elmondta, hogy Babilon - és a hasonló iraki helyszínek - esetében kettős a probléma, ugyanis nemcsak az a feladat, hogy a romokat megőrizzék eredeti állapotukban, hanem a látványosság közvetlen környezetének fejlődését is meg kell oldani, amihez nagyon sok infrastrukturális beruházás kell.

Forrás: --

Ráadásul Babilon a világ minden pontján ismert látványosság, valamint különös szerepet tölt be az egyszerű iraki emberek szemében, ezért a felújítás mihamarabbi befejezése elengedhetetlen. Az irakiak kötődnek Babilonhoz és bár régészeti szempontból több más fontosabb helyszín is van Irakban, egyiknek sincs ilyen szimbolikus jelentősége. Olyan, mint Indiának a Tadzs Mahal - mondta Jeff Allen.

A romváros kalandos éveken esett át a közelmúltban: a hivatalos szervek felügyelete és ellenőrzése 2004-ben szűnt meg, ezután volt, hogy amerikai keresztény turisták próbálták meg bevenni magukat a romok közé, végül pedig amerikai és lengyel katonák vigyáztak a megmaradt romok épségére.

Babilont, azaz Bábelt az Ó- és az Új-testamentumban is megemlíti a Biblia. Itt állt a legendás Bábel tornya és a város több bibliai próféciában is feltűnik. A legendás romváros ugyanakkor jelenleg szinte elzárt területnek számít. Az iraki kormány adatai szerint 2009-ben és 2010-ben összesen 165 turistát engedtek a romokhoz, akik 16 országból érkeztek. A turisták annak ellenére vállalkoztak az útra, hogy tudták, milyen veszélyes vidékre utaznak. Ez a tény hatalmas lehetőségeket rejt az iraki idegenforgalom számára - mondta a CNN-nek az iraki idegenforgalmi és műemlékvédelmi minisztérium szóvivője.

Forrás: --

A helyzet természetesen korántsem biztonságos. Az amerikai külügyminisztérium szerint a térségben továbbra is működnek fegyveres csoportok, amelyek miatt kiemelten kockázatos az utazás Irak ezen részére.

Az iraki illetékesek azt szeretnék elérni, ha Babilon lenne az iraki idegenforgalom zászlóshajója. Ennek érdekében például egy új repülőtér építését is tervezik a romváros közelében. Ehhez azonban meg kell tisztítani a területet több olyan épülettől, amelyet még Szaddám Husszein idején építettek, köztük az egykori elnök egyik palotájától is, ami viszont több millió dollárt emészt fel.

A felújítási munkálatok jelenleg a terület két részletére koncentrálnak, az Istar-kapura és a hozzá tartozó Nabu sha Hare-templomra, ahol talán a legnagyobb - de nem megoldhatatlan - károkat okozta a Szaddám-rezsim. A legfőbb problémát az emelkedő, szennyezett belvízszint jelenti, mivel a környező falvak szennyvize és a mezőgazdaságban használt víz szűretlenül kerül a talajba.