Európa legjobb utcái

Vágólapra másolva!
A turistáknak mindig is különös érzékük volt, hogy megtalálják egy város legizgalmasabb és a legesztétikusabb helyszíneit. Tippeket adnak az arra érdemes épületek, kávéházak és pékségek felkutatására, sőt újabban a bloggerek a legszebb lépcsőházakat is szívesen ajánlják az utazótársaik figyelmébe. Valahogy így alakulhatott ki az Európa legjobb utcáinak listája is.
Vágólapra másolva!

Mindenki mást keres

A turisták szempontjai főleg a jellegzetességekre koncentrálnak, ám a helyiek ízlése mindig is más. Ők szeretik az egyediségek, vagyis lakóhelyüknek egy olyan szegletét, ami valamilyen oknál fogva unikális. A Reviczky utca, a Barát utca vagy a várnegyedben megbúvó keskeny Hajadon utca csak néhány fővárosiak kedvencei közül. Az utazók mindeközben a pazar Andrássy útra, az elegáns Kodály Köröndre és az általuk csak soho-ként emlegetett Nagymező utca néhány tömbjére esküsznek. Külföldön aztán mi is ugyanúgy rácsodálkozunk a Champs-Élysées pompájára, vagy a Fifth Avenue forgatagára, még akkor is, ha igyekszünk saját kedvencek után kutatni.

Champs-Elysées, Párizs

Forrás: Wikimedia commons

A világ legdrágább sugárútjának hírében álló Avenue Des Champs-Élysées a mitológiai Elüszionról kapta a nevét. Elüszion - a boldogok mezeje- egy olyan túlvilági hely, ahol isten kedveltjei tartózkodtak. Az ókori görögök hite szerint, akik itt laktak gondtalanok lehettek, mert sohasem éreztek fáradtságot, éhséget vagy szomjúságot. Nincs ez másképpen a Champs-Élysées-n sem. A kabaréiról és revüiről híres éjszakai Lidójában valóban nincs helye a fáradtságnak. Egymás váltják a jobbnál jobb éttermek is, köztük a legismertebb, a műemlék épületben lévő Fouquet's.

A két kilométer hosszú sugárutat André Le Notre tervezte 1667-ben a Tuileriák kertjének folytatásaként Medici Mária megrendelésére. A Place Charles de Gaulle, Étoile-tól (Diadalív) a Place de la Concorde-ig (Obeliszk) tart, és a fiatal platánok árnyékában szinte kizárólag luxusüzletek sorakoznak. A Champs-Élysées-t a "drága" jelzővel jogosan illetik, mivel a kereskedelmi és egyéb céllal használt helységek bérleti díja akár a havi 125 ezer dollárt is elérheti.

Las Ramblas, Barcelona

A spanyol nagyváros igazi sétálóutcája a helyiek körében is kedvelt. A platánsorral szegélyezett utca két végét a Kolumbusz-emlékmű és a Katalónia tér zárja le. Innen a kikötőig többes számban használják az utca nevét, (Las Ramblas) mert az több kisebb utcácskában folytatódik. A Rambla de Canaletes, a Rambla dels Estudis, a Rambla de Sant Josep, a Rambla a kapucinus, és a Rambla de Santa Monica mind utcazenészektől, kávézóktól, mutatványosoktól, színes újságosbódéktól és árusoktól zajos. Sokak szerint az egész egy nagy zsibvásár, ám Spanyolország második legnagyobb városa ettől azért elegánsabb. A legérdekesebb látványosságok az úgynevezett élő szobrok.

Forrás: AFP

A Las Ramblas azért is népszerű, mert a környékén számos városi látványosság található. A Museu d'Art Contemporani de Barcelona, a 400 éves kolostor, és a San Joseph piac, ahol a kofák szerint, amit nem lehet megkapni, az nem is létezik. Szintén a környéken találjuk az Operaházat, és a Földközi-tenger élővilágát bemutató akváriumot is.

Via Appia, Róma

A "hosszú utak királynője" nem tipikus városi utca. Népszerűsége egyértelműen a korából adódik. A Via Appia az ókorban az egyik legfontosabb katonai célokat szolgáló út volt, amely Rómából Brindisiig vezetett. Appius Claudius Caecus kezdte el építeni, hogy megoldja a dél felé haladó hadseregek utánpótlását.

Forrás: Wikimedia commons

Aki szeretné felfedezni a Róma környékén vezető 40 kilométeres szakaszt, az a Circus Maximustól induljon és legalább három órás sétára készüljön. Caracalla fürdőit elhagyva a római városfalon kívül bizonyos szakaszokon az eredeti burkolat is feltűnik, van ahol egész hosszan. Sok helyütt már az ókori útvonal mentén halad az új aszfaltos változat, de néhány szakaszon - így például Velletri körzetében- az eredeti kőlapokkal fedett út is járható. A Via Appia mentén számos látványosság sorakozik, köztük Porta San Sebastiano, a Domine Quo Vadis templom és a St. Callixtus katakombák.

Zeil, Frankfurt

Forrás: Northfoto

A Hauptwache Frankfurt legforgalmasabb tere. Innen indulnak a város bevásárlóutcái, a Biebergasse, (azaz az Evés-utca) a Schillerstrasse, a Steinweg a Liebfrauengasse és a város bevásárlóutcáinak leghíresebbike a Zeil. Itt -a Hauptwache és Konstablerwache terek közt húzódó területen- a pénzköltésé a főszerep. Exkluzív boltok és butikok, különleges szalonok és üzletek váltják egymást. Villannak a hitelkártyák a közeli Zeilgalerie áruházban is. A közelmúltban felújított 10 emeletes áruház érdekessége, hogy a vásárló úgy haladhat a szinteken fölfelé, hogy egyetlen lépcsőfokon sem kell fellépnie. Az áruház tetőterasza kilátóként is üzemel. Lent a bevásárlóutcához közel a turistalátványosságok közül megtekinthető például Goethe szülőháza és a 103 méter magas, barokk stílusban épült Szent Katalin-templom.

Gran Via, Madrid

Forrás: AFP

A spanyolok másik híressége a hotelektől és moziktól hemzsegő Gran Via. Ez is bevásárlóutcaként emlegetik, pedig látványosságként sem utolsó. Megéri néha föltekinteni a homlokzatokra. Épületeit az első kapavágások óta (1909) a bécsi szecesszió, a platareszk illetve az art deco stílusában tervezték és kivitelezték. A Calle de Alcalá és a Plaza de Espana között húzódó utca ad otthont a Telefónica vállalatnak, a pompásan díszített Metropolis saroképületének és az úgynevezett spanyol Broadwaynek.

Nagy európai kedvencek

Európában egyébként szinte minden nagyvárosnak megvan a maga kedvenc turistautcája. Az Ausztria minden báját megelevenítő salzburgi Getreidegassén édességboltok és kávézók, és megannyi ajándékbolt található.

Forrás: AFP

Nagyvárosi miliővel keveredik a bécsi Mariahilfer hangulata, ahol közép és felsőkategóriás divatcégek üzleteitől éghetnek lázban az utazók. A városi kellem megtestesítőjeként az amszterdami Hooftstraat-on még tulipánhagymák között is válogathatunk. Aki pedig a világfalu minden nációjának, minden üzletére és márkájára, valamennyi nyelvére és éttermére kíváncsi az a londoni Oxford Streeten mindent megtalál.