Aknaszedő, háborús teherhajó és Rozi - a legnépszerűbb hajóroncsok

Vágólapra másolva!
A hullámsírokban nyugvó, egykori hadihajók nemcsak kívülről látványosak, de néhány esetben belülről is megcsodálhatók, mert a hajótesteken átjárókat alakítottak ki. A kezdő merülők számára ugyancsak izgalmasak a merülések, hiszen a roncsok akár 12 méterre is kiemelkednek a tengerfenékről. Itt még a felszínről figyelő snorkeleseknek is jut a látványosságokból.
Vágólapra másolva!

A háborús roncsok után érdeklődők figyelme mostanában a Dél-Karolinában feltárt - az egykori konföderációs flotta kötelékébe tartozó - CSS Peedee-re, illetve a Kajmán-szigeteknél elsüllyesztett, 1945-ben épült USS Kittiwake-re irányul.

Utóbbit ez év januárjában mesterségesen süllyesztették el, hogy még egyet lendítsenek a Kajmán-szigetek amúgy is jól teljesítő búvárturizmusán. Az ilyen süllyesztésekkel keletkezett mesterséges zátonyokat a turistákon kívül a víz alatti régészettel ismerkedő hallgatók is előszeretettel keresik, mert kiváló gyakorlóterepeknek bizonyulnak.

A süllyesztéseket általában hosszas előkészítő munka előzi meg, melynek során minden veszélyes alkatrészt és a környezetre ártalmas hulladékot eltávolítanak a hajtótestből. A süllyesztéseknél a szakemberek arra is ügyelnek, hogy a roncs lehetőleg homokos, ne pedig tengeri fűvel benőtt területre kerüljön.


A USS Kittiwake elsüllyesztése

Az 1946 és 1994 között szolgálatot teljesített USS Kittiwake tengeralattjáró-mentő hajó végső nyughelyét a Nagy-Kajmán sziget Seven Mile Beach nevű pontja mellett jelölték ki, 19 méteres mélységben. A hajó legmagasabb pontja alig 12 méterrel a felszín alatt húzódik, így feltehetően nagy számban vonzza majd a snorkeleseket is.

A Kajmán-szigetek környékén egyébként több más roncs is nyugszik. A Nagy-Kajmán szigettől 100 kilométerre északkeletre fekvő Kajmán-Bracnál található például az MV Captain Keith Tibbets roncsa is.

Sarm es-Sejk, Egyiptom: a legszebb világháborús roncs

Egyiptom - a Vörös-tenger egyedülálló élővilágának köszönhetően - Thaiföld, Costa Rica, Mexikó és Indonézia mellett ma a világ legszebb merülőhelyei közé tartozik. Kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt a klíma szinte egész évben lehetővé teszi a búvárkodást, legyen szó rövid (néhány napos) túrákról vagy többnapos búvár szafarikról. Az a tény, hogy Európából csaknem 4 óra alatt elérhetők a legtávolabbi merülőhelyek, a világ egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb búvárterepei közé emelte Egyiptomot.


A Thistlegorm raktere Sarm es-Shejk-nél

Sarm es-Sejk nemcsak üdülőhelyként, de búvárparadicsomként is ismert, hiszen több mint 30 különböző merülőhellyel rendelkezik. Közülük a leghíresebb talán a Tirán-szoros vagy a Shark és a Jolanda-zátony a Ras Mohammed Nemzeti Parkban. Sarm es-Sejk továbbá remek kiindulási pont a világhírű roncs, a Thistlegorm felfedezéséhez is, amit sokan az egyiptomi búvárkodás egyik legnagyszerűbb élményeként emlegetnek.

A Thistlegorm hajó utánpótlást, főleg üzemanyagot, lőszert, teherautókat és motorkerékpárokat szállított a 8. Brit Hadseregnek Angliából. Mivel 1941-ben a Földközi-tengert a német tengeralattjárók uralták, így az akkori szállítmány Afrikát megkerülve érkezett volna úti céljához, Szuezbe. 1941 októberében azonban német vadászgépek lefülelték, majd bombázni kezdték a hajót. A Thistlegorm akkor, egyebek mellett egy gőzmozdonyt is szállított, amely - a robbanás erejét mutatva - ma körülbelül 50 méterre található a hajóroncstól.

Török víz alatti látványosságok

A török partoknál több hajót is elsüllyesztettek az elmúlt években, például Bodrumban és Alanyában. A Bodrumban található víz alatti régészeti múzeum igényes és ötletes megoldásaival korábban díjakat is nyert, ezért szinte minden búvárkatalógus megemlíti.

Az Alanyánál néhány éve fenékre küldött 37 méteres, kiszuperált járőrhajó az első katonai vízi jármű, amit ilyen célra használtak fel Törökországban. A hajó nagyjából 25 méteren nyugszik.

A török riviérán található Kas városánál kialakított, víz alatti archeoparkban - ahol a sekély Chicken Bay rejti az Ulu-burunnál megtalált hajó roncsának másolatát - az eredeti amforák másolataiból is elhelyeztek néhányat a fenéken.

Pacoz Baynél egy második világháborús repülőgép nyugszik, amely ejtőernyősöket szállított egykoron. Egyik szárnyvége 14, a másik 24 méteren fekszik. A beszámolók szerint a repülőgép belseje jól bejárható.

Máltai roncsok: a bőség zavara

A népszerű Diver magazin olvasói Egyiptom és a Maldív-szigetek mögött a harmadik legnépszerűbb úti célnak választották Máltát, ahol a partok mentén számtalan lehetőség kínálkozik a búvárok számára. Itt nem csak világháborús, hanem ritkaságszámba menő repülőgép és tengeralattjáró roncsokat is megcsodálhatnak az érdeklődők.


A P29 aknaszedő Málta partjainál

A P29 névre hallgató, 62 méter hosszú aknaszedő hajót például Cirkewwa közelében süllyesztették el 2007 augusztusában. A P29 eredetileg keletnémet aknaszedő volt, amit a máltai tengerészet 12 éven át használt. A hajó merülhető akár partról is, de a helyi búvárbázisok szerint a turisták számára jobb választás a hajós merülés. Az aknaszedő 33 méter mélyen nyugszik, a legmagasabb pontja 12 méteres mélységben található. Ez a látványosság egyébként igen közel fekszik a másik nagyon népszerű máltai roncshoz, a Rozihoz.


Rozi, a legnépszerűbb roncs Máltánál

Néhány évvel később, 2009-ben a P29 testvérhajója a P31 is a mesterséges zátony lett. Az 1969-ben épült, 52 méter hosszú hajó a Malta Marine Foundation és a Máltai Turisztikai Hivatal együttműködésével válhatott víz alatti látványossággá.

Akik igazán látványos, vízi élővilággal tarkított háborús emlékeket néznének meg, vegyék figyelembe, hogy a süllyesztések után néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy a korallok, algák és egyéb növények megtelepedjenek a hajótesteken. Csak ezek után keresnek a roncsokon élőhelyet a halak is. A búvárok szerint élővilág hiányában leginkább szellemvárosok hangulatához hasonlítanak a hajók. Ettől függetlenül a roncsok után érdeklődő amatőr és profi merülők száma az elmúlt években megnőtt, ezért a kutatóbúvárok és a búvárrégészek azt szorgalmazzák, hogy az oktatóközpontok képzésükben fordítsanak nagyobb figyelmet a roncsmerülés alapjaira. Ezzel nemcsak a leletek és roncsok állagát, de a búvárok testi épségét is megóvhatják.